Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Wednesday, April 23

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Τάφος άγνωστου φαραώ ανακαλύφθηκε σε νεκρόπολη της Αιγύπτου

Ο ταφικός θάλαμος βρέθηκε θαμμένος σε αμμόλοφο κοντά στην αρχαία πόλη της Αβύδου. Το όνομα του φαραώ έχει σβηστεί από τις επιγραφές. Ανασκαφ...


Ο ταφικός θάλαμος βρέθηκε θαμμένος σε αμμόλοφο κοντά στην αρχαία πόλη της Αβύδου. Το όνομα του φαραώ έχει σβηστεί από τις επιγραφές.

Ανασκαφή σε αρχαία νεκρόπολη της Αιγύπτου έφερε στο φως τον τάφο ενός άγνωστου φαραώ που πέθανε σε μια ταραχώδη περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας πριν από περίπου 3.600 χρόνια. Είναι ο δεύτερος βασιλικός τάφος που ανακαλύπτεται φέτος.

Το συλημένο ταφικό συγκρότημα ανακαλύφθηκε κοντά στην Άβυδο, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αιγύπτου, περίπου 500 χιλιόμετρα από το Κάιρο. Η νεκρόπολη της Αβύδου στο Όρος του Ανούβιδος αποτέλεσε την τελευταία κατοικία των πρώτων βασιλέων της Αιγύπτου.


Ο 3.600 ετών τάφος του άγνωστου Αιγύπτιου βασιλιά. [Credit: Αιγυπτιακό υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]
Ο 3.600 ετών τάφος του άγνωστου Αιγύπτιου βασιλιά.
[Credit: Αιγυπτιακό υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]

Ο τάφος βρέθηκε τον Ιανουάριο θαμμένος στη βάση ενός λόφου όπου οι ισχυροί άνεμοι είχαν συσσωρεύσει άμμο σε βάθος επτά μέτρων, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αιγύπτιοι και αμερικανοί αρχαιολόγοι. Το συγκρότημα περιλαμβάνει έναν διακοσμημένο διάδρομο και αρκετά πλίνθινα δωμάτια με εντυπωσιακά ταβάνια που φτάνουν σε ύψος τα πέντε μέτρα.

Είναι μακράν μεγαλύτερος από τον βασιλικό τάφο που ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή πριν από μια δεκαετία, η πρώτη άμεση ένδειξη μιας «χαμένης» δυναστείας.

Ο ταφικός θάλαμος, επενδεδυμένος με πλάκες ασβεστόλιθου, έφερε κάποτε επιγραφές με το όνομα του νεκρού, οι οποίες όμως βρέθηκαν κατεστραμμένες από τις επιδρομές κλεφτών.

«Το όνομα στις επιγραφές δεν διατηρείται. Στους υποψηφίους περιλαμβάνονται δύο βασιλείς με τα ονόματα Σεναΐμπ και Πεντζένι, οι οποίοι γνωρίζουμε ότι είχαν χτίσει μνημεία στην Άβυδο» δήλωσε σ Γιόζεφ Βέγκνερ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, συνεπικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας.


Λευκές πλάκες ασβεστόλιθου κάλυπταν τους πλίνθινους τοίχους του ταφικού θαλάμου. [Credit: Josef Wegner]
Λευκές πλάκες ασβεστόλιθου κάλυπταν τους πλίνθινους τοίχους του ταφικού θαλάμου. [Credit: Josef Wegner]

Ο τάφος χρονολογείται την Δεύτερη Μεταβατική Περίοδο, από το 1640 έως το 1540 π.Χ., διάστημα που γεφυρώνει τις περιόδους του Μέσου και του Νέου Βασιλείου, όταν οι φαραώ είχαν φτάσει στο απόγειο της ισχύος τους.

«Η Αίγυπτος ήταν τότε κατακερματισμένη με περίπου τέσσερα ανταγωνιστικά βασίλεια, συμπεριλαμβανομένης της Υξούς στο Δέλτα του Νείλου» δήλωσε ο Βέγκνερ.

Ο τάφος χτίστηκε στο εσωτερικό του μεγαλύτερου ταφικού συγκροτήματος ενός αρχαιότερου, ισχυρού φαραώ με το όνομα Νεφερχοτέπ. «Φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος τάφος της Δυναστείας της Αβύδου» επισήμανε ο Βέγκνερ.

Η ομάδα του αρχαιολόγου είχε προηγουμένως ανακαλύψει τον τάφο ενός άλλου φαραώ της Δυναστείας της Αβύδου, με το όνομα Σένεμπ-Κέι, το 2014.

«Ο νέος τάφος ανήκε πιθανώς σε προκάτοχο του Σένεμπ-Κέι» είπε ο ερευνητής.

