Ρωμαϊκό χάλκινο φίλτρο που βρέθηκε στην Αδριανούπολη. [Credit: Karabük Üniversitesi] Στον αρχαιολογικό χώρο της Αδριανούπολης, που βρίσκεται...
![]() |
Ρωμαϊκό χάλκινο φίλτρο που βρέθηκε στην Αδριανούπολη. [Credit: Karabük Üniversitesi] |
Στον αρχαιολογικό χώρο της Αδριανούπολης, που βρίσκεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μια αρχαιολογική ομάδα έκανε μια ανακάλυψη που ρίχνει νέο φως στις αρχαίες καταναλωτικές συνήθειες.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών με επικεφαλής τον Dr. Ersin Çelikbaş, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Karabük, αποκαλύφθηκε ένα χάλκινο φίλτρο -ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούνταν κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο για τον καθαρισμό των ποτών πριν από την κατανάλωση.
Η Αδριανούπολη, ένας οικισμός με καταγραφές κατοίκησης που χρονολογούνται από τη Χαλκολιθική Περίοδο έως την Πρώιμη Βυζαντινή Εποχή, αποτέλεσε τόπο εντατικών ανασκαφών στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το μέλλον», το οποίο προωθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Το έργο αυτό αποσκοπεί στη διάσωση και τη διατήρηση των υπολειμμάτων ενός παρελθόντος που συνεχίζει να αποκαλύπτει σημαντικές μαρτυρίες για τα ήθη και τα έθιμα και τις τεχνολογίες της εποχής.
![]() |
Οι αρχαιολόγοι εξετάζουν το ρωμαϊκό φίλτρο. [Credit: Karabük Üniversitesi] |
Η ανακάλυψη του χάλκινου φίλτρου στην Αδριανούπολη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καταδεικνύει την πολυπλοκότητα των καθημερινών πρακτικών στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον Dr. Çelikbaş, αυτό το τεχνούργημα χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση ακαθαρσιών και στερεών υπολειμμάτων από τα ποτά, επιτρέποντας μια πιο ευχάριστη και εκλεπτυσμένη εμπειρία κατανάλωσης.
Το αντικείμενο αυτό, μήκους περίπου 9,2 εκατοστών με κωνική δομή και μικρές οπές, χρησιμοποιούνταν μαζί με καλαμάκια από φυτικά υλικά όπως το καλάμι ή το ζαχαροκάλαμο, διευκολύνοντας το φιλτράρισμα των υγρών πριν από την κατανάλωσή τους, εξήγησε ο αρχαιολόγος.
Ο σχεδιασμός του φίλτρου, εξοπλισμένου με δακτύλιο στερέωσης, υποδηλώνει ότι δεν ήταν αντικείμενο μιας χρήσης, αλλά καθαριζόταν και επαναχρησιμοποιούνταν πολλές φορές. Αυτό το χαρακτηριστικό ενισχύει την ιδέα ότι οι άνθρωποι της εποχής εκτιμούσαν την υγιεινή στις διατροφικές τους συνήθειες και αναζητούσαν αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
![]() |
Μια άλλη άποψη του χάλκινου αντικειμένου. [Credit: Karabük Üniversitesi] |
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης ότι η Αδριανούπολη ήταν κέντρο έντονης γεωργικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα μ.Χ. Η περιοχή ήταν γνωστή για την παραγωγή φρούτων όπως τα ρόδια, τα μήλα και τα σταφύλια, καθώς και για την καλλιέργεια δημητριακών όπως το σιτάρι και το κριθάρι.
Αυτό το οικονομικό πλαίσιο υποδηλώνει ότι το χάλκινο φίλτρο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την παρασκευή και κατανάλωση χυμών φρούτων, κρασιών και άλλων ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση.
«Η ανακάλυψη τέτοιων σκευών επιβεβαιώνει ότι οι κάτοικοι της Αδριανούπολης όχι μόνο είχαν πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία γεωργικών προϊόντων αλλά και ανέπτυξαν τεχνολογίες που τους επέτρεπαν να τα απολαμβάνουν με πιο εξελιγμένο και υγιεινό τρόπο», τόνισε ο Dr. Çelikbaş.
Η Αδριανούπολη, επονομαζόμενη και Ζεύγμα της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πλούτου των ψηφιδωτών της, φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία ιστορικών κατασκευών, όπως δύο λουτρά, δύο εκκλησίες, οχυρώσεις, μνημειακούς τάφους, επαύλεις, ένα εσωτερικό κάστρο, νεκροπόλεις, δεξαμενές, αποθήκες, βραχοσκαλισμένους οικισμούς, υπαίθρια ιερά και βαθμιδωτούς βωμούς. Οι ανακαλύψεις αυτές έχουν καταστήσει την περιοχή βασικό σημείο αναφοράς για την αρχαιολογική έρευνα στην Τουρκία.
Πηγή: LBV Magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια