Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατάρρευση τοίχου στην Πομπηία, ανησυχία για τον αρχαιολογικό χώρο

Μέρος ενός αρχαίου Ρωμαϊκού τοίχου κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας στην νότια Ιταλία λόγω των συνεχιζόμενων καταιγίδων και π...


Μέρος ενός αρχαίου Ρωμαϊκού τοίχου κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας στην νότια Ιταλία λόγω των συνεχιζόμενων καταιγίδων και πλημμυρών που πλήττουν όλη την χώρα.



Ο τοίχος που ήταν χτισμένος με την "opus incertum" τεχνική (χρησιμοποιούνται ακανόνιστα σχήματα πετρών και σκυροδέματος), αποτελούσε μέρος των εξωτερικών τειχών της αρχαίας πόλης, κοντά στην Porta di Nola, σε μια περιοχή επισκέψιμη για το κοινό.

Αρχαιολογική ομάδα εκτιμά την ζημιά που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου.

Η κατάρρευση του τοίχου έγινε την περασμένη Παρασκευή, μια μέρα μετά από θυελλώδεις καταιγίδες που έπληξαν την Ιταλία, αφήνοντας πίσω τους πλημμύρες, δύο νεκρούς και καταστροφές ακόμα και στη Ρώμη.

«Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι ανησυχώ ιδιαίτερα για το τι αποτέλεσμα θα έχουν οι βροχοπτώσεις στην Πομπηία»  ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Giancarlo Galan.

Επισήμανε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο διάσωσης και ασφάλισης του αρχαιολογικού χώρου και κάλεσε τους εφόρους της αρχαιολογικής υπηρεσίας να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να εφαρμοστούν επειγόντως τα μέτρα αυτά.
Η κατάρρευση μιας αναστηλωμένης οικίας ενός μονομάχου και ενός τμήματος τείχους της αρχαίας Πομπηίας τον περασμένο χρόνο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών παγκοσμίως και ενεργοποίησε τους υπευθύνους για την διάσωση του χώρου.

Ο Giancarlo Galan που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Πομπηία την ερχόμενη Τετάρτη μαζί με τον ευρωπαίο επίτροπο Johannes Hahn προκειμένου να ξεκλειδώσουν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 105 εκ. ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο.

Η Πομπηία θάφτηκε από έκρηξη του κοντινού ηφαιστείου Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. Αποτελεί ένα από τους καλύτερους διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως με 2,5 εκ. επισκέπτες  ετησίως. Η UNESCO έχει ήδη δηλώσει την αγωνία της για την αρχαία πόλη κηρύσσοντας τη σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» από το Ιούλιο του 2008.



Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια