Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του αρχαίου γυμνασίου της Ολυμπίας

Τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών για την ανάδειξη του αρχαίου γυμνασίου της Ολυμπίας, εξέτασε χθ...


Τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών για την ανάδειξη του αρχαίου γυμνασίου της Ολυμπίας, εξέτασε χθες κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας– Θρησκευμάτων – Πολιτισμού και Αθλητισμού, με επικεφαλής της Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 


Σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έχει κάνει πριν μερικούς μήνες ο αναπληρωτής ΠΑΙΘΠΑ Κώστας Τζαβάρας για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, η κα Μενδώνη σε δηλώσεις της χθες στην Αρχαία Ολυμπία εξήγησε τις λεπτομέρειες του θέματος, που οδηγεί στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με το νέο μουσείο και το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, κλείνοντας έτσι μια εκκρεμότητα του συνολικού σχεδιασμού που έγινε για την περιοχή με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. 

«Η Ολυμπία κρύβει μέσα της την υπεραξία του ελληνικού πολιτισμού»

Η κα Μενδώνη έπλεξε το εγκώμιο της Ολυμπίας για άλλη μια φορά με αφορμή το πρώτο ταξίδι της χρονιάς για τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. «Είναι το πρώτο ταξίδι του νέου χρόνου και θεωρώ πως είναι σημαντικό πως γίνεται στην Ολυμπία. Για εμάς στο υπουργείο – εκτός του υπουργού που έχει την άμεση σχέση με τον τόπο και το χώρο – είναι ένας αγαπημένος προορισμός, διότι ακριβώς δίνει όλη αυτή την υπεραξία την οποία κρύβει μέσα του ο Ελληνικός πολιτισμός». 

Εξηγώντας το λόγο του ταξιδιού τόνισε πως «σχετίζεται με το έργο το οποίο ο κ. Τζαβάρας έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η μελέτη για συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την επόμενη Τρίτη, στην πρώτη συνεδρίαση της φετινής χρονιάς. «Ήρθαμε εδώ με την Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κα Βαλάκου, τον Διευθυντή Αναστήλωσης κ. Σβολόπουλο και τον τεχνικό σύμβουλο κ. Μαστραντώνη, προκειμένου να δούμε μερικές τελευταίες λεπτομέρειες, πριν να διαμορφωθεί η εισήγηση των υπηρεσιών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». 

Τα σκέλη του έργου

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού ανέλυσε τα δύο σκέλη του έργου. Το ένα είναι η ανάδειξη του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, η ανασκαφή του οποίου είχε γίνει τα 2006 – 2007. «Ο συγκεκριμένος χώρος είχε μείνει σε μια κατάσταση πρωτόλειου σκάμματος, δηλαδή εκεί που σταμάτησε η ανασκαφή εκεί έμεινε.

Αυτός ο χώρος πρέπει να αναδειχθεί, το ιερό είναι πολύ σημαντικό, παραδίδεται από τον Παυσανία και έχει ταυτιστεί απολύτως με τις αρχαιολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες, επομένως πρέπει να αποδοθεί στο χώρο και στους επισκέπτες».

Μιλώντας για το δεύτερο σκέλος της μελέτης και του έργου που αφορά στην αποκάλυψη του γυμνασίου, επισήμανε πως στην πραγματικότητα πρόκειται «για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου – ένα παλιό όνειρο θα έλεγα – με το χώρο του μουσείου. 

Το γυμνάσιο από ότι έδειξαν οι δοκιμαστικές τομές σώζεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, επομένως φορτίζεται ακόμα περισσότερο ως εύρημα εάν κανείς σκεφτεί ότι είναι το γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Επομένως με αυτά τα δύο έργα, τα δύο προγράμματα, αφενός μεν αποδίδονται νέα μνημεία στο χώρο, στους πολίτες στους επισκέπτες, από την άλλη πλευρά διαμορφώνεται πιο ολοκληρωμένη η εικόνα που έχουμε για το μεγάλο αυτό ιερό και για τη διαδικασία των αγώνων». 

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ και οι εργασίες ξεκινούν άμεσα

Όπως τόνισε η κα Μενδώνη, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο την άνοιξη, ίσως και νωρίτερα. «Η έγκριση του ΚΑΣ θεωρείται δεδομένη γιατί είναι ένα θέμα που έχει ωριμάσει μαζί με τις υπηρεσίες. Εδώ και τρεις μήνες, έχουμε δουλέψει πολύ συστηματικά για το έργο αυτό και θεωρώ ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να δώσει το ΚΑΣ την έγκρισή του και να προχωρήσει η διαδικασία της ένταξης χωρίς πρόβλημα. 

Το έργο θα ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας, είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού, έχει την ευθύνη η διαχειριστική αρχή του υπουργείου, που είναι επίσης ενημερωμένη, έχουμε έρθει εδώ και έχουμε δει το χώρο και δεν υπάρχει κανένα θέμα» εξήγησε για το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά κατά τι τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Εργασίες στο ανάλημμα του Κρονίου

Επιπροσθέτως στις εργασίες που θα γίνουν στην περιοχή θα προστεθούν και αυτές τις ολικής αποκατάστασης του αναλήμματος του Κρονίου Λόφου. 

«Έχουν παρατηρηθεί ωθήσεις των γαιών με αποτέλεσμα να υπάρχει στο ανάλημμα που είχαν φτιάξει οι αρχαίοι γιατί είχαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, μετατοπίσεις των λίθων. Είχαμε κάνει τα πρώτα σωστικά το 2004 και τώρα θα αποκατασταθεί πλήρως» είπε η κα Μενδώνη εξηγώντας πως πλέον με την περικοπή της κυκλοφορίας και την αποφυγή μεγάλων φορτίων θα λυθεί πλέον το πρόβλημα οριστικά. 

Να σημειωθεί πως με τη έναρξη των εργασιών ο δρόμος θα «κοπεί» λόγω των ανασκαφών και η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται μέσω του αγροτικού οδικού δικτύου από τον Κλαδέο προς την Αρχαία Πίσσα.


Πηγή: Ηλεία Live

Δεν υπάρχουν σχόλια