Ακτινογραφία του πάπυρου PHerc.172, δείχνει την αρχαία λέξη «αηδία» στο έγγραφο που χρονολογείται από το 79 μ.Χ., το οποίο βρέθηκε απανθρακω...
![]() |
Ακτινογραφία του πάπυρου PHerc.172, δείχνει την αρχαία λέξη «αηδία» στο έγγραφο που χρονολογείται από το 79 μ.Χ., το οποίο βρέθηκε απανθρακωμένο σε βίλα στο Herculaneum τη δεκαετία του 1750. |
Πάπυροι με ελληνική γραφή, περίπου 2.100 ετών, που βρέθηκαν καμένοι από τη στάχτη του Βεζούβιου, διαβάζονται με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Αποκωδικοποιήθηκαν οι πρώτες λέξεις στα ελληνικά από καμένους παπύρους του Βεζούβιου που δεν έχουν διαβαστεί εδώ και σχεδόν 2.100 χρόνια. Η πρόκληση της ανακάλυψης χαμένων πραγμάτων και της επίλυσης αινιγματικών γρίφων αποτελεί κινητήρια δύναμη στον κόσμο της επιστήμης.
Η τεχνητή νοημοσύνη κρυφοκοιτάζει ακόμη και μέσα από τα πιο αδιαπέραστα αντικείμενα: αρχαίους, απανθρακωμένους παπύρους που είναι πολύ ευαίσθητοι για να ξετυλιχτούν. Οι μελετητές έχουν αποκρυπτογραφήσει μερικές από τις πρώτες λέξεις από έναν πάπυρο του Ηρακλείου (σ.σ. Ερκουλάνουμ) που κάηκε και θάφτηκε το 79 μ.Χ. κατά την έκρηξη του Βεζούβιου.
Μία από τις πρώτες λέξεις, γραμμένη στα αρχαία ελληνικά, μεταφράστηκε ως «αηδία» ή «διατροπή» στα αρχαία. Εμφανίζεται δύο φορές μέσα σε λίγες στήλες κειμένου. Η άγνωστη μέχρι στιγμής χημική σύνθεση του μελανιού έχει καταστήσει τον συγκεκριμένο πάπυρο ευκολότερο να διαβαστεί μέσω ακτίνων Χ, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει ένα συγκεκριμένο συστατικό.
Το τεχνούργημα είναι ο πέμπτος άθικτος πάπυρος του Ερκουλάνουμ που ξετυλίγεται εικονικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και σαρώσεων στο πλαίσιο του Vesuvius Challenge. Ο διαγωνισμός ωθεί τους ερευνητές να αποκωδικοποιήσουν τον πλούτο των πληροφοριών για την αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα που περιέχονται στους παπύρους, όπως αναφέρει το CNN.
![]() |
Παράδειγμα της δυσκολίας του εγχειρήματος. |
Η τεχνητή νοημοσύνη, στην υπηρεσία της αρχαιολογίας και όλο αυτό ως πρόκληση!
Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνικές που βασίζονται σε υπολογιστές για να «ανοίξουν» τον πάπυρο και να βελτιώσουν το μελάνι, η ομάδα Vesuvius Challenge δημιούργησε με επιτυχία τις πρώτες εικόνες του κειμένου μέσα στον πάπυρο, γνωστές ως PHerc. 172. Η ομάδα της βιβλιοθήκης δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει αρχίσει να ερμηνεύει τις στήλες του κειμένου.
Μία από τις πρώτες λέξεις που μεταφράστηκαν ήταν η αρχαία ελληνική διατροπή, που σημαίνει «αηδία», η οποία εμφανίζεται δύο φορές μέσα σε μερικές στήλες κειμένου, δήλωσαν οι βιβλιοθήκες Bodleian.
«Πρόκειται για μια απίστευτη στιγμή στην ιστορία, καθώς βιβλιοθηκάριοι, επιστήμονες πληροφορικής και μελετητές της κλασικής περιόδου συνεργάζονται για να δουν το αθέατο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρίτσαρντ Οβεντέν, βιβλιοθηκάριος του Bodley και διευθυντής των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών Helen Hamlyn.
«Τα εκπληκτικά βήματα προόδου που έχουν γίνει με την απεικόνιση και την τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε μέσα σε παπύρους που δεν έχουν διαβαστεί για σχεδόν 2.000 χρόνια».
![]() |
Επιστήμονες «διαβάζουν» τον αρχαίο πάπυρο, που κάηκε στην έκρηξη του Βεζούβιου, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. |
Αποκρυπτογράφηση των τυλιγμένων καμένων παπύρων του Βεζούβιου με τεχνητή νοημοσύνη
Οι πάπυροι θα κατέρρεαν αν ένας ερευνητής επιχειρούσε να τους ξετυλίξει με το χέρι, καταστρέφοντας πιθανότατα κάθε ίχνος γραφής.
Ο Μπρεντ Σίλς, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και συνιδρυτής του Vesuvius Challenge, δήλωσε ότι ο πάπυρος της Οξφόρδης, από όλους τους παπύρους του Ερκουλάνουμ που έχουν σκαναριστεί μέχρι σήμερα, περιέχει το πιο ανακτήσιμο κείμενο, με τη χημική σύνθεση του μελανιού να εμφανίζεται πιο καθαρά στις σαρώσεις με ακτίνες Χ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μελάνι μπορεί να περιέχει ένα πιο πυκνό συστατικό, όπως ο μόλυβδος, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές για να εντοπιστεί η ακριβής συνταγή που έκανε το μελάνι τόσο πολύ πιο ευανάγνωστο από άλλους παπύρους που αποτέλεσαν μέρος της Vesuvius Challenge, ανέφεραν οι βιβλιοθήκες Bodleian.
«Παρά τα συναρπαστικά αυτά αποτελέσματα, απομένει πολλή δουλειά για να βελτιώσουμε τις μεθόδους του λογισμικού μας, ώστε να μπορέσουμε να διαβάσουμε το σύνολο αυτού και των άλλων παπύρων του Ερκουλάνουμ», ανέφερε ο Σίλς σε δήλωσή του.
Η δυσκολία έγκειται πως ο πάπυρος καλύφθηκε από στάχτη και κάηκε σε ρολό, οπότε κάποια γράμματα «πατάνε» πάνω σε άλλα με αποτέλεσμα να είναι δυσανάγνωστα.
![]() |
Παράδειγμα της ενίσχυσης του μελανιού. Φανταστείτε πως όλο αυτό ήταν κάρβουνο! |
Πόσο δύσκολα ξετυλίγεις ψηφιακά και διαβάζεις έναν καμένο πάπυρο;
Ο Σιλς δήλωσε πέρυσι στο CNN ότι η βασική πρόκληση ήταν να «ξετυλίξουν» ψηφιακά τους παπύρους και να διακρίνουμε το μαύρο μελάνι από τους απανθρακωμένους παπύρους, ώστε να γίνει αναγνώσιμη η ελληνική και η λατινική γραφή.
Οι τεχνικές μηχανικής μάθησης δεν αποκωδικοποιούν το κείμενο αλλά ενισχύουν την αναγνωσιμότητα του μελανιού που χρησιμοποιήθηκε για τη γραφή των γραφών, είπε. Η μεταγραφή και η μετάφραση του κειμένου θα στηριχθεί σε ανθρώπους μελετητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε το σύστημα βιβλιοθηκών.
Οι ερευνητές τελειοποιούν περαιτέρω τις εικόνες του παπύρου με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η σαφήνεια των γραμμών του κειμένου που είναι ορατές και ίσως φτάσουν στο εσωτερικό του απανθρακωμένου παπύρου, όπου μπορεί να διατηρείται ο τίτλος του έργου.
Πηγή: Β. Πρατικάκης, in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια