Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας, το οποίο μεταθέτει την προέλευσή του κατά 300 χρόνια πίσω

Αεροφωτογραφία τμήματος του Σινικού Τείχους της Κίνας. [Credit: Tom Fisk, Pexels] Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως αυτό που πιστεύεται πλέον ότ...

Αεροφωτογραφία τμήματος του Σινικού Τείχους της Κίνας. [Credit: Tom Fisk, Pexels]
Αεροφωτογραφία τμήματος του Σινικού Τείχους της Κίνας. [Credit: Tom Fisk, Pexels]

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως αυτό που πιστεύεται πλέον ότι είναι το αρχαιότερο τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας, το οποίο προηγείται των προηγούμενων εκτιμήσεων κατά περίπου 300 χρόνια. 

Το τμήμα αυτό χρονολογείται στα τέλη της Δυτικής Δυναστείας Zhou (1046 π.Χ.-771 π.Χ.) και στην πρώιμη περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου (770 π.Χ.-476 π.Χ.). Η πρωτοποριακή αυτή ανακάλυψη έγινε στην περιοχή Changqing, Jinan, της επαρχίας Shandong.

Το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της επαρχίας Shandong διηύθυνε ανασκαφή μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2024. Περίπου 1.100 τετραγωνικά μέτρα ανασκάφηκαν στο βόρειο τμήμα του χωριού Guangli. Πρόκειται για την πρώτη ανασκαφή του Σινικού Τείχους Qi μετά από χρόνια προκαταρκτικών ερευνών. Η αρχαιολογική μάδα χρησιμοποίησε μια διεπιστημονική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας παραδοσιακή ανάλυση τεχνουργημάτων, δειγματοληψία εδάφους, μελέτες φυτικού πυριτίου (φυτολίθων) και τεχνικές χρονολόγησης όπως η οπτικά διεγερμένη φωταύγεια (OSL) και η χρονολόγηση με άνθρακα-14.


Πρόκειται για την πρώτη ενεργή ανασκαφή του Σινικού Τείχους Qi μετά από χρόνια προκαταρκτικών ερευνών. [Credit: Zhang Su]
Πρόκειται για την πρώτη ενεργή ανασκαφή του Σινικού Τείχους Qi μετά από χρόνια προκαταρκτικών ερευνών. [Credit: Zhang Su]

Το Σινικό Τείχος Qi, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι το αρχαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα των αρχαίων οχυρώσεων της Κίνας. Εκτείνεται σε μήκος περίπου 641 χιλιομέτρων στην κεντρική Shandong, από το Changqing στα δυτικά έως την ακτή του Qingdao στα ανατολικά. Το τείχος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στρατιωτική στρατηγική του κράτους Qi κατά τη διάρκεια της Ανατολικής Δυναστείας Zhou.

Άλλες ανακαλύψεις αποκάλυψαν υπολείμματα οικιστικής δομής κάτω από τους πρώιμους τοίχους στη βόρεια περιοχή ανασκαφής. Αυτές οι ημιυπόγειες κατοικίες με τετράγωνες θεμελιώσεις και στρογγυλεμένες γωνίες αναδύουν μια εικόνα της ζωής μικρών οικισμών πριν από την κατασκευή των οχυρώσεων. Αυτό αποδεικνύει ότι τα τείχη δεν εξυπηρετούσαν μόνο αμυντικούς σκοπούς αλλά συνδέονταν και με την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Η ομάδα εντόπισε επίσης έναν αρχαίο οικισμό, την πόλη Pingyin, περίπου 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του Σινικού Τείχους Qi. Ιστορικά κείμενα, συμπεριλαμβανομένων των Zuo Zhuan και Water Classic Commentary  (κοινώς γνωστό ως Shui Jing Zhu), αναφέρονται στο Pingyin ως κρίσιμο προπύργιο του κράτους Qi. Η πόλη Pingyin εξυπηρετούσε την προστασία των οδών μεταφοράς και τη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων.


Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας, το οποίο μεταθέτει την προέλευσή του κατά 300 χρόνια πίσω
[Credit: Paulo Marcelo Martins]

Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η Pingyin ήταν μια κομβική στρατιωτική τοποθεσία που συμμετείχε στις συγκρούσεις μεταξύ των κρατών Qi και των Τριών Jin. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη του δυτικού τείχους της πόλης, που εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 500 μέτρων, μαζί με στοιχεία με τη μορφή χαρακωμάτων και οχυρωμένων πυλών που αναφέρονται σε αρχαία κείμενα.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις απαντούν σε μακροχρόνια ερωτήματα σχετικά με την ηλικία, τις τεχνικές κατασκευής και τη λειτουργία του Σινικού Τείχους Qi. Οι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες από το 2008 έως το 2010 επικεντρώθηκαν στην καταγραφή της κατανομής και της κατάστασης διατήρησης του τείχους, ενώ η περαιτέρω εξερεύνηση το 2022 βοήθησε στον εντοπισμό υπόγειων υπολειμμάτων τμημάτων που λείπουν. Η τρέχουσα ανασκαφή, η πρώτη συστηματική αρχαιολογική μελέτη του χώρου, παρείχε κρίσιμες πληροφορίες για τις πρώτες φάσεις της κατασκευής του Σινικού Τείχους.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια