Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο ρωμαϊκό στρατόπεδο ανακαλύφθηκε στις ελβετικές Άλπεις

Το ρωμαϊκό στρατόπεδο στις ελβετικές Άλπεις. [Credit: Andrea Badrutt] Μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, σε συνεργασία...

Το ρωμαϊκό στρατόπεδο στις ελβετικές Άλπεις. [Credit: Andrea Badrutt]
Το ρωμαϊκό στρατόπεδο στις ελβετικές Άλπεις. [Credit: Andrea Badrutt]

Μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Graubünden, έφερε στο φως τα κατάλοιπα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα ρωμαϊκού στρατοπέδου στο διάδρομο Colm la Runga των ελβετικών Άλπεων Oberhalbstein.

Το ανασκαφικό έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2021, αποσκοπούσε στη μελέτη ενός αρχαίου ρωμαϊκού πεδίου μάχης στο καντόνι Graubünden. Η τοποθεσία, που βρίσκεται περίπου 915 μέτρα κάτω από το Colm la Runga κοντά στο φαράγγι Crap Ses, ήταν γνωστό ότι αποτέλεσε το σκηνικό μιας μάχης το 15 π.Χ. μεταξύ των ρωμαϊκών δυνάμεων και της τοπικής φυλής Suanetes, που αναγνωρίστηκε ως Raeti από τον Ρωμαίο συγγραφέα Πλίνιο. Τα τελευταία χρόνια, αρχαιολόγοι, φοιτητές πανεπιστημίου και εθελοντές εξερευνούν αυτό το πεδίο μάχης, αποκαλύπτοντας πληθώρα αντικειμένων, όπως μολύβδινες σφαίρες σφεντόνας, αιχμές δοράτων και ένα εξαιρετικό στιλέτο από ασήμι και ορείχαλκο.

Το φθινόπωρο του 2023, ένας εθελοντής με την χρήση ανιχνευτή και χρησιμοποιώντας ψηφιακά μοντέλα εδάφους υψηλής ανάλυσης που παρείχε η Swisstopo, ανακάλυψε ασυνήθιστες δομές εδάφους στην κορυφή Colm la Runga, περίπου 2.200 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LiDAR (Light Detection and Ranging), μια τεχνική τηλεπισκόπησης που χρησιμοποιεί παλμούς λέιζερ για τη μέτρηση των αποστάσεων από την επιφάνεια της Γης, ο εθελοντής εντόπισε τεχνητές τάφρους και προμαχώνες κρυμμένους κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Μεταγενέστερες γεωφυσικές έρευνες και ανασκαφές επιβεβαίωσαν ότι οι κατασκευές αυτές αποτελούσαν μέρος ενός οχυρωμένου ρωμαϊκού στρατιωτικού στρατοπέδου που χρονολογείται πριν από περίπου 2.000 χρόνια.


Ρωμαϊκή αιχμή βέλους που βρέθηκε στον χώρο του στρατοπέδου. [Credit: Andrea Badrutt]
Ρωμαϊκή αιχμή βέλους που βρέθηκε στον χώρο του στρατοπέδου.
[Credit: Andrea Badrutt]

Το νεοανακαλυφθέν στρατόπεδο, οχυρωμένο με τρεις τάφρους και έναν προμαχώνα, κατείχε μια στρατηγική θέση στο Colm la Runga, προσφέροντας πανοραμική θέα στις γύρω κοιλάδες, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας Landwasser, της κοιλάδας Albula, του Domleschg και του Surses. Η θέση αυτή θα παρείχε στον ρωμαϊκό στρατό ένα εξαιρετικό πλεονεκτικό σημείο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο βασικών ορεινών περασμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Lenzerheide, το οποίο ήταν σημαντικό πέρασμα εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η θέση του στρατοπέδου υποδηλώνει ότι έπαιζε κρίσιμο ρόλο στη ρωμαϊκή στρατηγική για την εξασφάλιση των Άλπεων, μιας περιοχής που θεωρούνταν απαραίτητη για την ασφάλεια της βόρειας Ιταλίας.

Η ανασκαφή του στρατοπέδου έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει διάφορα αντικείμενα και εξοπλισμό που ανήκε σε Ρωμαίους στρατιώτες, όπως σφεντόνες και καρφιά παπουτσιών. Ειδικότερα, ορισμένες από τις σφαίρες σφεντόνας φέρουν τη σφραγίδα της 3ης λεγεώνας, η οποία συμμετείχε επίσης στη μάχη στο φαράγγι του Crap Ses μαζί με τη 10η και τη 12η λεγεώνα. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν μια στενή σχέση μεταξύ του αρχαίου πεδίου μάχης και του πρόσφατα ανακαλυφθέντος στρατοπέδου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ρωμαϊκές δυνάμεις μπορεί να εγκατέστησαν το στρατόπεδο ως μέρος της ευρύτερης εκστρατείας τους για την κατάκτηση της περιοχής.


Δοκιμαστική τομή για την επιβεβαίωση των δεδομένων LiDAR. [Credit: Andrea Badrutt]
Δοκιμαστική τομή για την επιβεβαίωση των δεδομένων LiDAR.
[Credit: Andrea Badrutt]

«Η ανακάλυψη του ρωμαϊκού στρατιωτικού στρατοπέδου στο Colm la Runga μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε με ακρίβεια την προέλαση των ρωμαϊκών δυνάμεων πριν από 2.000 χρόνια από το Bergell μέσω του περάσματος Septimer στην περιοχή Tiefencastel και στη συνέχεια προς το Chur και την αλπική κοιλάδα του Ρήνου», δήλωσε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. Αυτή η πρόοδος αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που έπαιζαν τέτοια στρατόπεδα στις προσπάθειες του ρωμαϊκού στρατού να εδραιώσει τον έλεγχο των νεοκατακτημένων εδαφών.

Μετά τις αρχικές έρευνες και την τεκμηρίωση τον Ιούλιο του 2024, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, μαζί με εθελοντές ερευνητές, διεξάγουν περαιτέρω έρευνα για το σύστημα των τάφρων, των τοιχών και τις δομές εντός του στρατοπέδου. Αυτή η φάση της έρευνας, που διήρκησε από τις 11 έως τις 31 Αυγούστου 2024, έχει ως στόχο να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τη διάταξη του στρατοπέδου και την παρουσία του ρωμαϊκού στρατού στην περιοχή.

Η ανακάλυψη του ρωμαϊκού στρατοπέδου στο Colm la Runga αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη συνεχιζόμενη αρχαιολογική εξερεύνηση της «ρωμαϊκής Ελβετίας», αποκαλύπτοντας νέες πτυχές της ρωμαϊκής στρατιωτικής ιστορίας και στρατηγικής.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια