Μια ενεπίγραφη πλάκα με επιγραφές στα ελληνικά και τα αραμαϊκά βρέθηκε στο μπροστινό μέρος ενός ταφικού θαλάμου με το μονόγραμμα του Ιησού ...
Οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη στη νεκρόπολη Kizilkoyun στη βυζαντινή Έδεσσα της Μεσοποταμίας, σημερινή περιοχή Σανλιούρφα, όπου έχουν αποκαλυφθεί βραχώδεις τάφοι ηλικίας 2.000 ετών. Το εν εξελίξει έργο αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Μητροπολιτικού Δήμου της Σανλιούρφας, της Διεύθυνσης Μουσείων και αρχαιολόγων του Κλάδου Τουριστικής Προβολής.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, έγινε μια σημαντική ανακάλυψη κοντά στην είσοδο ενός ταφικού θαλάμου που φέρει το μονόγραμμα του Ιησού Χριστού. Βρέθηκε μια ενεπίγραφη πλάκα (tabula ansata), η οποία έφερε επιγραφές τόσο στα ελληνικά όσο και στα αραμαϊκά.
Μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σανλιούρφας, η tabula ansata αποκαταστάθηκε και τοποθετήθηκε στην είσοδο του ταφικού θαλάμου. Οι εργασίες αποκατάστασης διασφαλίζουν ότι αυτό το σπάνιο τεχνούργημα θα διατηρηθεί για να το μελετήσουν οι μελλοντικές γενιές.
Οι επιγραφές αποκρυπτογραφήθηκαν από τον καθηγητή Mustafa Adak, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαίων Γλωσσών και Πολιτισμών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Akdeniz.
Η επιγραφή έχει ως εξής:
«Αυτό το μνημείο ανήκει στα παιδιά του Κινέα: Ζοώρα, Βίας και Βοηθού και τους απογόνους τους».
Η ανακάλυψη αυτή συμβάλλει στην αυξανόμενη κατανόηση των αρχαίων οικογενειακών δεσμών και των ταφικών εθίμων στην περιοχή.
Η συνεχιζόμενη ανασκαφή και αποκατάσταση στη νεκρόπολη Kizilkoyun συνεχίζει να αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία της Σανλιούρφα και το αρχαίο παρελθόν της.
Τα ευρήματα ρίχνουν φως στη σημασία της περιοχής στην αρχαιότητα, προσφέροντας μια ματιά στη ζωή εκείνων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν.
Πηγή: Turkiye Today
Δεν υπάρχουν σχόλια