Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τάφος 1.500 ετών στη Γερμανία αποκαλύπτει αρχαία αξεσουάρ, συνδέοντας τις ρωμαϊκές και βαυαρικές παραδόσεις

Τα αξεσουάρ ανακαλύφθηκαν στο Pförring της Βαυαρίας. [Credit: Κρατικό Γραφείο Διατήρησης Ιστορικών Μνημείων της Βαυαρίας (BLfD)] Το 2016, αρ...

Τα αξεσουάρ ανακαλύφθηκαν στο Pförring της Βαυαρίας. [Credit: Κρατικό Γραφείο Διατήρησης Ιστορικών Μνημείων της Βαυαρίας (BLfD)]
Τα αξεσουάρ ανακαλύφθηκαν στο Pförring της Βαυαρίας.
[Credit: Κρατικό Γραφείο Διατήρησης Ιστορικών Μνημείων της Βαυαρίας (BLfD)]

Το 2016, αρχαιολόγοι στο Pförring της Βαυαρίας έφεραν στο φως έναν τόπο ταφής 1.500 ετών που περιείχε μια αξιοσημείωτη συλλογή αντικειμένων που ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα του πρώτου μισού του 5ου αιώνα.

Η ανακάλυψη αυτή, που επί μακρόν προβλημάτιζε τους ερευνητές, έγινε πρόσφατα καλύτερα κατανοητή χάρη στις σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης και ανάλυσης. Η συλλογή αντικειμένων που βρέθηκε στον αριστερό μηρό της γυναίκας, η οποία περιλαμβάνει νομίσματα, κλειδιά, δαχτυλίδια και ένα διακοσμημένο μενταγιόν από καρυδιά, αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν απλά κτερίσματα. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι τα αντικείμενα αυτά είχαν μια βαθύτερη συμβολική και ενδεχομένως πνευματική σημασία.

Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν ήταν δύο χάλκινα κλειδιά, μια οστέινη θήκη βελόνας, αρκετά χάλκινα δαχτυλίδια, τρία διάτρητα ρωμαϊκά νομίσματα, ένας διακοσμητικός δίσκος με γυάλινη ένθεση, το κέλυφος ενός θαλάσσιου σαλιγκαριού και το μενταγιόν από καρυδιά, το οποίο ήταν διακοσμημένο με χάλκινες ταινίες. Τα αντικείμενα ήταν συνδεδεμένα με δερμάτινους ιμάντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να φοριόντουσαν ως κρεμαστό κόσμημα ζώνης.

Αρχαιολογικό εύρημα, μενταγιόν ζώνης in situ. [Credit: BLfD]
Αρχαιολογικό εύρημα, μενταγιόν ζώνης in situ. [Credit: BLfD]

Ακτινογραφία των ευρημάτων. [Credit: BLfD]
Ακτινογραφία των ευρημάτων. [Credit: BLfD]

Αυτό το σύνολο έχει προκαλέσει συγκρίσεις με το σύγχρονο βαυαρικό charivari - μια αλυσίδα διακοσμημένη με νομίσματα, φυλαχτά και κοσμήματα, που παραδοσιακά φοριέται στα  lederhosen (ο όρος χρησιμοποιείται στα αγγλικά για να αναφερθεί συγκεκριμένα στις παραδοσιακές δερμάτινες βράκες που φορούν οι άνδρες στη Νότια Γερμανία, την Αυστρία, τη Άνω Βαυαρία, το Νότιο Τιρόλο και τη Σλοβενίακατά τη διάρκεια εκδηλώσεων όπως το Oktoberfest. Αν και το charivari ξεκίνησε από την εποχή του Ναπολέοντα, οι ομοιότητες μεταξύ του σύγχρονου αξεσουάρ και του ευρήματος στο Pförring έχουν οδηγήσει τους μελετητές να υποθέσουν πιθανές συμβολικές συνδέσεις μεταξύ των δύο.

Ο καθηγητής Mathias Pfeil, Γενικός Συντηρητής της Κρατικής Υπηρεσίας Διατήρησης Μνημείων της Βαυαρίας, δήλωσε ότι το εύρημα «προσφέρει μια μοναδική ματιά στον πολιτισμό κατά μήκος του Δούναβη και στη σημασία που αποδίδεται σε ορισμένα αντικείμενα, τα οποία μετατράπηκαν σε ισχυρά σύμβολα και φυλαχτά».

Τα σύνορα του Δούναβη, γνωστά ως Limes, αποτελούσαν μέρος της αμυντικής γραμμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην επαρχία της Raetia, η οποία συνορεύει με τον ποταμό και αποτελούσε κρίσιμη οδό επικοινωνίας και μεταφοράς. Η περιοχή, που κατοικούνταν από Ρωμαίους αποίκους και τοπικούς πληθυσμούς, είχε στρατηγική σημασία για την προστασία από τις επιδρομές των γερμανικών φυλών.


Τα αξεσουάρ μετά το διαχωρισμό και τον καθαρισμό τους.  [Credit: BLfD]
Τα αξεσουάρ μετά το διαχωρισμό και τον καθαρισμό τους.  [Credit: BLfD] 

Το πιο ενδιαφέρον αντικείμενο της συλλογής είναι το μενταγιόν σε σχήμα καρυδιάς. Στην αρχαιότητα, τα καρύδια συνδέονταν με τη γονιμότητα, την αφθονία και τη μαγική προστασία. Το μενταγιόν, που περιβάλλεται από χάλκινες ταινίες, μπορεί να χρησίμευε ως φυλαχτό για την προστασία της γυναίκας στη μετά θάνατον ζωή. Αυτή η σπάνια χρήση ενός καρυδιού ως διακοσμητικού αντικειμένου, σε συνδυασμό με τη συμβολική φύση των άλλων αντικειμένων, υποδηλώνει ότι το σύνολο δεν ήταν απλώς ένα αξεσουάρ μόδας, αλλά πιθανότατα είχε σημαντική προσωπική ή πνευματική σημασία.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η συλλογή αντικατοπτρίζει τόσο το πολιτιστικό περιβάλλον της νεκρής όσο και τη ρωμαϊκή επιρροή στην περιοχή κατά την ύστερη αρχαιότητα. Αν και είναι απίθανο το εύρημα του Pförring να μπορεί να θεωρηθεί άμεσος πρόγονος του σύγχρονου charivari, οι ομοιότητες είναι αδιαμφισβήτητες. Και τα δύο χρησίμευαν ως σύμβολα θέσης και ως φυλαχτά προστασίας.


Σχέδιο των αντικειμένων in situ. [Credit: BLfD]
Σχέδιο των αντικειμένων in situ. [Credit: BLfD] 


Όλα τα αντικείμενα και υλικά της ζώνης. [Credit: BLfD]
Όλα τα αντικείμενα και υλικά της ζώνης. [Credit: BLfD]  

Αν και ανακαλύφθηκε το 2016, μόλις τώρα, με προηγμένες τεχνικές αποκατάστασης, οι αρχαιολόγοι μπορούν να εκτιμήσουν πλήρως την περίπλοκη δεξιοτεχνία και το νόημα που κρύβεται πίσω από αυτή τη συλλογή αντικειμένων. Η ανακάλυψη του Pförring αποκαλύπτει την προσωπική ζωή και την ιδιότητα μιας νεαρής γυναίκας του 5ου αιώνα, καθώς και τις ευρύτερες πολιτιστικές και συμβολικές πρακτικές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια των φθινόντων χρόνων της κατά μήκος των συνόρων του Δούναβη.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια