Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στρατιωτικό ρωμαϊκό λιμάνι βρέθηκε στο αρχαίο Πάριον

Οι υποβρύχιες έρευνες στο Πάριον,  αρχαία ελληνική πόλη  της βορείου Μυσίας, που βρίσκεται στην πεδιάδα της Αδράστειας, στα δυτικά του βορεί...

Στρατιωτικό ρωμαϊκό λιμάνι βρέθηκε στο αρχαίο Πάριον

Οι υποβρύχιες έρευνες στο Πάριον, αρχαία ελληνική πόλη της βορείου Μυσίας, που βρίσκεται στην πεδιάδα της Αδράστειας, στα δυτικά του βορείου στομίου του Ελλησπόντου, αποκάλυψαν το δεύτερο αρχαίο λιμάνι της πόλης.

Η προέλευση του ονόματός της δεν είναι σαφής, αλλά μια θεωρία υποστηρίζει ότι μπορεί να πήρε το όνομά της από τον Πάριον, τον γιο του Ιάσονα ή της Δημητριάδας από την Ερυθραία ή ακόμη και από τον Πάρη, τον πρίγκιπα της Τροίας. Έχοντας ιδρυθεί ως πόλη-λιμάνι, η αρχαία πόλη Πάριον είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη αρχαία πόλη εντός της περιοχής με διάμετρο περίπου 4 χλμ.  Στην αρχαιότητα, το Πάριον λειτουργούσε ως σημαντικό λιμάνι για τους γύρω οικισμούς.

Το 546 π.Χ., το Πάριον βρέθηκε υπό την περσική κυριαρχία και αργότερα, το 334 π.Χ., περιήλθε στην κυριαρχία του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά την εισβολή του στη Μικρά Ασία. Μετά το θάνατό του, την πόλη ανέλαβε ο Ατταλίδης από την Πέργαμο. Ως τμήμα του βασιλείου της Περγάμου, το Πάριον παραδόθηκε στους Ρωμαίους με τη διαθήκη του Άτταλου Γ' το 133 π.Χ.

Εδώ και χρόνια διεξάγονται ανασκαφές στο χωριό Kemer της περιοχής Biga του Çanakkale για την αποκάλυψη της ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της αρχαίας πόλης. Με την άδεια του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι επιστημονικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη διενεργούνται υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Dr. Vedat Keleş, κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ondokuz Mayıs (OMU). Φέτος, μάλιστα έφτασαν στο 20ό έτος τους.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Vedat Keleş δήλωσε σχετικά: «Αυτό το λιμάνι, σε σύγκριση με το νότιο λιμάνι, το οποίο χρησίμευε ως εμπορικό, είναι ελαφρώς μικρότερο και γεμάτο με προσχώσεις που αποτίθενται από τον ποταμό που διασχίζει την πόλη. Υπάρχει πιθανότητα αυτό το λιμάνι να ήταν στρατιωτικό».

Οι υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά φέτος στην πόλη αποκάλυψαν το δεύτερο αρχαίο λιμάνι.

Αναφέροντας ότι φέτος συμπληρώνονται είκοσι συναπτά έτη ανασκαφών στο Πάριον, ο κ. Keleş δήλωσε: «Αυτό αποτελεί σημαντική πηγή υπερηφάνειας για εμάς. Όταν κοιτάμε τα 20 χρόνια, νομίζω ότι το έργο στο Πάριον έχει πράξει το καθήκον του τα τελευταία 20 χρόνια όσον αφορά την ανασκαφή, την αποκατάσταση-συντήρηση, τη δημοσίευση και την εκπαίδευση επιστημόνων. Φέτος, ξεκινήσαμε υποβρύχιες έρευνες. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Πάριον είναι μια σημαντική πόλη-λιμάνι της Βόρειας Τρωάδας. Γνωρίζαμε ήδη ότι είχαμε ένα νότιο λιμάνι. Αυτό αναφέρεται στις αρχαίες πηγές. Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει και ένα βόρειο λιμάνι. Αλλά αυτό ήταν πάντα ένα ερωτηματικό στο μυαλό μας. Με τις υποβρύχιες έρευνες, διαπιστώσαμε ότι αυτό το μέρος είναι επίσης λιμάνι».

Ο Keleş σημείωσε ότι οι ανασκαφές συνεχίστηκαν σε δύο σημεία κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής περιόδου: «Το ένα είναι το θέατρο, το άλλο είναι η αγορά. Τα ξένα μέλη εργάζονται στην αγορά. Εμείς εργαζόμαστε στο θέατρο. Οι εργασίες στο θέατρο είναι δύσκολες επειδή έχει καταστραφεί. Διότι πάνω από το κτήριο της σκηνής χτίστηκε ένα τείχος της πόλης και σχεδόν όλες οι σειρές καθισμάτων και τα αρχιτεκτονικά μέρη του θεάτρου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Ως εκ τούτου, η δομή φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά κατά την ύστερη περίοδο. Παρόλο που έχουμε κάποια προβλήματα λόγω αυτής της καταστροφής, το έργο μας προχωράει αργά. Εκτός από αυτό, συνεχίζονται και οι εργασίες αποκατάστασης».

Ο κ. Keleş εξέφρασε τον στόχο τους να αναβαθμίσουν το Πάριον στην κατάσταση που του αξίζει στο εγγύς μέλλον, δηλώνοντας: «Ως νέα ανασκαφική ομάδα, η πόλη που ανασκάπτουμε έχει υψηλό επίπεδο καταστροφής. Πρέπει να αποκαλύψουμε πλήρως την πόλη. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε εργατική υποστήριξη. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στις τοπικές αρχές. Αν μας στηρίξουν, ιδίως με την παροχή εργατικής υποστήριξης, μπορούμε να συνεχίσουμε τις ανασκαφές μας αδιάλειπτα όλο το χρόνο, όσο το επιτρέπει το κλίμα».


Πηγή: ArkeoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια