Τα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. H μάχη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σκοπός εθνικός, δεν δίδεται μόνο από την...
Τα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. |
H μάχη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σκοπός εθνικός, δεν δίδεται μόνο από την Αθήνα αλλά από κάθε γωνιά του ελληνισμού. Στις 8 Απριλίου, στην αίθουσα του κινηματογράφου Cine 17 στη Γενεύη φιλοξενήθηκε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργάνωσε ο καθηγητής Αιματολογίας Φώτης Μπερής και ο ιστορικός δρ Ματέο Καμπανιόλο. Τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και την υποστήριξη διακεκριμένων Ελβετών και, κυρίως, Ελλήνων ομογενών. Πέραν του θέματος, στη δημοφιλία της συνέβαλαν και οι ομιλητές, άνθρωποι εγνωσμένου κύρους, αλλά κυρίως ένα ντοκιμαντέρ που πρωτοπροβλήθηκε στο φημισμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Καστελλορίζου «Beyond Borders». Τίτλος του «From Cambridge with love: a call to mend the Parthenon’s broken treasures», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λιάμπεη. Στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους ο Μπρους Κλαρκ, πρώτος ανταποκριτής του Reuters στην Ελλάδα και επί σειράν ετών συντάκτης διεθνούς ασφαλείας στον Economist αλλά και διακεκριμένος συγγραφέας, με πονήματα όπως το εμβληματικό «Twice A Stranger» και την πιο πρόσφατη βιογραφία της Αθήνας «Athens: City of Wisdom», επέστρεψε ως απόφοιτος του Κέμπριτζ στο alma mater του ώστε να δει την άποψη που έχουν σήμερα για το ζήτημα παγκοσμίου φήμης κλασικιστές, αλλά και για να ενισχύσει με επιστημονικά επιχειρήματα το θέμα της Επανένωσης.
![]() |
Ο κινηματογράφος Cine 17 όπου έγινε η εκδήλωση. |
![]() |
Η αίθουσα γέμισε αλλά υπήρχε και διαδικτυακή κάλυψη. |
Μετά την εισαγωγή του καθηγητή Φώτη Μπερή, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Ρωμιά ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου, πρόεδρος του ΙΔΙΣΜΕ και του φεστιβάλ Beyond Borders. Ο Μπρους Κλαρκ –που άφησε στην άκρη όλες τις άλλες ιδιότητές του– αναφέρθηκε στον προσωπικό του δεσμό με την Ελλάδα και τον Παρθενώνα, αλλά και στη γεωπολιτική διάσταση της υπόθεσης των Γλυπτών. «Η ιστορία των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι απλώς μια υπόθεση πολιτιστικής διεκδίκησης. Είναι κεφάλαιο για τον αγώνα δρόμου που έκαναν ευρωπαϊκές δυνάμεις για την εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς αρχαίων πολιτισμών της Ανατολής – Ελλάδας, Αιγύπτου, Παλαιστίνης». Εστίασε όχι στην απληστία του Ελγιν, αλλά στον ανταγωνισμό ανάμεσα σε Γάλλους και Βρετανούς συλλέκτες και διπλωμάτες, αναδεικνύοντας μορφές όπως ο Λόρδος Βύρων και ο Σαμπολιόν, ως φάρους αντίστασης απέναντι στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό. Ο Ματέο Καμπανιόλο επισήμανε τη διαχρονική αξία της επανένωσης των Γλυπτών. «Η ταινία του Κλαρκ είναι η φωνή ενός Ευρωπαίου ουμανιστή που μας θυμίζει πως η επανένωση των Γλυπτών μπορεί να γίνει πυξίδα για μια πιο ενωμένη Ευρώπη – ίσως και το κλειδί για τη σωτηρία της. Η υπόθεση ξεπερνά νομικίστικες λογικές και εθνικούς εγωισμούς: μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αλληλεγγύης».
![]() |
Ο Μπρους Κλαρκ (δεξιά) στο πάνελ των ομιλητών. |
![]() |
Ο Ματέο Καμπανιόλο στην εισαγωγή του. |
Η Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με νηφαλιότητα, τεκμηριωμένη γνώση και πλούσια εμπειρία από τη συμμετοχή της σε διαπραγματεύσεις στο παρελθόν και σε επιτροπές για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανέπτυξε τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί τόσο από την ελληνική όσο και από τη βρετανική πλευρά. Ανέδειξε ανάγλυφα τις νομικές, ηθικές και πρακτικές παραμέτρους του ζητήματος. Εμβάθυνε στη θεωρία του Παγκόσμιου Μουσείου, εστιάζοντας στην πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις προκλήσεις της εποχής, οι οποίες –αν ιδωθούν μέσα από ένα πνεύμα συνεργασίας– μπορούν να μετουσιωθούν σε γόνιμες ευκαιρίες διαλόγου και επανένωσης. Στο κοινό βρέθηκαν πολλοί επίσημοι, εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημιακοί, φιλέλληνες, που αποτελούν στην ουσία μέλη ενός άτυπου παγκόσμιου δικτύου που μπορεί να συνεργαστεί και να επιτύχει τον πολυπόθητο στόχο της επιστροφής.
Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια