Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι βρίσκουν ρωμαϊκό αμυντικό τείχος που χτίστηκε για να παγιδεύσει τον Σπάρτακο

[Credit: Archaeological Institute of America] Ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Δρ  Paolo Visona  του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, ανακάλυψ...

Αρχαιολόγοι βρίσκουν ρωμαϊκό αμυντικό τείχος που χτίστηκε για να παγιδεύσει τον Σπάρτακο
[Credit: Archaeological Institute of America]

Ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Δρ Paolo Visona του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, ανακάλυψε ένα ρωμαϊκό αμυντικό τείχος που χτίστηκε για να παγιδεύσει τον Σπάρτακο στη νότια-κεντρική Καλαβρία, της νότιας Ιταλίας.

Οι περισσότερες ιστορικές αναφορές για τον Σπάρτακο προέρχονται από τα γραπτά του Πλούταρχου της Χαιρώνειας (46 - 119 μ.Χ.) και του Αππιανού της Αλεξάνδρειας (95 - 165 μ.Χ.). Σύμφωνα με τα κείμενά τους, ο Σπάρτακος ήταν ένας δραπέτης σκλάβος και πρώην μονομάχος, ο οποίος ηγήθηκε μιας μεγάλης εξέγερσης σκλάβων κατά της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Οι σπόροι της εξέγερσης ξεκίνησαν το 73 π.Χ., όταν ο Σπάρτακος και μια ομάδα μονομάχων δραπέτευσαν από μια σχολή μονομάχων (ludus) κάπου κοντά στην Κάπουα στην περιοχή της Καμπανίας. Περιπλανήθηκαν στη γύρω ύπαιθρο και απελευθέρωσαν σκλάβους για να αυξήσουν τις τάξεις τους, συγκεντρώνοντας έναν στρατό περίπου 70.000 ατόμων.


Ο θάνατος του Σπάρτακου από τον Hermann Vogel (1882)
Ο θάνατος του Σπάρτακου από τον Hermann Vogel (1882)

Η εξέγερση αποτέλεσε σημαντική πρόκληση για τη ρωμαϊκή εξουσία, αναγκάζοντας τη Σύγκλητο να στείλει μια δύναμη οκτώ λεγεώνων με επικεφαλής τον Μάρκο Λικίνιο Κράσσο (Marcus Licinius Crassus Dives). Οι δυνάμεις του Σπάρτακου ηττήθηκαν το 71 π.Χ. στην περιοχή της Σενέρκια, η οποία εκείνη την εποχή αποτελούσε τμήμα της Λουκανίας.

Τόσο ο Πλούταρχος όσο και ο Αππιανός αναφέρουν ότι ο Σπάρτακος πέθανε στη μάχη, ωστόσο ο Αππιανός προσθέτει επίσης ότι το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Στον απόηχο της εξέγερσης, 6.000 επιζώντες επαναστάτες σταυρώθηκαν κατά μήκος της Αππίας Οδού, λειτουργώντας ως ισχυρό αποτρεπτικό μέσο για κάθε περαιτέρω σκέψη εξέγερσης ή ανταρσίας.

Μια πρόσφατη μελέτη του δάσους Dossone della Melia στη νότια-κεντρική Καλαβρία αποκάλυψε ένα πέτρινο τείχος και χωματουργικό έργο που εκτείνεται σε μήκος 2,7 χλμ. Επιπλέον, εντοπίστηκαν επίσης ίχνη μιας ρωμαϊκής fossa (αμυντικής τάφρου) και ενός συστήματος agger (διπλού προμαχώνα ή αναχώματος).


Αρχαιολόγοι βρίσκουν ρωμαϊκό αμυντικό τείχος που χτίστηκε για να παγιδεύσει τον Σπάρτακο
[Credit: Archaeological Institute of America]

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής: «Το τείχος έχει πλέον ταυτοποιηθεί οριστικά ως μέρος των κατασκευών που έχτισε ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Λικίνιος Κράσσος για να περιορίσει τον ηγέτη της εξέγερσης των σκλάβων Σπάρτακο και τις δυνάμεις του».

Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως πολυάριθμα σπασμένα σιδερένια όπλα, λαβές σπαθιών, μεγάλες καμπύλες λεπίδες, αιχμές ακοντίων, μια αιχμή δόρατος και άλλα μεταλλικά υπολείμματα, που υποδηλώνουν ότι στο σημείο γινόταν μάχη μεταξύ των Ρωμαίων και των δυνάμεων του Σπάρτακου για την απελευθέρωση από την παγίδα.

Σύμφωνα με τον Δρ Visona: «Η ανακάλυψη κατέστη δυνατή χάρη σε μια πληροφορία από μια τοπική ομάδα περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι γνώριζαν την ύπαρξη του τείχους, αλλά είχαν προβληματιστεί για το τι θα μπορούσε να είναι. Η ομάδα διερεύνησε τον τοίχο και την τάφρο χρησιμοποιώντας ραντάρ εδάφους, LIDAR, τεχνικές μαγνητομετρίας και δειγματοληψία πυρήνων εδάφους».


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια