Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δαχτυλίδι των Πικτών που πιστεύεται ότι είναι άνω των 1.000 ετών βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής στο οχυρό Burghead στη Σκωτία

Το δαχτυλίδι των Πικτών που βρέθηκε στο Burghead. [Credit: Εθνικό Μουσείο Σκωτίας] Ένα αξιοσημείωτο δαχτυλίδι των Πικτών που πιστεύεται ότι ...

Το δαχτυλίδι των Πικτών που βρέθηκε στο Burghead. [Credit: Εθνικό Μουσείο Σκωτίας]
Το δαχτυλίδι των Πικτών που βρέθηκε στο Burghead.
[Credit: Εθνικό Μουσείο Σκωτίας]

Ένα αξιοσημείωτο δαχτυλίδι των Πικτών που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας άνω των 1.000 ετών αποκαλύφθηκε σε ανασκαφή στο Burghead, στο Moray της Σκωτίας.

Το δαχτυλίδι σε σχήμα χαρταετού, το οποίο πιστεύεται ότι φέρει στο κέντρο του γρανάτη ή κόκκινο γυαλί, ανακαλύφθηκε από τον εθελοντή αρχαιολόγο John Ralph, πρώην μηχανικό και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Ο Ralph, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «ενθουσιώδη ερασιτέχνη», έκανε την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια ανασκαφής υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Aberdeen, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Gordon Noble.

Το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ρίχνει νέο φως στο αρχαίο βασίλειο των Πικτών, ενός λαού του οποίου η ιστορία έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί στο χρόνο. Οι Πίκτες, οι οποίοι ζούσαν στη σημερινή βορειοανατολική Σκωτία μεταξύ του 300 μ.Χ. και του 900 μ.Χ., δεν άφησαν γραπτές πηγές, καθιστώντας αρχαιολογικά ευρήματα όπως αυτό το δαχτυλίδι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση του πολιτισμού και της κοινωνίας τους. Η τοποθεσία Burghead, που από καιρό πιστεύεται ότι έχει χάσει μεγάλο μέρος της ιστορικής της αξίας λόγω των κατασκευών του 19ου αιώνα, έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια θησαυρός με αντικείμενα των Πικτών.


Ο John Ralph με το δαχτυλίδι. [Credit: Πανεπιστήμιο του Aberdeen]
Ο John Ralph με το δαχτυλίδι. [Credit: Πανεπιστήμιο του Aberdeen]

Το δαχτυλίδι χρειαζόταν καθαρισμό μετά την εύρεσή του. [Credit: Πανεπιστήμιο του Aberdeen]
Το δαχτυλίδι χρειαζόταν καθαρισμό μετά την εύρεσή του.
[Credit: Πανεπιστήμιο του Aberdeen]

Ο Ralph έκανε την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της τρίτης εθελοντικής του εργασίας στις ανασκαφές του Burghead. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων, είχε επανειλημμένα βρει αντικείμενα που πίστευε ότι ήταν σημαντικά, μόνο και μόνο για να του πουν οι αρχαιολόγοι ότι επρόκειτο απλώς για «γυαλιστερά βότσαλα». Ωστόσο, την τελευταία ημέρα της ανασκαφής, ανακάλυψε το δαχτυλίδι ενώ καθάριζε το δάπεδο αυτού που κάποτε ήταν ένα σπίτι.

«Είχα πολλές στιγμές που νόμιζα ότι είχα βρει κάτι σημαντικό, για να μου πουν ότι ήταν απλώς ένα ακόμη βότσαλο», είπε ο Ralph. «Αλλά όταν αποκάλυψα το δαχτυλίδι, ένιωσα σαν επιθετικός που πετυχαίνει γκολ. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να ξεθάβεις ένα τεχνούργημα και να νομίζεις ότι είσαι ο πρώτος άνθρωπος που το βλέπει εδώ και πάνω από 1.000 χρόνια».

Ο καθηγητής Noble, ο οποίος ηγείται των ανασκαφών στην περιοχή εδώ και τρία χρόνια με χρηματοδότηση από την Historic Environment Scotland, έμεινε εξίσου έκπληκτος από το εύρημα. «Ο John ήρθε και μου έδειξε το δαχτυλίδι και αυτό που μου έδωσε ήταν πραγματικά αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Noble. «Ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης, μπορούσαμε να δούμε την λάμψη του πιθανού περιβλήματος γρανάτη, παρά το γεγονός ότι ήταν θαμμένο για πάνω από μια χιλιετία».


Το δακτυλίδι σε πλάγια όψη. [Credit: Πανεπιστήμιο του Aberdeen]
Το δακτυλίδι σε πλάγια όψη. [Credit: Πανεπιστήμιο του Aberdeen]

Ο Noble εξήγησε ότι πολύ λίγα δαχτυλίδια των Πικτών έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, και αυτά που έχουν ανακαλυφθεί προέρχονται συνήθως από θησαυρούς που θάφτηκαν σκόπιμα για να φυλαχθούν. «Σίγουρα δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο πεσμένο στο πάτωμα ενός σπιτιού. Είναι απίστευτο να σκεφτεί κανείς τη σημασία που μπορεί να είχε αυτό το δαχτυλίδι».

Το δαχτυλίδι υποβάλλεται επί του παρόντος σε ανάλυση από την υπηρεσία μετά την ανασκαφή του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας, όπου οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να προσδιορίσουν περισσότερα για την προέλευση και τη σημασία του. Σύμφωνα με τον Noble, η ομάδα θα εξετάσει αν το δαχτυλίδι κατασκευάστηκε επί τόπου και θα κάνει εικασίες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να έχει στην κατοχή του ένα τόσο υψηλού κύρους κόσμημα. «Έχουμε ενδείξεις μεταλλοτεχνίας και ο αριθμός των κτηρίων που αποκαλύφθηκαν στο Burghead είναι αρκετά εντυπωσιακός. Αυτό το δαχτυλίδι προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τοποθεσία ήταν σημαντική έδρα εξουσίας κατά την περίοδο των Πικτών».

Η ανακάλυψη έχει επίσης προσωπική σημασία για τον Ralph, ο οποίος μεγάλωσε στο Burghead και του οποίου οι πρόγονοι ήταν μέρος της κοινότητας που συνέβαλε στην καταστροφή του αρχαίου φρουρίου κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα για να στηρίξει την αλιευτική βιομηχανία. «Αισθάνομαι σαν να έχω δώσει κάτι πίσω», δήλωσε ο Ralph. «Μου αρέσει να σκέφτομαι την αρχαιολογία ως μια εικόνα που φτιάχνεται κουκκίδα-κουκκίδα, και χαίρομαι που έβαλα το δικό μου μικρό σημάδι».


Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Burghead, από την Alice Watterson. [Credit: Πανεπιστήμιο του Aberdeen]
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Burghead, από την Alice Watterson.
[Credit: Πανεπιστήμιο του Aberdeen]

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για την ανακάλυψη σε μια ανοιχτή ημέρα στο Burghead Fort στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου θα μπορεί να συναντήσει τους αρχαιολόγους, να δει λίθινα γλυπτά των Πικτών και να παρακολουθήσει επιδείξεις παραδοσιακής δερματοποιίας.


Πηγή: Archaeology News, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια