Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό αμφιθέατρο 5.000 θέσεων ανακαλύφθηκε στη βόρεια Ισπανία

Ρωμαϊκή αρματοδρομία μέρος του θεάματος στην Ιεράσα (Gerash ή Jarash). [Credit: rikdom μέσω Flickr, CC BY-NC-SA 2.0] Ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο ...

Ρωμαϊκή αρματοδρομία μέρος του θεάματος στην Ιεράσα (Gerash ή Jarash). [Credit: rikdom μέσω Flickr, CC BY-NC-SA 2.0]
Ρωμαϊκή αρματοδρομία μέρος του θεάματος στην Ιεράσα (Gerash ή Jarash). [Credit: rikdom μέσω Flickr, CC BY-NC-SA 2.0]

Ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο ανακαλύφθηκε στη θέση Iruña-Veleia στην Álava, στην αυτόνομη κοινότητα των Βάσκων, στην Ισπανία. Η ανακάλυψη αυτή αποκάλυψε ότι η Iruña-Veleia, μια πρώην ρωμαϊκή πόλη, χρησίμευε ως σημαντικός αστικός κόμβος και κέντρο διαμετακόμισης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Οι αρχαιολόγοι του ARKIKUS, με την υποστήριξη του Επαρχιακού Συμβουλίου της Álava και της περιφερειακής κυβέρνησης των Βάσκων, εντόπισαν το ρωμαϊκό αμφιθέατρο χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αεροφωτογραφιών, εικόνων ανίχνευσης και μέτρησης φωτός (LiDAR) και εικόνων από μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση επέτρεψε στους αρχαιολόγους να χαρτογραφήσουν την τοπογραφία και να αποκαλύψουν κρυμμένα ανθρωπογενή χαρακτηριστικά του τοπίου.

Το αμφιθέατρο, ένας μεγάλος υπαίθριος χώρος που χρησιμοποιούνταν κυρίως για αρματοδρομίες, έχει μήκος περίπου 280 μέτρα και πλάτος 72 μέτρα. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 5.000 θεατές. Η ανακάλυψη αυτή υπαινίχθηκε για πρώτη φορά το 2020, όταν τα αδέλφια Iker και Javier Ordoño της ARKIKUS παρατήρησαν σημάδια του αμφοθέατρου σε αεροφωτογραφίες.


Αεροφωτογραφία που αποκαλύπτει το περίγραμμα του ρωμαϊκού αμφιθέατρου στη θέση Iruña-Veleia, μια αρχαία πόλη στη σημερινή Ισπανία. [Credit: ARKIKUS]
Αεροφωτογραφία που αποκαλύπτει το περίγραμμα του ρωμαϊκού αμφιθέατρου στη θέση Iruña-Veleia, μια αρχαία πόλη στη σημερινή Ισπανία. [Credit: ARKIKUS]

Οι τεχνικές τηλεπισκόπησης αποκάλυψαν επίσης δρόμους, σπίτια, στοές, δημόσιες πλατείες, κατοικημένες γειτονιές, πιθανά θρησκευτικά κτήρια και υποδομές που σχετίζονται με την ύδρευση και την αποχέτευση. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της πόλης ως σημαντικού σταθμού κατά μήκος του Ab Asturica Burdigalam, ενός ρωμαϊκού δρόμου που συνέδεε την Astorga (Ισπανία) με το Μπορντό (Γαλλία).

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην Iruña-Veleia είναι ένα από τα λίγα γνωστά παραδείγματα στο βόρειο μισό της Ιβηρικής Χερσονήσου, γνωστή ως Hispania κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Τα άλλα γνωστά αμφιθέατρα στην περιοχή αυτή βρίσκονται στο Tarraco (σημερινή Tarragona) και στο Calagurris (σημερινή Calahorra). Σε αντίθεση με τις άλλες τοποθεσίες, το αμφιθέατρο της Iruña-Veleia έχει παραμείνει σχετικά αδιατάρακτο από σύγχρονες κατασκευές, διατηρώντας την αρχική του διάταξη.

Οι αρματοδρομίες ήταν μια δημοφιλής δημόσια ψυχαγωγία στην αρχαία Ρώμη, αναπόσπαστο μέρος διαφόρων θρησκευτικών εορτών. Η παρακμή των αγώνων αρματοδρομίας στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ακολούθησε την πτώση της Ρώμης, με την τελευταία γνωστή κούρσα που διεξήχθη στο Circus Maximus το 549 μ.Χ., οργανωμένη από τον Οστρογότθο βασιλιά Τωτίλα.


Αρματοδρομία στο αμφιθέατρο, του Raffaello Sorbi, 1894. [Credit: Public Domain]
Αρματοδρομία στο αμφιθέατρο, του Raffaello Sorbi, 1894. [Credit: Public Domain]

Ο Javier Ordoño εξήγησε: «Δίνει μια ιδέα της σημασίας που είχε η Iruña-Veleia. Δεν είχε κανείς ένα τέτοιο αμφιθέατρο, με 280 μέτρα είναι σαν να έχεις τρία γήπεδα ποδοσφαίρου παρατεταγμένα το ένα πίσω από το άλλο».

Η επόμενη φάση της έρευνας περιλαμβάνει την επιβεβαίωση των ευρημάτων της τηλεπισκόπησης με ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος, ενώ θα ακολουθήσουν τοπογραφικές έρευνες πεδίου, γεωτρήσεις και δοκιμαστικές τομές. Ωστόσο, η πλήρης εκσκαφή του αμφιθέατρου κρίνεται ανέφικτη λόγω του σημαντικού κόστους και της απαιτούμενης συντήρησης.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια