[Credit: Underwater Archaeology Department of the Croatian Conservation Institute / Screenshot / HRT] Ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα επιβ...
![]() |
[Credit: Underwater Archaeology Department of the Croatian Conservation Institute / Screenshot / HRT] |
Ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα επιβεβαιώθηκε στα ανοικτά της ακτής Komiža, κοντά στο κροατικό νησί Vis, όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν τα λείψανα ενός ελληνικού εμπορικού πλοίου που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. - μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν αποικίες στα νησιά της Αδριατικής Ίσσα (το σημερινό Vis) και Φάρος (το σημερινό Hvar).
Το ναυάγιο, που βρίσκεται σε βάθος 30 έως 50 μέτρων, εντοπίστηκε αρχικά το 2023. Τώρα, ειδικοί από το Τμήμα Ενάλιας Αρχαιολογίας του Κροατικού Ινστιτούτου Συντήρησης επιβεβαίωσαν επίσημα την εξαιρετική ιστορική αξία της τοποθεσίας.
«Από την πρώτη μας κατάδυση, αισθανθήκαμε ότι η περιοχή ήταν κάτι εξαιρετικό», δήλωσε ο δύτης Marko Lete σε συνέντευξή του στην HRT. «Ανασύραμε ένα νόμισμα, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό ανάλυση, αλλά η περιβάλλουσα κεραμική έδειχνε ξεκάθαρα την προέλευσή του από τον 4ο αιώνα π.Χ. Αυτό το καθιστά ένα από τα παλαιότερα ναυάγια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στην Αδριατική Θάλασσα».
Καθώς οι ανασκαφές προχωρούσαν, η ομάδα αποκάλυψε καλοδιατηρημένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικής ελληνιστικής κεραμικής, προσωπικών αντικειμένων, ανθρώπινων λειψάνων και ενός εντυπωσιακά άθικτου τμήματος του ξύλινου κύτους του πλοίου.
Ο Jurica Bezak, επικεφαλής αρχαιολόγος και ανώτερος συντηρητής στο Κροατικό Ινστιτούτο Συντήρησης, υπογράμμισε την εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του πλοίου.
«Αυτός ο χώρος δεν έχει όμοιό του στην περιοχή», δήλωσε ο Bezak. «Τα πολυτελή κεραμικά και η μολυβδένια ξύλινη κατασκευή είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα, προσφέροντας μοναδικές γνώσεις για τις αρχαίες τεχνικές ναυπηγικής».
Το πλοίο πιστεύεται ότι μετέφερε προμήθειες στη νεοσύστατη αποικία Ίσσα. Μεταξύ του φορτίου υπήρχαν αμφορείς, εκλεκτά κεραμικά, αγγεία γεμάτα με ελαιόλαδο, μπαχαρικά και διατηρημένα τρόφιμα - αντικείμενα που ρίχνουν φως στην καθημερινή ζωή και τις εμπορικές πρακτικές των πρώτων Ελλήνων αποίκων στην Αδριατική.
![]() |
[Credit: Underwater Archaeology Department of the Croatian Conservation Institute / Screenshot / HRT] |
«Ορισμένα αντικείμενα που αναδύονται από τη λάσπη μοιάζουν σαν να κατασκευάστηκαν χθες», πρόσθεσε ο Lete, επαινώντας τη δεξιοτεχνία και τη μηχανική του αρχαίου σκάφους.
Ο Bezak σημείωσε την ευρύτερη πολιτιστική σημασία της ανακάλυψης: «Πέρα από την αρχαιολογική του σημασία, το εύρημα αυτό θα ενισχύσει το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τοπίο της Vis. Μόλις αποκατασταθούν, πολλά από τα ανακτηθέντα αντικείμενα θα εκτεθούν στο μουσείο του νησιού, ωφελώντας τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τον τουρισμό».
Το Κροατικό Ινστιτούτο Συντήρησης συνεχίζει να ηγείται της ανασκαφής σε συνεργασία με τοπικούς καταδυτικούς συλλόγους και το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Vis. Η έρευνα στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια λόγω της πολυπλοκότητας και της λεπτότητας της διαδικασίας συντήρησης.
Δείτε εδώ video από τις έρευνες.
Η ίδρυση της Ίσσας και του Φάρου τον 4ο αιώνα π.Χ.
Ο 4ος αιώνας π.Χ. ήταν μια μεταμορφωτική εποχή για την περιοχή της Αδριατικής, που σημαδεύτηκε από την επέκταση της ελληνικής αποικιακής επιρροής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Έλληνες άποικοι από τις Συρακούσες της Σικελίας ίδρυσαν την αποικία Ίσσα (στο νησί Vis) γύρω στο 397 π.Χ. Λίγο αργότερα, βοήθησαν στην ίδρυση του Φάρου (στο νησί Hvar) το 384 π.Χ.
Οι αποικίες αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, του εμπορίου και της ναυτικής κυριαρχίας στην ανατολική Αδριατική. Η Ίσσα, ειδικότερα, έγινε ένα ακμάζον κέντρο εμπορίου και πολιτισμού, με οχυρώσεις, δημόσια κτήρια και δικό της νόμισμα. Υπήρξε βασικό στρατηγικό φυλάκιο για την ελληνική επιρροή στην περιοχή και αργότερα έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής επέκτασης.
Η ανακάλυψη αυτού του ναυαγίου του 4ου αιώνα π.Χ. προσφέρει άμεσες φυσικές αποδείξεις της προηγμένης ναυπηγικής και των εμπορικών δικτύων εκείνης της εποχής, παρέχοντας μια σπάνια σύνδεση με την καθημερινή ζωή και τις ναυτικές πρακτικές των πρώτων Ελλήνων αποίκων στην Αδριατική Θάλασσα.
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια