Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απεικόνιση της Εκάτης βρέθηκε σε συγκρότημα ναών ηλικίας 3.000 ετών

[Credit: AA] Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν ένα συγκρότημα ναών ηλικίας 3.000 ετών στα Μούγλα της Μικράς Ασίας ανακάλυψαν μια απεικόνιση της...

[Credit: AA]

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν ένα συγκρότημα ναών ηλικίας 3.000 ετών στα Μούγλα της Μικράς Ασίας ανακάλυψαν μια απεικόνιση της θεάς Εκάτης.

Η ανακάλυψη έγινε στη Λαγίνα, αρχαία ελληνική πόλη και θρησκευτικό κέντρο της πόλης της Στρατονίκειας. Οι κάτοικοι της Στρατονίκεια έκαναν εποχιακό προσκύνημα στη Λαγίνα για να προσκυνήσουν στον κύριο ναό που ήταν αφιερωμένος στην Εκάτη.

Μέρος των τελετουργιών που διεξάγονταν περιελάμβανε μια τελετή «Κλειδοφορίας» κατά την οποία μια χορωδία νεαρών κοριτσιών περπατούσε από τη Λαγίνα στη Στρατονίκεια για να δηλώσει την αφοσίωσή της στην πόλη. Κατά την επιστροφή τους, οι πύλες άνοιγαν από το κορίτσι που κρατούσε το κλειδί (την κλειδοφόρο) και άρχιζαν οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις.


Ο πυρσός της Εκάτης και η απεικόνισή της  βρέθηκαν στο ιερό της Εκάτης στη Λαγίνα. [Credit: AA]
Ο πυρσός της Εκάτης και η απεικόνισή της  βρέθηκαν στο ιερό της Εκάτης στη Λαγίνα. [Credit: AA]

Η Εκάτη ήταν μία από τις πολλές θεότητες που λατρεύονταν στην αρχαία Αθήνα ως προστάτιδα του οίκου, μαζί με τον Δία, την Εστία, τον Ερμή και τον Απόλλωνα.

Γενικά απεικονίζεται να κρατάει ένα ζευγάρι πυρσούς, ένα κλειδί, φίδια ή να συνοδεύεται από σκύλους. Σε μεταγενέστερες απεικονίσεις είναι τριμερής ή τριπλόσωμη για να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική όψη: τον ουρανό, τη γη και τον κάτω κόσμο.

Οι πρόσφατες ανασκαφές στη Λαγίνα αποτελούν μέρος του προγράμματος «Κληρονομιά για το μέλλον», το οποίο επικεντρώνει τις έρευνες στην τελετουργική πύλη και τη δομή της εισόδου στο ιερό.


Απεικόνιση της Εκάτης βρέθηκε σε συγκρότημα ναών ηλικίας 3.000 ετών
[Credit: AA]

Απεικόνιση της Εκάτης βρέθηκε σε συγκρότημα ναών ηλικίας 3.000 ετών
[Credit: AA]

Σύμφωνα με τον καθηγητή Dr. Bilal Söğüt, «ανακαλύψαμε ένα μοτίβο δαυλού της Εκάτης σε μια στήλη και κορινθιακά κιονόκρανα από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε ένα εικονιστικό κεφάλαιο κορινθιακού κίονα του 2ου αιώνα μ.Χ.».


«Υπάρχουν 4 μέτρα χώματος, σκάβουμε με τα χέρια μας»

Επισημαίνοντας ότι υπήρχε μια περίοδος βυζαντινής χρήσης στην περιοχή, αλλά είδαν ότι δεν υπήρχε χρήση μετά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, ο Söğüt δήλωσε σχετικά: «Αυτό σημαίνει ότι θα βρούμε αντικείμενα από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο στην αρχική τους θέση. Δυστυχώς, η διάβρωση είναι πολύ μεγάλη, επειδή εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμία κατασκευή. Υπάρχει μια εδαφική επίχωση ύψους περίπου 4 μέτρων και την σκάβουμε προσεκτικά με τα χέρια μας. Θα ρίξουμε πολύ χώμα, αλλά θα βρούμε όμορφα πράγματα εδώ».

Ο Söğüt εξήγησε ότι οι νέες ανακαλύψεις αποκαλύπτουν νέες γνώσεις σχετικά με τις πρακτικές λατρείας της Εκάτης και τον τρόπο με τον οποίο οι προσκυνητές είχαν πρόσβαση στο ιερό. Περαιτέρω έρευνες ελπίζουν να αποκαλύψουν ίχνη του ιερού δρόμου που ταξίδευαν οι προσκυνητές, γεγονός που θα ενισχύσει τις μελλοντικές εμπειρίες των επισκεπτών του χώρου ως τουριστικού προορισμού.

Οι πρώτες ανασκαφές στον χώρο πραγματοποιήθηκαν από τον Οσμάν Χαμντί Μπέη, Τούρκο μουσειολόγο, το 1891-1892 και τα ευρήματα που βρέθηκαν μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.


Πηγή: Heritage Daily, Anadolu Agency

Δεν υπάρχουν σχόλια