Αρχαίο πευκοδάσος που καλύφθηκε από πάγο πριν από 6.000 χρόνια ήρθε στο φως καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα Βραχώδη Όρη, μια ανακάλυψη ...
Αρχαίο πευκοδάσος που καλύφθηκε από πάγο πριν από 6.000 χρόνια ήρθε στο φως καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα Βραχώδη Όρη, μια ανακάλυψη που αναδεικνύει τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η αλλαγή του κλίματος στα αλπικά οικοσυστήματα.
Το κατεψυγμένο αλλά όχι απολιθωμένο δάσος υπόλευκης πεύκης (Pinus albicaulis) ανακαλύφθηκε σε υψόμετρο 3.100 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, 180 μέτρα πάνω από το μέγιστο υψόμετρο στο οποίο σήμερα φυτρώνουν δέντρα, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μοντάνα στην επιθεώρηση PNAS.
Η ραδιοχρονολόγηση έδειξε ότι τα δέντρα έζησαν πριν από 5.950 έως 5.440 χρόνια, μια περίοδος κατά την οποία η μέση θερμοκρασία του πλανήτη βρισκόταν σε πτώση.
Ακόμα περισσότερα δέντρα αναμένεται να αποκαλυφθούν καθώς ο πάγος συνεχίζει να υποχωρεί. [Credit: Daniel Stahle/MSU] |
Προηγούμενες έρευνες σε πυρήνες πάγου από την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία υποδεικνύουν ότι την εποχή εκείνη ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων που γέμισαν την ατμόσφαιρα με σκόνη και έριξαν έτσι τη θερμοκρασία.
Τα περίπου 30 δέντρα, αναφέρουν οι ερευνητές, μεγάλωναν μια εποχή που οι μέγιστες θερμοκρασίες στα Βραχώδη Όρη ήταν παρόμοιες με τις θερμοκρασίες των μέσων του 20ού αιώνα.
Τα πεύκα βρέθηκαν πεσμένα αλλά σε άριστη κατάσταση, ένδειξη ότι καλύφθηκαν γρήγορα από πάγο όταν το κλίμα έγινε πιο ψυχρό.
Οι ερευνητές διακρίνονται να περπατούν πάνω στον πάγο στα δεξιά, ενώ τα δέντρα βρίσκονται κάτω τους στα αριστερά. [Credit: Joe McConnell / Desert Research Institute] |
Λόγω του κρύου, τα δέντρα υποχώρησαν σε χαμηλότερο υψόμετρο. Τώρα που η θερμοκρασία και πάλι αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, το μέγιστο υψόμετρο στο οποίο αναπτύσσονται δέντρα έχει αυξηθεί, αν και δεν έχει ακόμα φτάσει το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από 6.000 χρόνια.
Το μέγιστο υψόμετρο όπου φύονται δέντρα, επισήμανε ο Γκρεγκ Πέντερσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δεν εξαρτάται μόνο από τη θερμοκρασία αλλά και από παράγοντες όπως η υγρασία, ο άνεμος και η ανθρώπινη παρουσία.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, τα δέντρα βρέθηκαν σχεδόν άθικτα επειδή το αλπικό κάλυμμα πάγου δεν κυλά όπως οι παγετώνες αλλά παραμένει ακίνητο για χιλιάδες χρόνια.
Η εξαφάνιση και επανεμφάνιση του πευκοδάσους «είναι δραματική ένδειξη οικοσυστημικών αλλαγών λόγω των μεταβολών της θερμοκρασίας» σχολίασε ο καθηγητής Ντέιβιντ ΜακΟυέθι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Δεν είναι λόγο να ανακαλύπτει κανείς πάγους που διατηρούνται για τόσο χρόνο σε μικρά γεωγραφικά πλάτη» είπε.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Gregory T. Pederson, Daniel Stahle, David B. McWethy and Cathy Whitlock, Dynamic treeline and cryosphere response to pronounced mid-Holocene climatic variability in the US Rocky Mountains, PNAS 122, No 2, December 2024. https://doi.org/10.1073/pnas.241216212
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια