Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις βρέθηκαν παγωμένες στην Νορβηγία

[Credit: Secrets Of The Ice] Οι αρχαιολόγοι έκαναν αρκετές νέες ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια έρευνας των παγετώνω στο Lendbreen της Νορβηγία...

Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις βρέθηκαν παγωμένες στον πάγο
[Credit: Secrets Of The Ice]

Οι αρχαιολόγοι έκαναν αρκετές νέες ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια έρευνας των παγετώνω στο Lendbreen της Νορβηγίας.

Το πρόγραμμα «Secrets Of The Ice» είναι ένα αρχαιολογικό πρόγραμμα έρευνας παγετώνων, αφιερωμένο στη μελέτη τμημάτων πάγων που περιέχουν διατηρημένα αντικείμενα και οργανικά αντικείμενα.

Οι χιονοστιβάδες και τα τμήματα πάγου μπορούν να διατηρήσουν οργανικά κατάλοιπα για παρατεταμένες περιόδους, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν σημαντικά τις χημικές και βιολογικές διεργασίες, σταματώντας σχεδόν την υποβάθμιση όταν οι θερμοκρασίες φτάσουν στο μηδέν.

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας στο Εθνικό Πάρκο Breheimen, που βρίσκεται στις νομαρχίες Innlandet και Vestland της Νορβηγίας, οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν την περιοχή Lendbreen.

Το Lendbreen είναι ένας παγετώνας και ένα ορεινό πέρασμα που χρησίμευε ως σημαντικός εμπορικός δρόμος από τη ρωμαϊκή εποχή έως τα τέλη του Μεσαίωνα. Καθώς ο παγετώνας έχει υποχωρήσει λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει αποκαλύψει μια σειρά από αρχαία αντικείμενα που παρέχουν νέες γνώσεις για την ιστορία της ανθρώπινης δραστηριότητας στις περιοχές της Νορβηγίας που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο.


Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις βρέθηκαν παγωμένες στον πάγο
[Credit: Secrets Of The Ice]

Η έρευνα απέδωσε την ανακάλυψη ενός βέλους ηλικίας 1300 ετών, πλήρες με διατηρημένο άξονα και σιδερένια αιχμή βέλους. Το μόνο μέρος που λείπει είναι οι μύτες, ωστόσο, ένα αμυδρό αποτύπωμα εξακολουθεί να είναι ορατό στον άξονα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το βέλος έχει λιώσει μόλις πρόσφατα από τον πάγο, το οποίο βρέθηκε in situ στην επιφάνεια του πάγου.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πρόσφατα ένα δόντι κυνόδοντα αλόγου, που πιθανότατα ανήκει σε ένα από τα άλογα μεταφοράς που διέσχιζαν το πέρασμα Lendbreen κατά την Εποχή του Σιδήρου και τη Μεσαιωνική περίοδο. Ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγεται και ένα διατηρημένο κομμάτι υφάσματος που χρονολογείται από την Εποχή των Βίκινγκς ή τη Μεσαιωνική περίοδο.

Σε μια άλλη τοποθεσία έρευνας τον Αύγουστο του 2024, η ομάδα ανακάλυψε σημαίες από ράβδους κυνηγιού που χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι ελαφιών, καθώς και μια αιχμή βέλους της εποχής των Βίκινγκς στα βουνά Jotunheimen.


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια