Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο Λουξεμβούργο ανακαλύφθηκε θησαυρός ρωμαϊκών χρυσών νομισμάτων ηλικίας 1.700 ετών

Μερικά από τα χρυσά νομίσματα ηλικίας 1.700 ετών που ανακαλύφθηκαν στο Λουξεμβούργο. [Credit: C. Nosbusch/INRA] Ένας εξαιρετικός θησαυρός απ...

Μερικά από τα χρυσά νομίσματα ηλικίας 1.700 ετών που ανακαλύφθηκαν στο Λουξεμβούργο. [Credit: C. Nosbusch/INRA]
Μερικά από τα χρυσά νομίσματα ηλικίας 1.700 ετών που ανακαλύφθηκαν στο Λουξεμβούργο. [Credit: C. Nosbusch/INRA]

Ένας εξαιρετικός θησαυρός από 141 ρωμαϊκά χρυσά νομίσματα, ή solidi, των τελών του 4ου αιώνα μ.Χ. αποκαλύφθηκε από αρχαιολόγους του Λουξεμβούργου. Το εύρημα έγινε στο χωριό Holzthum στο βόρειο Λουξεμβούργο μετά από πολυετείς ανασκαφές με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογικών Ερευνών (INRA).

Αυτά τα solidi κόπηκαν μεταξύ 364 και 408 μ.Χ. και έφεραν τα πορτρέτα εννέα αυτοκρατόρων. Μεταξύ των νομισμάτων που βρέθηκαν περιλαμβάνονται και τα σπάνια νομίσματα του αυτοκράτορα Ευγενίου, ο οποίος βασίλεψε μόνο δύο χρόνια (392-394 μ.Χ.).

Τα νομίσματα, η αξία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 308.600 ευρώ, βρέθηκαν κοντά στους πρόποδες ενός υστερορωμαϊκού οχυρωμένου πύργου, ο οποίος χρησιμοποιούνταν για στρατιωτική παρατήρηση. Από τους αυτοκράτορες που μπορούν να διακριθούν από τα λείψανα που βρέθηκαν, ο Ευγένιος είναι ο πιο εξέχων. Είχε μια πολύ σύντομη και θυελλώδη διακυβέρνηση, καθώς ανακηρύχθηκε από τον ισχυρό στρατηγό Arbogast ως αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά τον μυστηριώδη θάνατο του αυτοκράτορα Βαλεντινιανού Β΄- ο Ευγένιος προσπάθησε να ανακτήσει στοιχεία των ρωμαϊκών παγανιστικών παραδόσεων και για ένα διάστημα απολάμβανε την υποστήριξη των ευγενών της Δύσης.


Ένα από τα τρία χρυσά νομίσματα που απεικονίζουν τον Ευγένιο και ανακαλύφθηκαν σε θησαυρό της ρωμαϊκής εποχής στο Λουξεμβούργο. [Credit: C. Nosbusch/INRA]
Ένα από τα τρία χρυσά νομίσματα που απεικονίζουν τον Ευγένιο και ανακαλύφθηκαν σε θησαυρό της ρωμαϊκής εποχής στο Λουξεμβούργο.
[Credit: C. Nosbusch/INRA]

Η βασιλεία του, ωστόσο, αμφισβητήθηκε από τον αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον χριστιανό Θεοδόσιο Α΄, ο οποίος αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ευγένιο να ασκήσει εξουσία. Αυτό οδήγησε αναπόφευκτα στη μάχη του Φριγίδου το 394 μ.Χ., όπου ο Ευγένιος ηττήθηκε και στη συνέχεια εκτελέστηκε. Τα νομίσματά του παραμένουν μεταξύ των σπανιότερων κειμηλίων της σύντομης βασιλείας του.

«Πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη», ανακοίνωσαν οι ερευνητές του INRA σε ανακοίνωσή τους, «καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να μπορούμε να μελετήσουμε μια ολόκληρη αρχαία νομισματική κατάθεση στο αρχαιολογικό της πλαίσιο».

Ο θησαυρός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2019, όταν δύο ερασιτέχνες αρχαιολόγοι βρήκαν ένα χρυσό νόμισμα σε παρακείμενο χωράφι. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ευρήματός τους, επικοινώνησαν με τις αρχές και η επαγγελματική ανασκαφή ξεκίνησε το 2020. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν επιμελώς τον χώρο, με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Πυρομαχικών του στρατού του Λουξεμβούργου, λόγω της παρουσίας πυρομαχικών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Στην ανασκαφή του 2020 ανακαλύφθηκαν χρυσά νομίσματα. [Credit: INRA]
Στην ανασκαφή του 2020 ανακαλύφθηκαν χρυσά νομίσματα. [Credit: INRA]

Ο χώρος έδωσε όχι μόνο τον θησαυρό νομισμάτων, αλλά και τα υπολείμματα του πύργου και αρκετούς τάφους σε κοντινή απόσταση, τα οποία μαζί παρέχουν πληροφορίες για την άμυνα των συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Gallia Belgica, την περιοχή που περιλαμβάνει το σημερινό Λουξεμβούργο.

Τα solidi, που ζύγιζαν περίπου 4,5 γραμμάρια το καθένα, ήταν ένα σταθερό νόμισμα που εισήχθη τον 4ο αιώνα. Η καλή τους κατάσταση και η ιστορική τους αξία, συμπεριλαμβανομένων των νομισμάτων που εκδόθηκαν από τον Ευγένιο, τα καθιστούν νομισματικά πολύτιμα. Τα νομίσματα αποτελούν μαρτυρία των γεωπολιτικών και πολιτιστικών αλλαγών στην ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης γερμανικής επιρροής, όπως αυτή των Φράγκων.

Η αξία του θησαυρού έχει αποζημιωθεί στον ιδιοκτήτη της γης σύμφωνα με τους νόμους του Λουξεμβούργου περί πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα νομίσματα και τα σχετικά αντικείμενα έχουν υποβληθεί σε περαιτέρω μελέτη και συντήρηση. Το INRA προτίθεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε ένα από τα επιστημονικά περιοδικά. Οι συζητήσεις σχετικά με το πού θα πρέπει να εκτεθεί ο θησαυρός βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια