Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την Πέμπτη το απόγευμα. Τα Κυκλώπεια Τείχη, η Πύλη των Λεόντων, ο Τάφος του Ατρέα και γενικότερα οι θαλ...
Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την Πέμπτη το απόγευμα. |
Τα Κυκλώπεια Τείχη, η Πύλη των Λεόντων, ο Τάφος του Ατρέα και γενικότερα οι θαλαμωτοί τάφοι των μυκηναΐων ηγεμόνων δεν ήταν το αποτέλεσμα μόνον μιας μακράς αρχιτεκτονικής εξέλιξης των προϊστορικών μεγάρων, που βρήκαν το απόγειό τους στις Μυκήνες αλλά σε μεγάλο βαθμό αποσκοπούσαν στην προώθηση κοινωνικό - πολιτικών και ιδεολογικών στόχων. Ήταν δηλαδή το μέσον προβολής ισχύος και επιβολής της εξουσίας σε όλη την περιοχή.
«Το ανάκτορο των Μυκηνών ήταν κυρίως ένα σχέδιο, που η άρχουσα τάξη και οι αρχιτέκτονές της ανέπτυξαν συνειδητά, προκειμένου να ενισχύσουν τη νομιμότητα της εξουσίας και το κύρος τους κατά την περίοδο επέκτασης της κυριαρχίας τους σε μεγάλο τμήμα της ΒΑ Πελοποννήσου», λέει ο καθηγητής κ. Τζέιμς Ράιτ, διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Στην ομιλία του, που θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιουνίου (ώρα 19.00) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (αμφιθέατρο Δρακόπουλου) με τίτλο «Το ανάκτορο των Μυκηνών ως χώρος ιστορίας και ιδεολογικής ταυτότητας» ο κ. Ράιτ θα αναφέρει όλα τα στοιχεία που συγκλύνουν σ΄ αυτή την άποψη για την «ευρυάγυιαν» και «πολύχρυσον» πόλη, όπως την αναφέρει ο Όμηρος.
«Για να δημιουργήσουν το ανακτορικό συγκρότημα βασίσθηκαν σε παραδόσεις, τοπικές, μινωικές ή και ξενόφερτες, που τους παρείχαν τη δυνατότητα υλοποίησης του οράματός τους όσον αφορά την προέλευση της νομιμότητας της εξουσίας και κατ΄ακολουθίαν της δύναμης και τoυ πλούτου τους», θα πει μεταξύ άλλων ο κ. Ράιτ. Κατ΄ αρχάς δηλαδή, οι ηγεμόνες των Μυκηνών στράφηκαν στην ιστορία του τόπου, προκειμένου να θέσουν τα όρια και να ορίσουν τις διαδρομές πρόσβασης στο κέντρο εξουσίας. Κάτι που οδήγησε στην δημιουργία μνημειακών χώρων και στην προβολή συμβόλων θρησκευτικής λατρείας και των προγονικών ταφών.
«Οι Μυκηναίοι άρχοντες πρόβαλλαν κατά την περίοδο της ακμής τους, τις αξιώσεις τους για την υπεροχή των Μυκηνών έναντι των άλλων μυκηναϊκών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα αναμειγνύοντας διάφορα στοιχεία είτε μινωικά είτε από άλλες χώρες», καταλήγει ο ίδιος. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου, το οποίο πραγματοποιείται με οργανωτική επιτροπή τις κυρίες Νάγια Πολυχρονάκου - Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη.
Πηγή: Μ.Θερμού, Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια