Η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Αντώνη Μπενάκη έχει ως θέμα «Από τον Παρθενώνα στην Πενταποταμία. Σκέψεις για την Ελλάδα, την Ινδία και τον συγκ...
Η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Αντώνη Μπενάκη έχει ως θέμα «Από τον Παρθενώνα στην Πενταποταμία. Σκέψεις για την Ελλάδα, την Ινδία και τον συγκρητισμό.» με ομιλητή τον Henry Bruce Greer Clark.
Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά τη διάλεξη εις μνήμην Αντώνη Μπενάκη. Ο θεσμός, που εγκαινιάστηκε το 2024 με πρώτο ομιλητή τον Δρα Τάσο Σακελλαρόπουλο, Υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, πραγματοποιείται ετησίως στις 17 Ιανουαρίου, ημέρα της ονομαστικής εορτής του ιδρυτή του Μουσείου, στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου είτε στην οδό Πειραιώς. Τα κριτήρια επιλογής του ομιλητή είναι η ακαδημαϊκή παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι δημοσιεύσεις και το ερευνητικό ή διδακτικό έργο. Η επιλογή γίνεται σε συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου των Φίλων με τον Διευθυντή του Μουσείου. Οι θεματικές ενότητες αφορούν τα κύρια ενδιαφέροντα του Αντώνη Μπενάκη και δη (α) τον ευεργετισμό, (β) την ιστορία, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, τέχνη, μικροτεχνία στον Ελλαδικό χώρο από την Εποχή του Λίθου έως σήμερα, (γ) τη μουσειολογία και (δ) τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Τη διάλεξη του 2025 με θέμα «Από τον Παρθενώνα στην Πενταποταμία. Σκέψεις για την Ελλάδα, την Ινδία και τον συγκρητισμό» θα πραγματοποιήσει ο κ. Henry Bruce Greer Clark, συγγραφέας και συντάκτης του περιοδικού Economist και πολλών γραπτών και οπτοακουστικών μέσων παγκοσμίου βεληνεκούς με αντικείμενα τον πολιτισμό, την αρχαιολογία και την ιστορία των ιδεών, Επίτιμος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Άρχων Διερμηνεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κάτοχος του Μεγάλου Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα σε αναγνώριση των έργων του για την ελληνική ιστορία. Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς 138.
Η ομιλία θα αναφερθεί κατά πρώτον στην πρόσφατη αναζωπύρωση μιας ιδιότυπης ιδεολογικής και πολιτισμικής διένεξης, που αφορά την ύπαρξη ή μη ελληνικών επιρροών στη διαμόρφωση της κουλτούρας –και ιδιαίτερα της γλυπτικής– της αρχαίας Ινδίας. Για ορισμένους Ινδούς και φιλοϊνδούς μελετητές, καθώς και Σοβιετικούς αρχαιολόγους η έμφαση που δίνουν αρκετοί ιστορικοί στην ελληνικότητα της βουδιστικής τέχνης αντανακλά μια νοοτροπία –κατά την άποψη των υποστηρικτών της– αποικιοκρατική. Εντός ενός ευρύτερου πλαισίου, ο ομιλητής θα εκθέσει τον προβληματισμό κατά πόσον, σε ένα κόσμο που το σχετικό βάρος της φιλελεύθερης Δύσης μειώνεται, υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί αντιστοίχως και το παγκόσμιο κύρος του ελληνικού πολιτισμού.
Μετά το πέρας της ομιλίας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ (με ελληνικούς υποτίτλους) From Cambridge with love: a call to mend the Parthenon’s broken treasures, που αφορά την προβολή των απόψεων αποφοίτων του Cambridge, μεταξύ των οποίων και ο ομιλητής, σχετικά με το επίκαιρο –και επίμαχο– θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Πηγή: Culture Now
Δεν υπάρχουν σχόλια