Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν ότι το Μεγάλο Ιερό του Όρους Sant'Angelo στην Ταρρακινή ήταν αφιερωμένο στην Αφροδίτη αντί του Δία

Άποψη του ιερού στην κορυφή του Monte Sant'Angelo. [Credit: Città di Terracina] Σε μια ημέρα μεγάλης σημασίας για την ιστορία και τον πο...

Άποψη του ιερού στην κορυφή του Monte Sant'Angelo. [Credit: Città di Terracina]
Άποψη του ιερού στην κορυφή του Monte Sant'Angelo. [Credit: Città di Terracina]

Σε μια ημέρα μεγάλης σημασίας για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ταρρακινής, παρουσιάστηκαν σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, που ξαναγράφουν μέρος του παρελθόντος αυτής της αρχαίας ιταλικής πόλης. 

Οι ανασκαφές, που διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου σε συνεργασία με το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, αποκάλυψαν εκπληκτικά στοιχεία για την εξέλιξη της Ταρρακινής, μιας πόλης με ιστορία που εκτείνεται από την Εποχή του Σιδήρου έως τη μεσαιωνική περίοδο. Οι έρευνες αυτές επιβεβαίωσαν υποθέσεις που είχαν προταθεί εδώ και χρόνια, ενώ παράλληλα κατέρριψαν βεβαιότητες που, μέχρι σήμερα, θεωρούνταν ακλόνητες στην τοπική ιστοριογραφία.

Οι ερευνήτριες Francesca Diosono και Miriam Knechtel, επικεφαλής των εργασιών, μαζί με το προσωπικό του Ιδρύματος Città di Terracina, εξήγησαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τα νέα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της ανασκαφής.


Άποψη του ιερού από το επίπεδο της θάλασσας.  [Credit: antonioa89 / Wikimedia Commons]
Άποψη του ιερού από το επίπεδο της θάλασσας.
 [Credit: antonioa89 / Wikimedia Commons]

Μια από τις πιο εκπληκτικές αποκαλύψεις είναι η επιβεβαίωση ότι η Ταρρακινή υπήρχε ως πόλη τον 6ο αιώνα π.Χ., πολύ νωρίτερα από την εποχή που ήταν γνωστή ως Anxur. Εκείνη την εποχή, η Ταρρακινή δεν ήταν ρωμαϊκή αποικία, αλλά διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τη Ρώμη, όπως αντικατοπτρίζεται στο αίτημα των Ρωμαίων προς τους Καρχηδονίους να «μην αγγίξουν την Ταρρακινή» κατά τη διάρκεια των Καρχηοδονιακών πολέμων. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της πόλης, η οποία είχε ήδη εκείνη την εποχή ένα ζωτικό λιμάνι για το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής κρασιού υψηλής ποιότητας σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα βυθισμένων πλοίων στα ανοικτά των γαλλικών ακτών.

Μια άλλη από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις σχετίζεται με τους ναούς των θεών Φερόνια και Αφροδίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν, η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από το ιερό του όρους Sant'Angelo, όπου βρισκόταν ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Φερόνια, που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ.. Αργότερα, τον 2ο αιώνα π.Χ., χτίστηκε ένας δεύτερος ναός, γνωστός ως Piccolo Tempio, προσανατολισμένος προς το Monte Leano, ένα μέρος που συνδέεται με την πηγή Φερόνια που αναφέρει ο Βιργίλιος στα γραπτά του.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου ιερού χώρου από τους πρώτους χρόνους, με ένα δίκτυο αναβαθμίδων που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κεραμικών, υφασμάτων και τυριών, πολύ πριν από τη μνημειακή διαμόρφωση της περιοχής.


Οι καμάρες του κατώτερου άνδηρρου του ιερού. [Credit: Xavier121 / Wikimedia Commons]
Οι καμάρες του κατώτερου άνδηρρου του ιερού.
[Credit: Xavier121 / Wikimedia Commons]

Με την άφιξη των Βόλσκων, η Ταρρακινή μετακόμισε στην κοιλάδα και έγινε Anxur, αλλά διατήρησε την ιερή περιοχή στην κορυφή του όρους Sant'Angelo. Σε αυτή τη θέση, στο διάσημο μνημειακό άνδηρρο που υποστηρίζεται από μεγαλοπρεπείς στοές, χτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. ένας μεγάλος ναός, ο οποίος για πολύ καιρό θεωρούνταν αφιερωμένος στον Δία Anxur (Jupiter Anxur). Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν ότι το ιερό αυτό ήταν στην πραγματικότητα αφιερωμένο στην Αφροδίτη Obsequens (Venus Obsequens), μια από τις πιο σεβαστές θεότητες του ρωμαϊκού κόσμου. Η δομή, από την οποία σήμερα σώζεται μόνο το βάθρο, φαίνεται να επιλύει μια μακροχρόνια συζήτηση μεταξύ των αρχαιολόγων σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του ναού.

Επιπλέον, οι εργασίες στη λεγόμενη terrazza superiore αποκάλυψαν ίχνη μιας ημικυκλικής πλατείας και υπολείμματα κιονόκρανων και κιόνων, που υποδηλώνουν την πιθανή ύπαρξη ενός άλλου ναού στην περιοχή αυτή, μαζί με τοίχους που χρονολογούνται στον 2ο αιώνα π.Χ.. Η περιοχή αυτή, ωστόσο, θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτες και ανασκαφές για την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας και της σημασίας της στο ιερό συγκρότημα.

Η εκδήλωση επαινέθηκε ευρέως από τις τοπικές αρχές. Ο Francesco Di Mario, πρόεδρος του Ιδρύματος Città di Terracina, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης: «Η νέα έρευνα μας επιτρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ιστορία της Ταρρακινής και της γύρω περιοχής και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιερή περιοχή του Monte Sant'Angelo έχει ακόμη πολλά μυστικά να αποκαλύψει. Ελπίζουμε ότι εκδηλώσεις όπως αυτή θα γίνουν παράδοση».


Πηγή: LBV Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια