Κοινή αιγυπτιακή-αμερικανική αρχαιολογική ομάδα αποκάλυψε έναν σημαντικό αρχαίο τάφο κοντά στο Λούξορ, ο οποίος φιλοξενεί 11 σφραγισμένες τα...
Κοινή αιγυπτιακή-αμερικανική αρχαιολογική ομάδα αποκάλυψε έναν σημαντικό αρχαίο τάφο κοντά στο Λούξορ, ο οποίος φιλοξενεί 11 σφραγισμένες ταφές, ανέφερε την Παρασκευή το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Ο τάφος, ο οποίος χρονολογείται στο Μέσο Βασίλειο (1938 π.Χ.-1630 π.Χ.), ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη South Asasif, κοντά στο ναό της Χατσεπσούτ στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ.
Σύμφωνα με τον Mohamed Ismail Khaled, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο τάφος χρησίμευσε ως οικογενειακός τόπος ταφής για αρκετές γενιές, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της 12ης Δυναστείας και επεκτεινόμενος στις αρχές της 13ης Δυναστείας. Βρέθηκαν φέρετρα για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αποκαλύπτοντας ότι ο τάφος χρησιμοποιήθηκε από πολλές οικογένειες. Ο Khaled σημείωσε ότι οι αρχαίες πλημμύρες είχαν καταστρέψει μεγάλο μέρος των ξύλινων φέρετρων και των λινών περιτυλίξεων, ωστόσο πολύτιμα αντικείμενα κατάφεραν να επιβιώσουν.
Μεταξύ των ευρημάτων που ανακτήθηκαν ήταν λεπτοδουλεμένα κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μοναδικού περιδέραιου με 30 χάντρες αμέθυστου και δύο κυλινδρικές χάντρες αχάτη που πλαισιώνουν ένα φυλαχτό με κεφάλι ιπποπόταμου, όπως περιέγραψε η Catherine Blakeney, η επικεφαλής Αμερικανίδα αρχαιολόγος στην αποστολή. «Τέτοια δεξιοτεχνία υπογραμμίζει την πολιτιστική και καλλιτεχνική εκλέπτυνση του Μέσου Βασιλείου», σχολίασε η Blakeney. Άλλα ευρήματα περιλάμβαναν δύο χάλκινους καθρέφτες, ο ένας με λαβή σε σχήμα λωτού και ο άλλος διακοσμημένος με σχέδιο της Χάθορ, της αρχαίας αιγυπτιακής θεάς που σχετιζόταν με τον ουρανό, τις γυναίκες, τη γονιμότητα και τον έρωτα.
Ο επικεφαλής του Αιγυπτιακού Αρχαιολογικού Τομέα, δρ Ayman Ashmawi, σημείωσε ότι, αν και οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε μεγάλο μέρος του χώρου ταφής, αντικείμενα από λιγότερο ευπαθή υλικά -όπως κοσμήματα και ορισμένα λίθινα αντικείμενα- παρέμειναν ανέπαφα. Τα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνουν περιδέραια, βραχιόλια και ειδώλια, πολλά από τα οποία απεικονίζουν ζώα και θεότητες συμβολικές για τους αρχαίους Αιγυπτίους.
Μετά από χρόνια πολιτικής αναταραχής μετά την εξέγερση του 2011 και πλήγματα από την πανδημία COVID-19, η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην κορύφωσή της το 2010. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου είναι πρόθυμη να αναζωογονήσει τον κλάδο και έχει επενδύσει σημαντικά σε έργα αρχαιολογίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, τον περασμένο μήνα το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, ένα τεράστιο νέο κτιριακό συγκρότημα κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας, ξεκίνησε δοκιμαστικά τα εγκαίνια 12 εκθεσιακών αιθουσών που παρουσιάζουν φαραωνικά αντικείμενα, εν αναμονή των επίσημων δημόσιων εγκαινίων.
Αυτό το τελευταίο εύρημα στο Λούξορ ενισχύει το καθεστώς της Αιγύπτου ως πολιτιστικού κόμβου και οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι τέτοιες ανακαλύψεις θα αναζωπυρώσουν το διεθνές ενδιαφέρον για την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας.
Πηγή: Archaeology News
Δεν υπάρχουν σχόλια