Στην φωτογραφία απεικονίζεται η νεολιθική ταφή M511 στον αρχαιολογικό χώρο Jiahu στην Κίνα. Η ταφή βρέθηκε να περιέχει τα λείψανα ενός παιδι...
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σπάνια προϊστορική ταφή στην οποία βρέθηκαν τα λείψανα ενός παιδιού, με τον σκελετό του να φέρει ασυνήθιστα σημάδια στα οστά του. Η ταφή βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Jiahu, στη βόρεια Κίνα, που χρονολογείται γύρω στο 7.000-5.000 π.Χ.
Αν και οι λόγοι πίσω από αυτές τις τροποποιήσεις παραμένουν αδιευκρίνιστοι, τα ευρήματα ενδέχεται να υποδεικνύουν ταφικές πρακτικές που δεν είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα στη νεολιθική Κίνα.
Ο χώρος Jiahu ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 στην επαρχία Henan και έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία, προσφέροντας σημαντικά ευρήματα, όπως το αρχαιότερο γνωστό ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και πιθανόν το πρώτο μετάξι. Οι ανασκαφές στον χώρο έχουν επίσης αποκαλύψει πολλές ανθρώπινες ταφές.
Το 2001, οι αρχαιολόγοι ανέσυραν τα σκελετικά υπολείμματα του παιδιού από μια ταφή που περιλάμβανε συνολικά τρία άτομα. Ο σκελετός του παιδιού φαίνεται να είχε τοποθετηθεί με ιδιαίτερο τρόπο στον τάφο, μαζί με διάφορα αντικείμενα, όπως έναν οστέινο αυλό.
Η ταφή αυτή, γνωστή ως M511, βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της ανασκαφής και χρονολογείται γύρω στο 6.000 π.Χ. Το σύμπλεγμα της ταφής περιέχει επίσης άλλα σπουδαία ευρήματα, που συνδέονται με τελετουργικές πρακτικές, όπως μια μεγάλη ταφή με τουλάχιστον 23 άτομα και έναν λάκκο γεμάτο κουδουνίστρες από κοχύλια χελώνας.
Η μελέτη του σκελετού του παιδιού αποκάλυψε αρκετές τροποποιήσεις, όπως σημάδια κοπής και γρατσουνιές στα κάτω άκρα του σώματος, πιθανώς λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ορισμένα σημάδια δείχνουν ότι η σάρκα του παιδιού είχε αφαιρεθεί, ενώ άλλες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το παιδί μπορεί να υπέφερε από σκορβούτο.
Η θέση της ταφής, μαζί με τα σημάδια στα οστά και την παθολογική κατάσταση του παιδιού, δείχνει ότι πρόκειται για τελετουργική πρακτική ή ταφική διαδικασία με συγκεκριμένο σκοπό. Οι τροποποιήσεις ενδέχεται να έγιναν για να ανακουφίσουν το παιδί από τον πόνο των κάτω άκρων στη μεταθανάτια ζωή ή ίσως να ήταν μέρος της διαδικασίας δημιουργίας οστέινων εργαλείων.
Παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με τον ακριβή σκοπό αυτών των τροποποιήσεων, είναι σαφές ότι η ταφή του παιδιού ήταν διαφορετική από άλλες ταφές παιδιών στην ίδια περιοχή. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπινης τροποποίησης σε παιδικά οστά από την πρώιμη νεολιθική Κίνα, αποκαλύπτοντας μια διαφορετική πλευρά των ταφικών πρακτικών της εποχής.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Rong, F., Xingtao, W., Juzhong, Z., & Minghui, W. (2024). An "Invisible" Child—A Case of a Child With Anthropogenic Modification Marks and Pathological Conditions in Early Neolithic China. International Journal of Osteoarchaeology. https://doi.org/10.1002/oa.3368
Πηγή: The Huffington Post
Δεν υπάρχουν σχόλια