Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγγείο γεμάτο με χρυσά νομίσματα ανακαλύφθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη στην Τουρκία

Οι περσικοί δαρικοί ήταν χρυσά νομίσματα που κόπηκαν από την Περσική Αυτοκρατορία και είχαν την εικόνα ενός γονατιστού τοξότη. [Credit: Noti...

Οι περσικοί δαρικοί ήταν χρυσά νομίσματα που κόπηκαν από την Περσική Αυτοκρατορία και είχαν την εικόνα ενός γονατιστού τοξότη. [Credit: Notion Archaeological Project, Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν]
Οι περσικοί δαρικοί ήταν χρυσά νομίσματα που κόπηκαν από την Περσική Αυτοκρατορία και είχαν την εικόνα ενός γονατιστού τοξότη.
[Credit: Notion Archaeological Project, Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αγγείο με θαμμένο θησαυρό γεμάτο με αρχαία ελληνικά νομίσματα στην Τουρκία.

Τα χρυσά νομίσματα βρέθηκαν μέσα σε ένα δωμάτιο κάτω από ένα σπίτι στο Νότιον, μια αρχαία ελληνική πόλη στη δυτική Τουρκία. Απεικονίζουν τη φιγούρα ενός γονατιστού τοξότη, ένα σχεδιαστικό στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε για το περσικό δαρικό, ένα χρυσό νόμισμα που εκδόθηκε από την Περσική Αυτοκρατορία. Το νόμισμα πιθανότατα κόπηκε στις Σάρδεις, που βρίσκονται 97 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Νοτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι μισθοφόροι χρησιμοποίησαν τον θησαυρό ως πληρωμή, αλλά δεν είναι σαφές γιατί τον έθαψαν.

«Η ανακάλυψη ενός τόσο πολύτιμου ευρήματος σε μια ελεγχόμενη αρχαιολογική ανασκαφή είναι πολύ σπάνια», δήλωσε ο Christopher Ratté, καθηγητής Τέχνης και Αρχαιολογίας της Αρχαίας Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και διευθυντής της αρχαιολογικής έρευνας στο Νότιον, του προγράμματος που οδήγησε στην ανακάλυψη των νομισμάτων. «Κανείς δεν θάβει ποτέ έναν θησαυρό νομισμάτων, ιδίως νομισμάτων από πολύτιμα μέταλλα, χωρίς να σκοπεύει να τον ανασύρει. Έτσι, μόνο η μεγαλύτερη ατυχία μπορεί να εξηγήσει τη διατήρηση ενός τέτοιου θησαυρού».


Οι ανασκαφές στο Νότιον. [Credit: Notion Archaeological Project/University of Michigan]
Οι ανασκαφές στο Νότιον.
[Credit: Notion Archaeological Project/University of Michigan]

Ορισμένα υφολογικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα νομίσματα κόπηκαν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ. - μια χρονική σφραγίδα που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να αποκαλύψουν την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην ταφή του θησαυρού.

«Αυτός ο θησαυρός θα παράσχει μια σταθερή ημερομηνία που μπορεί να χρησιμεύσει ως σταθερό σημείο για να βοηθήσει στον καθορισμό της χρονολογίας (ολόκληρης της ακολουθίας νομισμάτων)», δήλωσε ο Ratté. «Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Ξενοφώντα, ένας μόνο δαρικός ισοδυναμούσε με τον μισθό ενός στρατιώτη για έναν μήνα».

Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή έχει γίνει εστία νέων ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων κεραμικής, επίσης από τον 5ο αιώνα π.Χ., κρυμμένα «σε παλαιότερους τοίχους που ενσωματώθηκαν στα θεμέλια του σπιτιού», το οποίο χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Μια αεροφωτογραφία του σπιτιού δείχνει τις θέσεις των νομισμάτων καθώς και άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων κεραμικής. [Credit: Notion Archaeological Project]
Μια αεροφωτογραφία του σπιτιού δείχνει τις θέσεις των νομισμάτων καθώς και άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων κεραμικής.
[Credit: Notion Archaeological Project]

Η ελληνιστική περίοδος ξεκίνησε μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. και διήρκεσε μέχρι την κατάκτηση του τελευταίου ελληνιστικού βασιλείου από τη Ρώμη το 31 π.Χ. Κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ., το Νότιον ενσωματώθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία μαζί με άλλες ελληνικές πόλεις. Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., απελευθερώθηκε για ένα διάστημα από την περσική κυριαρχία, για να επανενταχθεί στην αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ., σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μεταξύ του 430 και του 427 π.Χ., μια ομάδα φίλα προσκείμενη στους Πέρσες καθώς και Ελλήνων και "βαρβάρων" μισθοφόρων, κατέλαβε το Νότιον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Αθηναίος στρατηγός Πάχης σκότωσε τους φιλοπερσικούς μισθοφόρους, με αποτέλεσμα οι φίλα προσκείμενοι στους Πέρσες να εκδιωχθούν από την πόλη, καθώς οι Αθηναίοι ανέλαβαν τον έλεγχο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ratté δήλωσε ότι αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στην ταφή και την ενδεχόμενη απώλεια του θησαυρού.


Πηγή: Live Science, Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια