Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρετανία: Η συνεχιζόμενη ανασκαφή στο Sutton Hoo βρίσκει τα χαμένα κομμάτια ενός βυζαντινού σκεύους

[Credit: National Trust - East of England] Η ολοκλήρωση μιας πολύμηνης ανασκαφής από μια γνωστή τηλεοπτική αρχαιολογική εκπομπή στη Βρετανία...

Η συνεχιζόμενη ανασκαφή στο Sutton Hoo βρίσκει τα χαμένα κομμάτια ενός βυζαντινού σκεύους
[Credit: National Trust - East of England]

Η ολοκλήρωση μιας πολύμηνης ανασκαφής από μια γνωστή τηλεοπτική αρχαιολογική εκπομπή στη Βρετανία αποκάλυψε τα χαμένα κομμάτια ενός βυζαντινού σκεύους του 6ου αιώνα στην περίφημη τοποθεσία Sutton Hoo στο Σάφολκ της Αγγλίας. 

Τμήματα του αρχικού σκεύους είχαν ανακαλυφθεί το 1986 και στη συνέχεια το 2012, αλλά η τρέχουσα ανασκαφή παρέχει τα κομμάτια του παζλ που λείπουν. Τα θραύσματα αυτά ανακαλύφθηκαν μαζί με άλλα αντικείμενα στην προϊστορική τοποθεσία.

Οι αρχαιολόγοι της Time Team είχαν 80 εθελοντές από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στην τοποθεσία Sutton Hoo, η οποία περιγράφεται ως η «Κοιλάδα των Βασιλέων» της Αγγλίας. Υποστηρίχθηκαν από το National Trust και το FAS Heritage, στο πλαίσιο ενός ανασκαφικού προγράμματος διάρκειας 2 ετών.


Οι εθελοντές της ομάδας Time Team σαρώνουν το ανασκαμμένο έδαφος στην περιοχή Sutton Hoo. [Credit: National Trust]
Οι εθελοντές της ομάδας Time Team σαρώνουν το ανασκαμμένο έδαφος στην περιοχή Sutton Hoo. [Credit: National Trust]

Οι ταφές πλοίων και τα χαμένα κομμάτια του σκεύους

Η περιοχή αυτή απέκτησε διεθνή φήμη για την εμβληματική αγγλοσαξονική ταφή πλοίου που ανακαλύφθηκε το 1939, η οποία αποκάλυψε έναν ταφικό θάλαμο γεμάτο με πολύτιμα αντικείμενα που ανήκαν σε μια εξέχουσα προσωπικότητα των αρχών του 7ου αιώνα μ.Χ., αναφέρει το BBC. Αυτός ο ταφικός θάλαμος έχει συχνά περιγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών!

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πριν από το σχηματισμό της ενιαίας Αγγλίας, οι ταφές σε πλοία ήταν εξαιρετικά σπάνιες, υποδηλώνοντας ότι το θαμμένο άτομο είχε μεγάλη σημασία. Ορισμένοι ιστορικοί εικάζουν ότι η ταφή θα μπορούσε να ανήκει στον βασιλιά Raedwald, ο οποίος κυβερνούσε την Ανατολική Αγγλία κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Το 1986 και αργότερα το 2012, βρέθηκαν στο Garden Fields κοντά στο Sutton Hoo θραύσματα ενός πλούσια διακοσμημένου αρχαίου βυζαντινού σκεύους, γνωστού ως Bromeswell Bucket. Αρχικά φιλοτεχνημένος στην ανατολική Μεσόγειο τον 6ο αιώνα, το σκεύος προϋπήρχε της ταφής του πλοίου κατά περίπου έναν αιώνα.


Εδώ και δεκαετίες κάθε θραύσμα του σκεύους καθαρίζεται με επιμέλεια, επαναδιαμορφώνεται και τοποθετείται για να δείξει πώς θα έμοιαζε. [Credit: National Trust]
Εδώ και δεκαετίες κάθε θραύσμα του σκεύους καθαρίζεται με επιμέλεια, επαναδιαμορφώνεται και τοποθετείται για να δείξει πώς θα έμοιαζε.
[Credit: National Trust]

Τμήματα του βυζαντινού Bromeswell Bucket ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο Sutton Hoo στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια βρέθηκαν περισσότερα κομμάτια το 2012 και τώρα, τον Ιούνιο του 2024, έχουν ανασκαφεί κι άλλα στη διάσημη αγγλοσαξονική τοποθεσία. [Credit: David Brunetti, National Trust Images]
Τμήματα του βυζαντινού Bromeswell Bucket ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο Sutton Hoo στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια βρέθηκαν περισσότερα κομμάτια το 2012 και τώρα, τον Ιούνιο του 2024, έχουν ανασκαφεί κι άλλα στη διάσημη αγγλοσαξονική τοποθεσία.
[Credit: 
David Brunetti, National Trust Images]

Το ταξίδι του βυζαντινού σκεύους στο Σάφολκ παραμένει ένα μυστήριο, αλλά οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές και οι εθελοντές ήλπιζαν να αποκαλύψουν περισσότερα κομμάτια κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών τους. Ευτυχώς, οι προσπάθειές τους απέδωσαν.

«Λόγω της γειτνίασής του με θραύσματα που είχαν ανακαλυφθεί πολύ νωρίτερα, ελπίζαμε ότι η φετινή ανασκαφή θα έδινε περισσότερα για το σκεύος του Bromeswell. Προήλθε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 6ο αιώνα - περίπου εκατό χρόνια πριν από την ανάπαυση του πλοίου και του εξαιρετικού θησαυρού του», αναφέρει ο Angus Wainwright, περιφερειακός αρχαιολόγος του National Trust.


Ανασκαφή του πρόσφατα ανευρεθέντος κομματιού του σκεύους. [Credit: David Brunetti, National Trust Images]
Ανασκαφή του πρόσφατα ανευρεθέντος κομματιού του σκεύους. [Credit: David Brunetti, National Trust Images]

Ένα θραύσμα του κάδου Bromeswell που ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο της ανασκαφής της ομάδας Time Team στο Sutton Hoo τον Ιούνιο του 2024. [Credit: David Brunetti, National Trust Images]
Ένα θραύσμα του σκεύους του Bromeswell που ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο της ανασκαφής της ομάδας Time Team στο Sutton Hoo τον Ιούνιο του 2024.
[Credit: David Brunetti, National Trust Images]

Προηγμένη τεχνολογία: Εξερευνώντας την πρώιμη ιστορία του Sutton Hoo

Η ομάδα Time Team χρησιμοποίησε προηγμένη τεχνολογία κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, στο πλαίσιο ενός νέου διετούς ερευνητικού προγράμματος που διερευνά την πρώιμη ιστορία του Sutton Hoo. Χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό γεωφυσικών ερευνών, συμπεριλαμβανομένου του φθορισμού ακτίνων Χ (XRF), μιας μεθόδου χημικής και στοιχειακής ανάλυσης. Αυτή η τεχνολογία επέτρεψε στην ομάδα να επιβεβαιώσει ότι τα νεοανακαλυφθέντα θραύσματα, μαζί με ορισμένα κομμάτια που είχαν ανακτηθεί και αποθηκευτεί προηγουμένως, αποτελούσαν πράγματι μέρος του σκεύους Bromeswell.

«Προηγούμενες γεωφυσικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την Time Team είχαν εντοπίσει κάποιες μυστηριώδεις ανωμαλίες, οι οποίες μας οδήγησαν στην ανασκαφή του Garden Field. Ελπίζουμε ότι αυτό το διετές ερευνητικό πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το ευρύτερο τοπίο στο Sutton Hoo και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζούσαν εκεί, ρίχνοντας ίσως ακόμη και φως στο γιατί ο βασιλικός τάφος τοποθετήθηκε σε αυτό το σημείο. Έτσι, αυτό το εύρημα είναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτό το ταξίδι», εξήγησε ο Wainwright στο IFLScience.


Η ανασκαφή της Time Team αποτελεί μέρος ενός διετούς ερευνητικού προγράμματος που αναζητά περισσότερες πληροφορίες για την προϊστορική ιστορία του χώρου. [Credit: David Brunetti, National Trust Images]
Η ανασκαφή της Time Team αποτελεί μέρος ενός διετούς ερευνητικού προγράμματος που αναζητά περισσότερες πληροφορίες για την προϊστορική ιστορία του χώρου. [Credit: David Brunetti, National Trust Images]

Η συνεχιζόμενη ανασκαφή στο Sutton Hoo βρίσκει τα χαμένα κομμάτια ενός βυζαντινού σκεύους
[Credit: David Brunetti, National Trust Images]

Από την αρχική ανακάλυψη των θραυσμάτων του βυζαντινού σκεύους τη δεκαετία του 1980, οι ερευνητές τα καθάρισαν, τα αναδιαμόρφωσαν και τα τοποθέτησαν σχολαστικά για να αποκαταστήσουν την προηγούμενη δόξα του ευρήματος. Η εξέταση με τη χρήση των εξειδικευμένων τεχνολογιών της Time Team αποκάλυψε ότι το σκεύος είχε υποστεί ζημιές και είχε επισκευαστεί, με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το μέταλλο είχε συγκολληθεί ξανά.

Το εύρημα αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ευρήματα της πολύμηνης ανασκαφής. Περισσότερες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν σε ένα επερχόμενο ντοκιμαντέρ της Time Team για την ανασκαφή. Εν τω μεταξύ, τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν θα υποβληθούν σε επεξεργασία και καταλογογράφηση πριν επιστρέψουν στο Sutton Hoo.


Πηγή: Ancient Origins, IFL Science, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια