Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Γάιος Οφέλλιος της Δήλου χωρίς τα «δεσμά» του

Η μεταλλική κατασκευή στήριξης του Οφέλλιου μετά τη συντήρηση του 1987, Δήλος, Μουσείο της Δήλου, 1987 Παρουσιάζεται πλέον αποκατεστημένο το...

Η μεταλλική κατασκευή στήριξης του Οφέλλιου μετά τη συντήρηση του 1987, Δήλος, Μουσείο της Δήλου, 1987
Η μεταλλική κατασκευή στήριξης του Οφέλλιου μετά τη συντήρηση του 1987, Δήλος, Μουσείο της Δήλου, 1987

Παρουσιάζεται πλέον αποκατεστημένο το άγαλμα των τριών μέτρων στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου, η τελετή απόδοσης του οποίου γίνεται σήμερα.

Γυμνός με το ιμάτιο ριγμένο στον αριστερό του ώμο κρατούσε στο δεξί του χέρι ένα μακρύ δόρυ  κι ένα μικρό σπαθί στο αριστερό ως άλλος Αλέξανδρος. Οι εμπορικές του επιτυχίες -κατά την άποψή του- δεν είχαν και πολλά να ζηλέψουν από τα κατορθώματα του στρατηλάτη. Και οι δύο είχαν κατακτήσει τον κόσμο. 

Είνα ο Γάιος Οφέλλιος Φέρος. Ένας πλούσιος έμπορος από την Καμπανία που πλήρωσε για την κατασκευή της δυτικής στοάς του μεγαλύτερου οικοδομήματος της Δήλου, της Αγοράς των Ιταλών, με την προϋπόθεση, ίσως, να του παραχωρηθεί μια κόγχη για να τοποθετηθεί το άγαλμα του. 


Επαναλειτουργία

Είναι εκείνος που 22 αιώνες από την πρώτη του εμφάνιση και 144 χρόνια από την ανακάλυψή του από την αρχαιολογική σκαπάνη «ξαναγεννιέται». Σπάει τα δεσμά του. Απαλλάσσεται από ένα μεταλλικό ικρίωμα που εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες του  επέτρεπε να στέκεται όρθιος μεν, αλλά έκρυβε το νεανικό γυμνασμένο του σώμα. Και ως ο πιο αδικημένος ίσως  ως τώρα ένοικος του ανακαινισμένου αρχαιολογικού μουσείου της Δήλου είναι εκείνος που περιμένει με μεγαλύτερη αγωνία την επαναλειτουργία του από αύριο για να αποκαλύψει την κορμοστασιά του, η οποία αγγίζει τα πρότυπα των σωμάτων που έπλαθαν ο Πολύκλειτος και ο Πραξιτέλης. 

«Πρόκειται για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Για ένα success story σε ένα πολύ τραυματισμένο γλυπτό» λέει στα «ΝΕΑ»   η διευθύντρια της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Βερονίκ Σανκόφσκι για τον νέο τρόπο παρουσίασης του υπερμεγέθους αγάλματος (το ύψος του με τη βάση αγγίζει τα 3 μ.) που ζυγίζει 1,5 τόνο. «Μετά από πολλές προσπάθειες και χάρη στην πρωτοβουλία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαιτέρως με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα των νέων τεχνολογιών και να το επανατοποθετήσουμε με έναν σωστό τρόπο που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν την ομορφιά του».


Η θέση του Γάιου Οφέλλιου Φέρου στην Αγορά των Ιταλών, Δήλος, Συνοικία της Λίμνης, 1903
Η θέση του Γάιου Οφέλλιου Φέρου στην Αγορά των Ιταλών, Δήλος, Συνοικία της Λίμνης, 1903


Συντήρηση

Ο Γάιος Οφέλλιος έμεινε από το 1890 οπότε και ανακαλύφθηκε και για σχεδόν 70 χρόνια στο ίδιο σημείο. Το 1949 βρήκε για πρώτη φορά στέγη στο μουσείο της Δήλου.  Και το 1992  -μετά από ένα πρόγραμμα εργασιών συντήρησής του -ντύθηκε με ένα μεταλλικό ικρίωμα. Κι αυτό διότι πρόκειται για ένα γλυπτό του οποίου το κέντρο βάρος βρίσκεται πολύ ψηλά και σε συνδυασμό με τις φυσικές φλέβες του μαρμάρου αυξανόταν η πιθανότητα θραύσης και πτώσης του.

Τρεις ανοξείδωτοι δακτύλιοι κρατούν πλέον ασφαλή το χωρίς κεφάλι, και με αποσπασματικά σωζόμενα άκρα, μαρμάρινο άγαλμα του Γάιου Οφέλλιου. Ένας έχει τοποθετηθεί στην περιφέρεια του στήθους και από ένας στο κάθε πόδι. «Πρόκειται για μια λύση ορατή στον επισκέπτη και πλήρως αναστρέψιμη, που δεν απαιτεί διατρήσεις ή άλλες παρεμβάσεις πάνω στο γλυπτό. Με τον νέο αυτό τρόπο στήριξης αποδυναμώνονται οι εσωτερικές τάσεις που ασκούνται από τις φλέβες του μαρμάρου, οι φυσικές δυνάμεις της βαρύτητας ενισχύουν τη δομική συνοχή του γλυπτού και εξασφαλίζεται ότι σε περίπτωση σεισμικής φόρτισης θα παραμείνει στη θέση του με ασφάλεια», εξηγεί ο  προϊστάμενος της Υπηρεσίας Συντήρησης της ΓΣΑ, Αριστοφάνης Κωνσταντάτος επισημαίνοντας πως ήδη η μελέτη με υπερήχους που είχε διενεργήσει το 1999 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε δείξει πως οι ρωγμές του αγάλματος δεν προϋποθέτουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.


Έκπληξη 

Δύο μήνες και οκτώ ημέρες - την περίοδο Απριλίου- Μαϊου-  και ένα μεγάλο ποσό που συγκεντρώθηκε από χορηγούς απαιτήθηκαν  ώστε ο Γάιος Οφέλλιος να απελευθερωθεί από το ασφυκτικό ικρίωμα που τον κρατούσε όρθιο και να τοποθετηθεί στο νέο σύστημα στήριξης του. Ήταν ο τελευταίος μόνιμος κάτοικος του μουσείου που πήρε τη θέση του πριν όλα να είναι έτοιμα για τα εγκαίνια, γεγονός που τριπλασίασε, όπως λένε οι συμμετέχοντες, τη δυσκολία των εργασιών, καθώς όλα έπρεπε να γίνουν μέσα σε έναν πλήρως ανανεωμένο και έτοιμο προς λειτουργία χώρο. 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη που συνάντησε η ομάδα που εργάστηκε για να προσφέρει στο γλυπτό - το οποίο υπήρξε έργο των αθηναίων δημιουργών Διονυσίου και Τιμαρχίδη- μια εικόνα αντάξια της ποιότητας του; «Είναι από τις περιπτώσεις που δεν θέλεις να συμβαίνουν εκπλήξεις» απαντά με χιούμορ ο Αριστοφάνης Κωνσταντάτος. «Έπρεπε να πάνε όλα βάσει του σχεδίου μας κι ευτυχώς αυτό συνέβη. Ωστόσο δεν μπορώ να σας κρύψω την έκπληξη μας όταν αφαιρέσαμε τις σκαλωσιές. Πιστεύαμε ότι ο Οφέλλιος θα μετακινηθεί έστω και ελάχιστα. Έμεινε ακίνητος. Ήταν μια εξέλιξη που δεν την περιμέναμε»

Η εικόνα που θα έχουν από εδώ και στο εξής οι επισκέπτες για τον Γάιο Οφέλλιο δεν θα είναι μόνο «φρέσκια» επειδή και η επιφάνεια του συντηρήθηκε. «Χωρίς το ικρίωμα πλέον γίνεται σαφής η κλίμακά του γλυπτού και το μήνυμα μεγαλοπρέπειας που ήθελε να στείλει ο Οφέλλιος, ενώ αναδεικνύεται παράλληλα και ένα κεφάλαιο της Ιστορίας της Δήλου κατά τον 1ο αι. π.Χ.», καταλήγει η Βερονίκ Σανκόφσκι. 


Ιnfo

H τελετή απόδοσης του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου στο κοινό θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.00 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια