Τα ευρήματα προσφέρουν στήριξη στη θεωρία ότι οι προϊστορικοί Ευρωπαίοι έριχναν τους νεκρούς στο νερό. Από τα χιλιάδες ανθρώπινα οστά που έχ...
Τα ευρήματα προσφέρουν στήριξη στη θεωρία ότι οι προϊστορικοί Ευρωπαίοι έριχναν τους νεκρούς στο νερό.
Από τα χιλιάδες ανθρώπινα οστά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στα νερά του Τάμεση στο Λονδίνο, περίπου τα μισά προέρχονται από την Εποχή του Χαλκού ή του Σιδήρου, ένδειξη ότι οι προϊστορικοί Ευρωπαίοι έριχναν τους νεκρούς στο ποτάμι, προκύπτει από νέα μελέτη.
Ερευνητές του βρετανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας παρουσιάζουν στην επιθεώρηση Antiquity τα αποτελέσματα ραδιοχρονολόγησης σε ακόμα 30 σκελετούς, πέρα από τους 30 που είχαν χρονολογηθεί σε προηγούμενες έρευνες.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποκαλύπτουν ότι τα οστά καλύπτουν μια περίοδο σχεδόν 6.000 ετών, περίπου από το 4000 π.Χ. μέχρι το 1800 π.Χ.
Ο σκελετοί του Τάμεση είναι αντικείμενο ερευνών από τον 19ο αιώνα, όταν ορισμένοι ερευνητές πίστευαν ότι τα πτώματα προήλθαν από μια μάχη μεταξύ Κελτών και Ρωμαίων.
Από τα τέλη του 20ού αιώνα τείνει ωστόσο να επικρατήσει μια διαφορετική θεωρία, σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα πτώματα κατέληξαν στο ποτάμι λόγω διάβρωσης αρχαίων τάφων στις ακτές ή λόγω πνιγμού.
Η θεωρία αυτή, λένε οι ερευνητές. δείχνει να αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα οστά χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού (2300-800 π.Χ.) και του Σιδήρου (800 π.X. – 43 μ.X.) μαρτυρά ότι οι νεκροί δεν κατέληξαν τυχαία στον Τάμεση.
Tα περισσότερα από τα οστά αυτής της εποχής βρέθηκαν εξάλλου συγκεντρωμένα στις ίδιες περιοχές στα ανάντη του ποταμού.
«Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται απλά για οστά που συσσωρεύονταν με σταθερό ρυθμό στο ποτάμι στην πορεία του χρόνου» δήλωσε στο Livescience.com η Νίκολα Άρθουρ, επικεφαλής της μελέτης.
«Κάτι σημαντικό πρέπει να συνέβαινε την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου» είπε.
Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα, δείχνει πιθανό ότι οι κάτοικοι του προϊστορικού Λονδίνου εφάρμοζαν τις ίδιες πρακτικές με την βορειοδυτική Ευρώπη, όπου οι νεκροί συχνά κατέληγαν σε ποτάμια ή λίμνες.
Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο να πρόκειται για νεκρούς πολέμων, ή για πτώματα που κατέληξαν τυχαία στο ποτάμι, δεν έχει αποκλειστεί.
Περισσότερες πληροφορίες θα μπορούσαν να προκύψουν από μελλοντική μελέτη που θα εξετάσει τυχόν ενδείξεις τραυμάτων στα οστά.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Arthur, N., Sidell, J. and Bonney, H. (2025) Human remains from the River Thames: new dating evidence, Antiquity, pp. 1–18. doi:10.15184/aqy.2024.233.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια