Τα βημόθυρα του 8ου μ.Χ. αιώνα, αξίας 50.000 ευρώ και η εφοπλίστρια Δέσποινα Παπαδημητρίου. Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών αναμέ...
Τα βημόθυρα του 8ου μ.Χ. αιώνα, αξίας 50.000 ευρώ και η εφοπλίστρια Δέσποινα Παπαδημητρίου. |
Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών αναμένεται να καθίσουν σήμερα οι εφοπλιστές Δημήτρης και Δέσποινα Παπαδημητρίου, κεντρικά πρόσωπα στη δικογραφία για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων στη Σχοινούσα. Κατηγορούνται για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση και θα δικαστούν για δεύτερη φορά από το Εφετείο, μετά την αναίρεση από τον Αρειο Πάγο της πρώτης εφετειακής απόφασης που ήταν αθωωτική. Στους εφοπλιστές αποδίδεται με το παραπεμπτικό βούλευμα σχέση με διεθνή αρχαιοκαπηλία. Κατά τις αρχές, η εφοπλιστική οικογένεια είχε ενσωματώσει στη βίλα της στο νησάκι των Μικρών Κυκλάδων αρχαιότητας που είχαν αποσπαστεί και από βυζαντινούς ναούς.
Η πολύκροτη υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2006 και η εκδίκαση της στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, αναβλήθηκε λόγω ασθένειας μέλους του δικαστηρίου.
Με νέα σύνθεση πλέον το δικαστήριο καλείται από σήμερα να εκδικάσει από την αρχή την υπόθεση και να αποφανθεί εάν η Δέσποινα και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι αθώοι, όπως ισχυρίζονται ή διακινητές αρχαιοτήτων.
Το 2022 οι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό, ωστόσο ο Αρειος Πάγος έστειλε πίσω στο Εφετείο την υπόθεση με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων ότι η αθωωτική απόφαση δεν είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Η αναίρεση
Στην αναιρετική απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν ότι “στη βίλα στη Σχοινούσα που αν και δηλώνεται ότι ανήκει σε εξωχώριες εταιρείες στην πραγματικότητα ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια, είχαν εντοιχιστεί αρχαία αντικείμενα και μέλη αρχαίων κτισμάτων, ενώ για τη διακόσμηση των κήπων, της εκκλησίας, του χώρου της πισίνας και των λοιπών ημιυπαίθριων χώρων είχαν χρησιμοποιηθεί πλέον των αντιγράφων και γνήσια αρχαία κινητά μνημεία”.
Οπως περιγράφουν οι αρεοπαγίτες, το 2006, αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, με τη συνδρομή εισαγγελέα, είχαν κάνει έφοδο στο πολυτελές σπίτι και είχαν εντοπίσει αρχαιότητες μεγάλης αξίας, που είχαν προέλευση εντός κι εκτός Ελλάδος.Οι αρχαιότητες φέρεται ότι εντοπίστηκαν μέσα σε ξύλινα κιβώτια, σε αποθήκες τυλιγμένα σε πανιά και αρκετά εντοιχισμένα σε διάφορους χώρους της βίλας. Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν
τρεις μαρμάρινες προτομές, ξύλινα, πήλινα και μαρμάρινα δάπεδα αποξηλωμένα από άγνωστα αρχαία κτίρια, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες.
Αμέσως μετά, οι αρχές είχαν κάνει έφοδο και στη βίλα της Δέσποινας Παπαδημητρίου στο Ψυχικό, όπου κατά τους αρεοπαγίτες “βρέθηκε μια μεγάλη συλλογή αρχαίων αντικειμένων από την Αίγυπτο”.
Στο σκεπτικό της αναίρεσης τους οι δικαστές του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικαλούνται σημαντικές καταθέσεις που δόθηκαν στην πρώτη δίκη στο δικαστήριο και αναφέρουν ότι οι εφέτες αθώωσαν τους εφοπλιστές “χωρίς να συνεκτιμήσουν το περιεχόμενο ενός εκάστου εκ των εισφερθέντων αποδεικτικών μέσων και όλων των πραγματικών δεδομένων της προδικασίας και της ακροαματικής διαδικασίας. Η απόφαση περιέχει κρίσεις οι οποίες δεν συνδέονται με το ερευνώμενο αδίκημα και ούτε τελούν σε λογική αλληλουχία με τα περιστατικά που φέρεται ότι αποδείχθηκαν, ενώ τμήματα των παραδοχών αντιφάσκουν μεταξύ τους δημιουργώντας ασάφεια στην αιτιολογία της αθωωτικής απόφασης”.
Πηγή: MonoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια