[Credit: Ministry of Tourism and Antiquities of Egypt] Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη: τον από καιρό χαμένο τάφο...
![]() |
[Credit: Ministry of Tourism and Antiquities of Egypt] |
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη: τον από καιρό χαμένο τάφο του Φαραώ Τούθμωση Β', που σηματοδοτεί τον τελευταίο από τους βασιλικούς τάφους της Δέκατης Όγδοης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου. Το σημαντικό αυτό εύρημα έρχεται πάνω από έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά Τουταγχαμών το 1922 και ρίχνει νέο φως σε μια περίοδο που βασίλευσε από το 1550 π.Χ. έως το 1292 π.Χ. περίπου.
Μια κοινή αρχαιολογική αποστολή αποτελούμενη από βρετανικές και αιγυπτιακές ομάδες αποκάλυψε τον τάφο, που χαρακτηρίστηκε συμβατικά ως C4, ο οποίος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Λούξορ στην περιοχή που είναι γνωστή ως όρος των Θηβών. Η είσοδος και το κύριο πέρασμα ανακαλύφθηκαν αρχικά το 2022, και ενώ η ομάδα αρχικά υπέθεσε ότι ο τάφος μπορεί να ανήκει σε μία από τις συζύγους των βασιλέων λόγω της εγγύτητάς του με τους τάφους της βασίλισσας Χατσεπσούτ και των συζύγων του βασιλιά Τούθμωσις Γ', οι περαιτέρω ανασκαφές αποκάλυψαν αδιάσειστα στοιχεία που τον συνδέουν απευθείας με τον βασιλιά Τούθμωσις Β'.
![]() |
Τμήμα του τάφου C4, που αναγνωρίστηκε ως ο χώρος ταφής του βασιλιά Τούθμωσις Β'. [Credit: Egypt’s Ministry of Tourism and Antiquities] |
Μεταξύ των ευρημάτων που βρέθηκαν ήταν αρκετά θραύσματα αλαβάστρων αγγείων που έγραφαν το όνομα του βασιλιά Τούθμωσις Β', αναφέροντάς τον ως «αποθανόντα βασιλιά». Επιπλέον, ανακαλύφθηκαν τμήματα ενός θρησκευτικού κειμένου που σχετίζεται με τις αρχαίες αιγυπτιακές βασιλικές ταφές και θραύσματα γύψου διακοσμημένα με μπλε χρώμα και κίτρινα αστέρια. Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι ο τάφος C4 ήταν πράγματι ο τόπος τελικής ανάπαυσης του βασιλιά Τούθμωσις Β'.
Ο Dr. Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, τόνισε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών. Ο τάφος, ωστόσο, βρίσκεται σε κακή κατάσταση διατήρησης, πιθανότατα λόγω ζημιών από πλημμύρες λίγο μετά το θάνατο του βασιλιά. Οι αρχικές μελέτες υποδηλώνουν ότι πολλά από τα αρχικά περιεχόμενα του τάφου ενδέχεται να έχουν μεταφερθεί μετά από αυτές τις αρχαίες πλημμύρες.
![]() |
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν απλό τάφο κοντά στο Λούξορ και τον αναγνώρισαν ως τον 3.500 ετών τόπο ταφής του βασιλιά Τούθμωσις Β'. [Credit: Egypt’s Ministry of Tourism and Antiquities] |
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του τάφου χαρακτηρίζεται από απλότητα, με μια είσοδο, έναν επικλινή κύριο διάδρομο και έναν ταφικό θάλαμο. Ο δρ Piers Litherland, επικεφαλής της αγγλικής ομάδας στο χώρο, σημείωσε ότι η αποστολή θα συνεχίσει να ερευνά τον τάφο και θα προσπαθήσει να αποκαλύψει τυχόν πρόσθετα μυστικά που μπορεί να βρίσκονται κάτω από τη γη.
Ενώ η μούμια του βασιλιά Τούθμωσις Β' ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα σε μια άλλη τοποθεσία γνωστή ως Deir el-Bahari Cachette, αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη παρέχει έναν κρίσιμο σύνδεσμο για την κατανόηση της ζωής και της βασιλείας του. Καθώς προχωρούν οι εργασίες στον τάφο, πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τις συνθήκες που περιέβαλαν την απομάκρυνση της μούμιας του βασιλιά από τον αρχικό τόπο ταφής της.
![]() |
Αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο C4 και συνδέονται με τον βασιλιά Τούθμωσις Β'. [Credit: Egypt’s Ministry of Tourism and Antiquities] |
Αυτή η αξιοσημείωτη ανακάλυψη όχι μόνο ενισχύει την κατανόηση της ζωής και της βασιλείας του βασιλιά Τούθμωσις Β', αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των συνεχιζόμενων αρχαιολογικών προσπαθειών για την αποκάλυψη της πολυπλοκότητας της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας. Καθώς οι αρχαιολόγοι εμβαθύνουν στον τάφο και τα τεχνουργήματά του, είναι έτοιμοι να αποκαλύψουν περαιτέρω γνώσεις που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τις γνώσεις μας για αυτή την κομβική εποχή στο παρελθόν της Αιγύπτου.
Πηγή: ArkeoNews, Heritage Daily
Δεν υπάρχουν σχόλια