«Στην περιοχή πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι τάφοι. Οι εργασίες σε βασιλικά νεκροταφεία είναι αργές και δύσκολες, οπότε θα χρειαστεί καιρός για να έχουμε αποτελέσματα» σχολίασε.


Ο ταφικός θάλαμος είναι κατασκευασμένος από ασβεστόλιθο ενώ η επένδυση του θόλου από πλίνθους. [Credit: Αιγυπτιακό υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]
Ο ταφικός θάλαμος είναι κατασκευασμένος από ασβεστόλιθο ενώ η επένδυση του θόλου από πλίνθους. [Credit: Αιγυπτιακό υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]

Η Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος ξεκίνησε σχεδόν μια χιλιετία μετά την κατασκευή των πυραμίδων της Γκίζας έξω από το Κάιρο, όπου βρίσκονταν οι τάφοι των ισχυρότερων φαραώ του Παλαιού Βασιλείου.

Στη διάρκεια του Νέου Βασιλείου, οι περισσότεροι φαραώ, συμπεριλαμβανομένου του Τουταγχαμών, θάβονταν στην Κοιλάδα των Βασιλέων κοντά στο Λούξορ.

Ο βασιλικός τάφος στη Νεκρόπολη της Αβύδου είναι ο δεύτερος που ανακαλύπτεται το τελευταίο διάστημα. Τον Φεβρουάριο, βρετανο-αιγυπτιακή αποστολή ταυτοποίησε στην αρχαία πόλη των Θηβών τον τάφο του Τούθμωσι Β΄, βασιλιά του 15ου αιώνα π.Χ.

Εκτός από τον βασιλικό τάφο, μια άλλη σημαντική ανακάλυψη έγινε στο χωριό Banawit, βόρεια της Αβύδου. Αιγύπτιοι από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων έφεραν στο φως ένα εργαστήριο κεραμικής και γυαλιού της ρωμαϊκής εποχής, το οποίο έριξε φως στη βιομηχανική ιστορία της Αιγύπτου κατά τη ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. - 642 μ.Χ.). Το εργαστήριο περιείχε έναν αριθμό κλιβάνων και αποθηκευτικών χώρων, καθώς και 32 όστρακα κεραμικής με επιγραφές σε ελληνικά και δημοτικά κείμενα που τεκμηρίωναν εμπορικές συναλλαγές και πληρωμές φόρων.


Όστρακα με επιγραφές δημοτικής γραφής. [Credit: Αιγυπτιακό υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]
Όστρακα με επιγραφές δημοτικής γραφής. 
[Credit: Αιγυπτιακό υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]

Μεταξύ των ταφών υπήρχαν πλινθόχτιστοι τάφοι που περιείχαν μούμιες και σκελετούς, συμπεριλαμβανομένων των λειψάνων ενός παιδιού που φορούσε υφασμάτινο σκουφάκι. [Credit: Αιγυπτιακό υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]
Μεταξύ των ταφών υπήρχαν πλινθόχτιστοι τάφοι που περιείχαν μούμιες και σκελετούς, συμπεριλαμβανομένων των λειψάνων ενός παιδιού που φορούσε υφασμάτινο σκουφάκι. 
[Credit: Αιγυπτιακό υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]

Ήταν πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής που παρείχε γυαλί και κεραμικά για την Ένατη Περιφέρεια, δήλωσε ο Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Ο χώρος φαίνεται ότι επαναχρησιμοποιήθηκε τον 14ο αιώνα μ.Χ. ως χώρος ταφής με τάφους. Βρέθηκαν πλινθόχτιστοι τάφοι που περιείχαν μούμιες και σκελετούς, μεταξύ των οποίων τα λείψανα ενός παιδιού που φορούσε υφασμάτινο σκουφάκι και το κρανίο μιας γυναίκας ηλικίας περίπου 30 ετών. Η παρουσία ριζών σιταριού, σπόρων φοίνικα και κριθαριού υποδεικνύει συνδέσεις μεταξύ των γεωργικών πρακτικών και των ταφικών παραδόσεων στην περιοχή Sohag.

Το νέο εύρημα τεκμηριώνει την ιδέα ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αδιευκρίνιστες ιστορίες για το κατακερματισμένο παρελθόν της αρχαίας Αιγύπτου. Ακόμα και αν δεν υπάρχει μούμια, τα αρχιτεκτονικά σχέδια και οι επιγραφές στον νεοανακαλυφθέντα τάφο είναι πολύτιμα για να δείξουν την εξέλιξη των βασιλικών ταφών στην Άβυδο.

Η ομάδα σκοπεύει να κάνει βαθύτερη ανασκαφή με την ελπίδα να φέρει στο φως επιπλέον τάφους -ίσως ακόμη και έναν που να παραμένει άθικτος.


Πηγή: B. Πρατικάκης, in.gr, Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια