Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προπαγάνδα και επεκτατική πολιτική από την Κνωσό της Μινωικής εποχής

Ηταν πλούσιοι, θαλασσοκράτορες και ευνοούσαν τις τέχνες. Και έπρεπε πάση θυσία να κρατούν τα κεκτημένα τους. Στην Κνωσό της Μινωικής εποχής...


Ηταν πλούσιοι, θαλασσοκράτορες και ευνοούσαν τις τέχνες. Και έπρεπε πάση θυσία να κρατούν τα κεκτημένα τους. Στην Κνωσό της Μινωικής εποχής, δηλαδή πριν από 3.500 - 4.000 χρόνια φαίνεται ότι τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά _τηρουμένων των αναλογιών φυσικά _ από τα σημερινά. Στα ίχνη του πολιτικού συστήματος που ίσχυε στην Κρήτη στην περίοδο του Μινωικού Πολιτισμού βρίσκονται εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προσθέτοντας κάθε φορά ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα, όπως ο καθηγητής κ.Λευτέρης Πλάτων, ο οποίος θα μιλήσει την Κυριακή στο 11ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο που γίνεται στο Ρέθυμνο. Σημείο αναφοράς της έρευνας είναι η Ζάκρος, που ως τώρα θεωρούνταν ως ανεξάρτητο διοικητικό κέντρο _ένα από τα τέσσερα_ στη μινωική Κρήτη. Ηταν όμως έτσι;

«Οι πρόσφατες εργασίες συντήρησης και μελέτης του αρχαιολογικού υλικού από το ανάκτορο της Ζάκρου έρχονται να προσθέσουν μερικά νέα, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα, που εικάζεται ότι στόχευαν να "μεταλαμπαδεύσουν" τον πολιτικό - ιδεολογικό χώρο της Κνωσού στην καρδιά της τοπικής μινωικής κοινότητας», λέει ο ίδιος. Εκεί λοιπόν, στην οικοδόμηση του ανακτόρου της Υστερης Μινωικής εποχής ανιχνεύθηκαν στοιχεία, που φαίνεται να σηματοδοτούν ριζική αλλαγή στον πολιτικό - οικονομικό χαρακτήρα της πόλης.


«Η ίδρυση αυτού του ανακτόρου αποτελούσε τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου επέκτασης της πολιτικής επιρροής της Κνωσού κατά την εποχή αυτή σε στρατηγικά σημεία - κλειδιά της μινωικής επικράτειας», λέει σήμερα ο κ. Πλάτων. Πρέπει να σημειωθεί άλλωστε, ότι η ισχυρή παρουσία πολιτισμικών στοιχείων της Κνωσού στη Ζάκρο σε συνδυασμό με τη σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση ανάλογων στοιχείων σε άλλες θέσεις της Κρήτης, επισημάνθηκε ήδη πριν από χρόνια από τον ανασκαφέα της και σπουδαίο αρχαιολόγοΝικόλαο Πλάτωνα (πατέρα του κ. Λευτέρη Πλάτωνα). Οπως λέει ο ίδιος ένας από τους τομείς του πολιτισμού στους οποίους μπορεί κανείς να ιχνηλατήσει την «κνωσιακή» παρουσία είναι εκείνος των ιδεών και αντιλήψεων, που μεταφέρουν και εδραιώνουν στη συνείδηση του κόσμου οι πάσης φύσεως συμβολικές απεικονίσεις και τα συναφή με αυτές πολιτικό - θρησκευτικά εμβλήματα.


Τα ευρήματα άλλωστε μιλούν από μόνα τους. Σύμβολα που έχουν έρθει στο φως σε διάφορες μινωικές θέσεις θεωρούνται από πολλούς αρχαιολόγους ως... προπαγανδιστικό υλικό! «Κάποια από τα απαντώμενα σε διάφορες μινωικές θέσεις σύμβολα εφευρέθηκαν στην Κνωσό και χρησιμοποιήθηκαν από αυτήν ως μέσα προπαγάνδας για την κυρίαρχη ιδεολογική και την πολιτική θέση της στο γίγνεσθαι του μινωικού κόσμου», καταλήγει ο κ. Πλάτων.



Πηγή: Μαρία Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια