Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τελετουργικός ναός 5.000 ετών ανακαλύφθηκε στο βορειοδυτικό Περού

Ο ναός ηλικίας 5.000 ετών που βρέθηκε στο βορειοδυτικό Περού. [Credit: DDC Lambayeque/Υπουργείο Πολιτισμού του Περού] Αρχαιολόγοι στο Περού ...

Ο ναός ηλικίας 5.000 ετών που βρέθηκε στο βορειοδυτικό Περού. [Credit: DDC Lambayeque/Υπουργείο Πολιτισμού του Περού]
Ο ναός ηλικίας 5.000 ετών που βρέθηκε στο βορειοδυτικό Περού.
[Credit: DDC Lambayeque/Υπουργείο Πολιτισμού του Περού]

Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν τα ερείπια ενός τελετουργικού ναού ηλικίας 5.000 ετών και σκελετικά λείψανα κάτω από έναν αμμόλοφο στην περιοχή Zaña του βορειοδυτικού Περού. Ο χώρος αποτελεί μέρος του αρχαιολογικού συγκροτήματος Los Paredones de la Otra Banda-Las Ánimas, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού.

Η ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου, αποκάλυψε τα απομεινάρια ενός πολυώροφου ναού κατασκευασμένου από πατημένο χώμα. Ο δρ Luis Armando Muro Ynoñán, διευθυντής του Αρχαιολογικού Προγράμματος Πολιτιστικών Τοπίων της κοιλάδας Úcupe - Zaña, περιέγραψε τον χώρο: «Εξετάζουμε πιθανότατα ένα θρησκευτικό συγκρότημα ηλικίας 5.000 ετών που βρίσκεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο που ορίζεται από τοίχους χτισμένους από λάσπη. Έχουμε αυτό που θα ήταν μια κεντρική σκάλα από την οποία θα ανέβαινε κανείς σε ένα είδος σκηνής στο κεντρικό τμήμα».


Τελετουργικός ναός 5.000 ετών ανακαλύφθηκε στο βορειοδυτικό Περού
[Credit: Υπουργείο Πολιτισμού του Περού]

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού, ανάμεσα στους τοίχους ήταν σφηνωμένοι οι σκελετοί τριών ενηλίκων. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού του Περού]
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού, ανάμεσα στους τοίχους ήταν σφηνωμένοι οι σκελετοί τριών ενηλίκων.
[Credit: Υπουργείο Πολιτισμού του Περού]

Ο πολιτισμός των Ίνκας ήταν γνωστός για τα εξελιγμένα αρχιτεκτονικά επιτεύγματά του και την ευρεία επιρροή του σε ολόκληρη την περιοχή των Άνδεων πριν από την ισπανική κατάκτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτή την ανακάλυψη, οι εξελιγμένες τεχνικές δόμησης της περιοχής χρονολογούνται αρκετές χιλιετίες πριν από τους Ίνκας.

Οι τοίχοι του ναού ήταν διακοσμημένοι με περίπλοκες ζωφόρους που απεικόνιζαν εικόνες ανθρώπινων σωμάτων με κεφάλια πουλιών, χαρακτηριστικά αιλουροειδών και νύχια ερπετών. Τα ανώτερα τμήματα των τοίχων ήταν καλυμμένα με λεπτό γύψο με εικονογραφικά σχέδια. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τα λείψανα τριών ενηλίκων ανάμεσα στους τοίχους, πιθανώς μέρος τελετουργιών θυσίας, καθώς οι ταφές περιλάμβαναν τελετουργικές προσφορές τυλιγμένες σε ύφασμα. Ο Δρ Muro σημείωσε ότι εκκρεμεί ακόμη η ραδιοχρονολόγηση, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατασκευή ευθυγραμμίζεται με την παράδοση των ναών που χτίστηκαν στη βόρεια ακτή του Περού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η σκάλα του ναού που οδηγεί σε μια πλατφόρμα ή σκηνή υποδηλώνει τη σημασία του στις θρησκευτικές τελετουργίες. Τα ανθρωπομορφοποιημένα γλυπτά στους τοίχους του ναού, που συνδυάζουν ανθρώπινα και ζωικά χαρακτηριστικά, αναδεικνύουν τις συμβολικές και καλλιτεχνικές πρακτικές της εποχής.


Ένα γλυπτό ανθρώπου με κεφάλι πουλιού βρέθηκε στον αρχαίο ναό.  [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού του Περού]
Ένα γλυπτό ανθρώπου με κεφάλι πουλιού βρέθηκε στον αρχαίο ναό.
 [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού του Περού]

Το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού, μέσω της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Πολιτισμού της Lambayeque, επέβλεψε και επαλήθευσε την πρόοδο αυτής της έρευνας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA). Στόχος είναι η μελέτη της εμφάνισης, της εξέλιξης και της ανάπτυξης του τελετουργικού κέντρου και του νεκροταφείου της ελίτ του La Otra Banda και του Úcupe, που ήταν σημαντικά μεταξύ των χρονολογικών περιόδων Formative (900 BCE – 200 BCE) και Moche (200 BCE – 600 CE) .

Οι ανακαλύψεις προστίθενται στην πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά του βόρειου Περού, όπου βρίσκονται πολυάριθμα τελετουργικά συγκροτήματα, όπως η Ιερή Πόλη του Καράλ. Ο ναός στο Los Paredones de la Otra Banda-Las Ánimas αποκαλύπτει ότι οι εξελιγμένες οικοδομικές τεχνικές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολιτισμού των Ίνκας χρονολογούνται αρκετές χιλιετίες πριν από τους Ίνκας.


Πηγή: Archaeology News, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια