Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ετρουσκική σκηνή γέννησης

Αρχαιολογική ανασκαφή στο Poggio Colla , μια Ετρουσκική εγκατάσταση 2.700 ετών στην κοιλάδα Mugello της Ιταλίας, έφερε στο φως ένα μοναδικ...

Αρχαιολογική ανασκαφή στο Poggio Colla, μια Ετρουσκική εγκατάσταση 2.700 ετών στην κοιλάδα Mugello της Ιταλίας, έφερε στο φως ένα μοναδικό εύρημα: δύο εικόνες μιας γυναίκας που γεννάει ένα παιδί.




Ερευνητές της αρχαιολογικής αποστολής, που επιβλέπουν την ανασκαφή του χώρου, ανακάλυψαν τις εικόνες σε ένα μικρό θραύσμα κεραμικού αγγείου, 2.600 ετών.  Οι εικόνες απεικονίζουν το κεφάλι και τους ώμους ενός μωρού που ξεπροβάλλει από την μητέρα του, η οποία αναπαρίσταται με λυγισμένα γόνατα και το πρόσωπό της προφίλ, το ένα χέρι της σηκωμένο και την ουρά των μαλλιών της να φτάνει μέχρι την μέση της.
Σκηνή γέννησης από τον αρχαιολογικό χώρο του Poggio Colla


Η αναγνώριση της σκηνής έγινε από τον Phil Perkins, ειδικευμένο στα αγγεία τύπου Bucchero της Ετρουσκικής περιόδου και αρχαιολόγο του Ανοικτού Πανεπιστημίου. «Είμαστε κατάπληκτοι από την σκηνή, ίσως να πρόκειται για την πρωιμότερη απεικόνιση γέννησης στην δυτική τέχνη» αναφέρει ο Perkins. «Οι γυναίκες των Ετρούσκων απεικονίζονται συνήθως να γευματίζουν ή να παίρνουν μέρος σε τελετές ή είναι θεές. Τώρα πρέπει να λύσουμε το μυστήριο του ποια είναι αυτή και ποιο είναι το παιδί της».
Οι Ετρούσκοι ήταν οι πρώτοι άποικοι της Ιταλίας και εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Έχτισαν τις πρώτες πόλεις, υπήρξαν ο προπομπός της διείσδυσης του ελληνικού πολιτισμού στους Ρωμαίους και γνώρισαν ιδιαίτερη ανάπτυξη σε τομείς όπως η τέχνη, η γεωργία, η μεταλλοτεχνία και το εμπόριο. Κατείχαν την περιοχή της Ιταλίας την πρώτη χιλιετία π.Χ. αλλά κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους και τελικά απορροφήθηκαν στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
H εικόνα στο αγγείο υπονοεί ιερό λατρείας στην περιοχή Poggio Colla
Το κεραμικό θραύσμα με την απεικόνιση της σκηνής
«Η σκηνή είναι ασυνήθιστη αλλά αυτό που είναι επίσης συναρπαστικό είναι το τί θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η εικόνα στα πλαίσια της επιμελημένης κεραμικής ενός ιερού» αναφέρει ο Greg Warden, καθηγητής και επικεφαλής του Mugello Valley Archaeological Project.
«Μήπως έχει κάποια σύνδεση με την κουλτούρα» επισημαίνει ο Warden «σε σχέση με το είδος της λατρείας που αναπτύχθηκε στο ιερό του λόφου της Poggio Colla




Πρώτη εικόνα τέτοιου τύπου σε Ετρουσκικό αρχαιολογικό χώρο

Οι διαστάσεις του κεραμικού αυτού θραύσματος είναι 4 x 3 cm, από ένα αγγείο τύπου Bucchero. Πρόκειται για αγγεία μαύρης κεραμικής, διακοσμημένα με σφραγισμένα και  εγχάρακτα μοτίβα, που χρησιμοποιούταν από ως αγγεία πόσης και φαγητού από τους Ετρούσκους ευγενείς.

Τυπικά, τα μοτίβα αυτά ποικίλλουν από αφαιρετικά γεωμετρικά σχέδια μέχρι εξωτικά και μυθολογικά τέρατα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν γνωστές Ελληνικές ή Ρωμαϊκές αναπαραστάσεις γέννησης παιδιού που να απεικονίζεται τόσο ξεκάθαρα όσο της εικόνας αυτής. Το θραύσμα χρονολογείται στο 600 π.Χ. περίπου.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Poggio Colla έχει δώσει ένα σημαντικό αριθμό από αναθήματα, κάνοντας τους ερευνητές να πιστεύουν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να υπήρξε ιερό σημείο λατρείας κάποιας θεότητας ή θεοτήτων.
Η ανεύρεση πληθώρας εργαλείων ύφανσης καθώς και χρυσών κοσμημάτων που ανακαλύφθηκαν νωρίτερα υποδεικνύουν στους ερευνητές ότι ο προστάτης θεός ήταν γένος θηλυκού. Η ανακάλυψη της σκηνής της γέννησης, λόγω της μοναδικότητάς της, προσθέτει άλλο ένα αποδεικτικό στοιχείο στην θεωρία αυτή.


Σχεδιαστική αναπαράσταση της εικόνας

«Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη» αναφέρει η Larissa Bonfante, ευρέως γνωστή για την ειδικότητά της στους αρχαίους Ετρούσκους. «Απεικονίζει μια εικόνα ενός είδους άγνωστο μέχρι στιγμής για τον Ετρουσκικό πολιτισμό και μας παρέχει πολλά στοιχεία προς σκέψη προκειμένου να κατανοήσουμε την θρησκευτική σημασία της».
Poggio Colla, μια σημαντική περιοχή Ετρουσκικής ιστορίας

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και σπάνιο αρχαιολογικό χώρο. Ένας λόγος είναι ότι καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ετρουσκικής ιστορίας. Οι αρχαιολογικές αποδείξεις υποδεικνύουν ότι ο χώρος κατοικήθηκε από το 700 π.Χ. μέχρι το 187 π.Χ. περίπου όταν καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο χώρος δεν ξανακτίστηκε με νεώτερες κατασκευές. Οι Ετρούσκοι επέλεγαν όμορφους, εύκολα αμυνόμενους λόφους για τις πόλεις τους. Το αποτέλεσμα ήταν, ότι από γενιά σε γενιά έχτιζαν νέες πόλεις πάνω στις ήδη υπάρχουσες. Ωστόσο, η Poggio Colla, κατέφερε και παρέμεινε στο αρχικό της στάδιο. Τρίτος λόγος είναι ότι η περιοχή αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο οικισμό, που περιλαμβάνει τάφους, έναν ναό, ένα εργαστήριο κεραμικής και μια κοινωνία τεχνιτών. Οι ανασκαφές εργαστηρίων και οικιών παρέχουν νέες λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή των Ετρούσκων.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια