Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πολωνία: Μουσείο ανοίγει χρονοκάψουλα 150 ετών

[Credit: Muzeum Archeologiczne Oddz. Muzeum Miejskiego Wrocławia / Facebook] Η χρονοκάψουλα ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλ...

Πολωνία: Μουσείο ανοίγει χρονοκάψουλα 150 ετών
[Credit: Muzeum Archeologiczne Oddz. Muzeum Miejskiego Wrocławia / Facebook]

Η χρονοκάψουλα ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά έμεινε ανέγγιχτη επί δεκαετίες. Στο εσωτερικό της, ένα γράμμα και μια εφημερίδα προσφέρουν ένα στιγμιότυπο της ζωής του 1865.

Όταν οι αρχαιολόγοι κλήθηκαν σε έναν δρόμο στην πολωνική πόλη Βρότσλαβ τη δεκαετία του 1990, δεν σκέφτηκαν και πολύ για έναν φαινομενικά αθώο μεταλλικό σωλήνα που βρήκαν, απλά τον παρέδωσαν σε ένα τοπικό μουσείο. Μόνο φέτος έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη: αυτός ο ταπεινός σωλήνας ήταν μια χρονοκάψουλα.

Σύμφωνα με δελτίο ειδήσεων του Πολωνικού Υπουργείου Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις 2 Ιουλίου, εμπειρογνώμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Ossoliński ανέλαβαν να ανοίξουν τη χρονοκάψουλα - αποκαλύπτοντας τους πιθανούς θησαυρούς στο εσωτερικό της, χωρίς να προκαλέσουν ακούσια ζημιά.


Η χρονοκάψουλα ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά άνοιξε μόλις φέτος. [Credit: Muzeum Archeologiczne Oddz. Muzeum Miejskiego Wrocławia / Facebook]
Η χρονοκάψουλα ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά άνοιξε μόλις φέτος. [Credit: Muzeum Archeologiczne Oddz. Muzeum Miejskiego Wrocławia / Facebook]

«Πρώτα έπρεπε να απολυμάνουμε αυτή την κάψουλα και στη συνέχεια να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εδώ, ώστε να μην καταστρέψουμε αυτά τα ευαίσθητα χαρτιά», δήλωσε η Katarzyna Kroczak, επικεφαλής συντηρήτρια συλλογών στο Ossoliński.

Όταν ο κύλινδρος τελικά ανοίχτηκε, οι ερευνητές βρήκαν δύο αντικείμενα: μια εφημερίδα και μια επιστολή.

Η εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι ο κύλινδρος χρονολογείται από το 1865, ενώ η επιστολή - τυλιγμένη στο εσωτερικό της - προσφέρει μια ματιά στη ζωή τριών γειτόνων που ζούσαν στο Βρότσλαβ εκείνη την εποχή. Συγκεκριμένα, η επιστολή περιγράφει λεπτομερώς ένα έργο ανακαίνισης που γινόταν σε μεσαιωνικό σύστημα ύδρευσης στο δρόμο τους.


Μέσα στην εφημερίδα βρέθηκε μια επιστολή από τρεις γείτονες. [Credit: Muzeum Archeologiczne Oddz. Muzeum Miejskiego Wrocławia / Facebook]
Μέσα στην εφημερίδα βρέθηκε μια επιστολή από τρεις γείτονες[Credit: Muzeum Archeologiczne Oddz. Muzeum Miejskiego Wrocławia / Facebook]
 

«Στο εσωτερικό υπήρχε ένα χειρόγραφο υπογεγραμμένο από τρεις κατοίκους του Βρότσλαβ, τρεις γείτονες από την οδό Nożownicza, το οποίο μνημονεύει τη στιγμή της απόκρυψης αυτής της χρονοκάψουλας. Για να επιβεβαιώσουν τη στιγμή της απόκρυψης, οι γείτονες έκρυψαν επίσης την εφημερίδα Breslauer Zeitung του 1865 μέσα σε αυτή την κάψουλα», δήλωσε ο Maciej Trzciński, επικεφαλής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βρότσλαβ.

Τώρα η κάψουλα και το περιεχόμενό της εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βρότσλαβ - αποδεικνύοντας πώς ακόμη και οι πιο φαινομενικά ταπεινές ανακαλύψεις μπορούν να ρίξουν φως σε μια στιγμή του χρόνου.

«Μπορούμε να τα συνδέσουμε με συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι, επιπλέον, δεν άφησαν μόνο αυτό το ίχνος, αλλά μπορούμε επίσης να βρούμε τα στοιχεία τους σε αρχεία, να τα συνδέσουμε με διάφορα άλλα έγγραφα και να ανασυνθέσουμε τη ζωή τους», δήλωσε η Agata Macionczyk του Αρχαιολογικού Μουσείου.


Πηγή: Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια