Διάλεξη της Σταυρούλας Δαδάκη (Προϊσταμένη της ΕΦΑ Καβάλας και Θάσου) με τίτλο «Το έργο της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων...
Διάλεξη της Σταυρούλας Δαδάκη (Προϊσταμένη της ΕΦΑ Καβάλας και Θάσου) με τίτλο «Το έργο της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων» την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2025, στις 19:00, στην Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων ΑΜΘ υποδέχεται τη Σταυρούλα Δαδάκη, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη ΕΦΑ Καβάλας και Θάσου, με τη διάλεξη «Το έργο της Αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων». Στην ομιλία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου που πραγματοποιήθηκε για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου μιας πολλά υποσχόμενης πόλης της ύστερης αρχαιότητας.
Συγκεκριμένα, η αρχαία πόλη των Φιλίππων είναι κτισμένη στη βάση ενός κωνικού λόφου των ορέων της Λεκάνης και πάνω σε μια θέση από όπου διέρχεται διαχρονικά η βασική χερσαία οδός επικοινωνίας των παράλιων με την ενδοχώρα. Η πόλη ορίζεται από οχυρωματικό περίβολο με περίμετρο 3,5 χιλιόμετρα και έχει έκταση 704 στρεμμάτων. Από αυτά τα 300 περίπου αντιστοιχούν στον ορεινό όγκο και τα υπόλοιπα στο πεδινό τμήμα της αρχαίας πόλης.
Το ανασκαμμένο τμήμα της πόλης είναι αποτέλεσμα δύο μεγάλων ανασκαφικών προγραμμάτων, ένα του πρώτου μισού του 20ού αιώνα από τη Γαλλική Σχολή, και ένα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, από την Αρχαιολογική Εταιρεία και στη συνέχεια από το Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Με τις ανασκαφές αυτές αποκαλύφθηκε το θέατρο και η οχύρωση της πόλης του Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου, το πολιτικό-διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Colonia Philippensis, καθώς και το χριστιανικό κέντρο της πόλης του Απόστολου Παύλου.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 (επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) με τίτλο ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, περιελάμβανε πλήθος εργασιών με στόχο τη λειτουργική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου, όπως επίσης και εργασίες αποκατάστασης τμήματος του ανατολικού σκέλους του οχυρωματικού περιβόλου.
Με τα έργα της πρώτης φάσης, κατέστη πλέον δυνατό να είναι ορατά και ευδάκριτα όλα τα ανασκαμμένα μνημεία, καθώς ο επισκέπτης περιέρχεται στους δρόμους της πόλης, και να γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της πόλης, χωρίς τη διάσπαση των σύγχρονων επεμβάσεων που υπήρχαν. Στην ομιλία θα παρουσιαστούν, επίσης, τα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο του έργου και έδωσαν νέα στοιχεία για τη ρωμαϊκή, αλλά πρωτίστως για τη μεσοβυζαντινή φάση της πόλης των Φιλίππων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη διάλεξη ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://webcast.grnet.gr/room/15471?eventid=17687
Δεν υπάρχουν σχόλια