Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία αιγυπτιακά γλυπτά βρέθηκαν βυθισμένα στη λίμνη Νάσερ της Αιγύπτου

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης καταδυτικής αποστολής στις περιοχές του ποταμού Νείλου, μια κοινή γαλλο-αιγυπτιακή αρχαιολογική ομάδα αποκάλ...

Αρχαία αιγυπτιακά γλυπτά βρέθηκαν βυθισμένα στη λίμνη Νάσερ της Αιγύπτου

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης καταδυτικής αποστολής στις περιοχές του ποταμού Νείλου, μια κοινή γαλλο-αιγυπτιακή αρχαιολογική ομάδα αποκάλυψε μια σημαντική συλλογή αρχαίων βραχογραφιών και ιερογλυφικών επιγραφών που απεικονίζουν διάφορους Αιγύπτιους Φαραώ στην λίμνη Nasser.

Η λίμνη Nasser είναι ένας ταμιευτήρας στη νότια Αίγυπτο, ο οποίος δημιουργήθηκε με την κατασκευή του Υψηλού Φράγματος του Ασουάν μεταξύ 1960-1970. Η λίμνη καλύπτει μια έκταση 5.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία κατά την εποχή της δημιουργίας της, απειλούσε να βυθίσει πολλές αρχαίες αιγυπτιακές τοποθεσίες και μνημεία.

Πριν από την υπερχείλιση, η UNESCO ηγήθηκε μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας για την καταγραφή και τη μετεγκατάσταση πολυάριθμων αρχαιολογικών θησαυρών από την περιοχή, αλλά πολλά αντικείμενα έμειναν πίσω και στη συνέχεια βυθίστηκαν.


Αρχαία αιγυπτιακά γλυπτά βρέθηκαν βυθισμένα στη λίμνη Νάσερ της Αιγύπτου

Η αρχαιολογική ομάδα, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Πανεπιστημίου Paul Valéry στο Μονπελιέ, έχει επικεφαλής τον Dr. Chris Crassion από τη γαλλική πλευρά. Ανακάλυψαν απεικονίσεις αξιόλογων φαραώ, όπως ο Αμενχοτέπ Γ΄ (περίπου 1390-1352 π.Χ.), ο Τούθμωσις Δ (περίπου 1400-1390 π.Χ.), ο Ψαμμήτιχος Β' (περίπου 595-589 π.Χ.) και ο Απρίης (περίπου 589-570 π.Χ.), οι οποίοι κυβέρνησαν κατά τη διάρκεια της 18ης και 26ης δυναστείας. Ο Dr. Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επιβεβαίωσε ότι τα γλυπτά αυτά δεν είχαν μελετηθεί ποτέ πριν και παραμένουν εξαιρετικά καλά διατηρημένα.

Το Ασουάν έχει ιστορική σημασία ως ζωτικής σημασίας τοποθεσία για τους αρχαίους Αιγυπτίους, καθώς χρησίμευε ως νότιο σύνορο και ως κόμβος για μνημειακές κατασκευές όπως το Αμπού Σίμπελ και το συγκρότημα Ναών των Φιλών. Το Αμπού Σίμπελ διαθέτει τέσσερα κολοσσιαία αγάλματα του Ραμσή Β', το καθένα με ύψος περίπου 21 μέτρα και οι Ναοί των Φιλών είναι γνωστές ως οι τοποθεσίες της τελευταίας γνωστής αιγυπτιακής ιερογλυφικής επιγραφής το 394 μ.Χ. Ο Alejandro Jiménez-Serrano, αρχαιολόγος που διευθύνει τις ανασκαφές κοντά στο Ασουάν και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Jaen, τόνισε τον ρόλο του Ασουάν ως λατομείο γρανίτη και ως στρατηγική στρατιωτική και εμπορική τοποθεσία σε διάφορες δυναστείες.


Αρχαία αιγυπτιακά γλυπτά βρέθηκαν βυθισμένα στη λίμνη Νάσερ της Αιγύπτου

Στόχος της ομάδας είναι να εντοπίσει και να τεκμηριώσει τις επιγραφές και τα γλυπτά που έχουν διασωθεί χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές, όπως υποβρύχια φωτογραφία, βίντεο και φωτογραμμετρία. Η τελευταία μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη πολλαπλών φωτογραφιών για τη δημιουργία ψηφιακών τρισδιάστατων μοντέλων. Ο Dr. Hisham Alithi, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Τομέα Αρχαιολογικής Συντήρησης και Καταγραφής, περιέγραψε λεπτομερώς τη χρήση από την αποστολή των σύγχρονων τεχνολογιών κατάδυσης και σάρωσης για τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης τεκμηρίωσης και διατήρησης των γλυπτών.

Ο William Carruthers, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Essex, σημείωσε ότι τα ευρήματα καταδεικνύουν μεγαλύτερη επιβίωση των αρχαιολογικών καταλοίπων από ό,τι πίστευε προηγουμένως η UNESCO κατά τη διάρκεια της εκστρατείας διάσωσης των δεκαετιών 1960 και 1970.


Πηγή: Archaeology News, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια