Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνιo θραύσμα λουτήριου του 6ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στη Μάλτα

Υποβρύχιες έρευνες στο Il-Ballut στο Marsaxlokk της Μάλτας. [Credit : Superintendence for Cultural Heritage Malta (SCH)]   Οι αρχαιολογικές ...

Υποβρύχιες έρευνες στο Il-Ballut στο Marsaxlokk της Μάλτας. [Credit : Superintendence for Cultural Heritage Malta (SCH)]
Υποβρύχιες έρευνες στο Il-Ballut στο Marsaxlokk της Μάλτας.
[Credit : Superintendence for Cultural Heritage Malta (SCH)]
 

Οι αρχαιολογικές έρευνες, που ξεκίνησαν με αφορμή μια πρόταση για την κατασκευή ενός ογκόλιθου μήκους 130 μέτρων κατά μήκος της ακτής του Ballut ta' Marsaxlokk για την προστασία του βιότοπου από τη θαλάσσια διάβρωση στη νοτιοανατολική περιοχή της Μάλτας, απέδωσαν 64 μεμονωμένα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού θραύσματος ενός λουτήριου.

Ο όρος «λουτήριον» αναφέρεται σε ένα είδος αγγείου που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση νερού για πλύσιμο, συνήθως τοποθετημένο σε βάθρο και χρησιμοποιείται τόσο σε οικιακές όσο και σε ιερές ή τελετουργικές χρήσεις.

Τα λουτήρια είναι χαρακτηριστικά της ελληνικής Ύστερης Αρχαϊκής περιόδου, η οποία έλαβε χώρα τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, οι μη ελληνικοί αυτόχθονες πολιτισμοί της Κεντρικής Μεσογείου τροποποίησαν επίσης τα λουτέρια ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.


Το θραύσμα του λουτήρα που βρέθηκε 45 εκατοστά κάτω από το βυθό στο Il-Ballut στο Marsaxlokk, Μάλτα. [Credit : Superintendence for Cultural Heritage Malta (SCH)]
Το θραύσμα του λουτήρα που βρέθηκε 45 εκατοστά κάτω από το βυθό στο Il-Ballut στο Marsaxlokk, Μάλτα. [Credit : Superintendence for Cultural Heritage Malta (SCH)] 

Το θραύσμα του λουτήρα ανασύρθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας σε μια τομή βάθους περίπου 45 εκατοστών.  Το θραύσμα της λεκάνης, αρχικά τμήμα ενός αντικειμένου διαμέτρου 70 εκατοστών, διαθέτει περίτεχνη διακόσμηση και γύρω από το χείλος του διακρίνεται η εικόνα ιππήλατων αρμάτων. Συνήθως παρόμοια παραδείγματα από τη Σικελία χρονολογούνται στον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ.

Σπάνια έχουν ανακαλυφθεί, λουτήρια με εικόνες αλόγων που έλκουν άρματα. Τέτοια ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί σε ετρουσκικά και ελληνικά περιβάλλοντα, όπως στην Αθήνα, την Κόρινθο και τις ελληνικές αποικίες στη Σικελία και τη νότια Ιταλία. Οι λεκάνες αυτές χρησιμοποιούνται σε τελετουργικά περιβάλλοντα και είναι συχνά διακοσμημένες με περίτεχνες σκηνές αρμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη νίκη ή τη θεϊκή εύνοια. Τα λουτήρια χρησιμοποιούνταν συνήθως σε τελετουργίες εξαγνισμού, τόσο σε οικιακά περιβάλλοντα όσο και σε ναούς.

Δεδομένης της προφανής σημασίας τους σε ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών, οικιακών και τελετουργικών πλαισίων, τα αντικείμενα αυτά αποτελούν σημαντικές πηγές για τη μάθηση των αρχαίων κοινωνιών.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 64 διακριτά αντικείμενα, παρά το γεγονός ότι η αρχαιολογική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και τα αντικείμενα εξακολουθούν να εξετάζονται. Η πλειονότητα των ευρημάτων είναι κεραμικά, αν και έχουν επίσης βρεθεί μέταλλα, πέτρες και οστά από θαλάσσια ζώα και πανίδα.

Η συγκέντρωση σημαντικής ποσότητας υλικού σε μια μικρή περιοχή υποδηλώνει ότι ο χώρος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος από αρχαιολογική άποψη και πρέπει να προστατευθεί και να διερευνηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με την Εποπτεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Μάλτας (SCH).


Υποβρύχιες έρευνες στο Il-Ballut στο Marsaxlokk της Μάλτας. [Credit : Superintendence for Cultural Heritage Malta (SCH)]
Υποβρύχιες έρευνες στο Il-Ballut στο Marsaxlokk της Μάλτας.
[Credit : Superintendence for Cultural Heritage Malta (SCH)]
 

Το βάθος στο οποίο βρέθηκαν τα αντικείμενα υποδηλώνει ότι ρίχτηκαν στο νερό στη θέση όπου ανακαλύφθηκαν.

Επιπλέον, δύο τάφροι σκάφτηκαν σε μέσο βάθος 50 και 125 εκατοστών, αντίστοιχα, κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Σύμφωνα με τις ανασκαφές, η μία από τις τάφρους ήταν χτισμένη με επιμελώς στοιβαγμένα ασβεστολιθικά μπάζα. Το κτήριο προϋπήρχε των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν κάτω από αυτό, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες, διότι προς το παρόν είναι δύσκολο να χρονολογηθεί με ακρίβεια.

Η Υπηρεσία Εποπτείας Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα συνεχίσει να ερευνά την περιοχή, κυρίως υποβρυχίως, τους επόμενους μήνες για να εξετάσει διάφορα ερευνητικά ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την αρχική έρευνα.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια