Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οθωμανική καμήλα του 17ου αιώνα βρέθηκε στην Αυστρία

O ανέπαφος σκελετός της καμήλας που υπολογίζεται πως έμεινε θαμμένη για περίπου 330 χρόνια κάτω από ένα κελάρι στην αυστριακή πόλη Τουλν ...

Οθωμανική καμήλα του 17ου αιώνα βρέθηκε στην Αυστρία
O ανέπαφος σκελετός της καμήλας που υπολογίζεται πως έμεινε θαμμένη
για περίπου 330 χρόνια κάτω από ένα κελάρι στην αυστριακή πόλη Τουλν  
Μια σημαντικότατη ανακάλυψη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημειώθηκε σε μια πόλη έξω από τη Βιέννη, το Τουλν.

Αυστριακοί αρχαιολόγοι ξέθαψαν σχεδόν άθικτο τον σκελετό μιας καμήλας που είχε ξεμείνει κάτω από αυστριακό έδαφος για τα τελευταία 330 χρόνια, δηλαδή από τη δεύτερη πολιορκία της Βιέννης από τους Οθωμανούς Τούρκους, τον Σεπτέμβριο του 1683.

Η αρσενική καμήλα, που προφανώς άνηκε σε κάποιον Οθωμανό στρατιώτη, βρέθηκε κάτω από το κελάρι ενός σπιτιού στην πόλη Τουλν, έξω από τη Βιέννη, κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών για την ανοικοδόμηση ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου.

Όπως λέει ο αυστριακός αρχαιοζωολόγος Αλφρεντ Γκάλικ από το Ινστιτούτο Ανατομίας του πανεπιστημίου Κτηνιατρικής Ιατρικής της Βιέννης, «όταν την πρωτοβγήκαμε θαμμένη, δεν ξέραμε τι είναι. Αρχικά είδα το κάτω σαγόνι της που έμοιαζε σαν να προέρχεται από ένα βοοειδές και μετά την σπονδυλική της στήλη που έμοιαζε με άλογο. Τελικά μετά από εξέταση DNA, ανακαλύψαμε πως όντως είναι καμήλα».

Το εύρημα είναι σημαντικό καθώς είναι η πρώτη καμήλα που ανακαλύπτεται στην Ευρώπη.

Το ζώο πέθανε σε ηλικία επτά ετών και ήταν διασταύρωση από δύο είδη: Βακτριανή καμήλα και δρομάδα. «Ήταν ένα αρκετά δημοφιλές υβρίδιο της εποχής εκείνης, καθώς η διασταύρωση των δυο ειδών έκανε την καμήλα πιο ανθεκτική για πολεμικούς σκοπούς», λέει ο Γκάλικ.

Ο σκελετός βρέθηκε ανέπαφος γιατί, σύμφωνα με τους ερευνητές, «οι κάτοικοι της πόλης θεώρησαν το ζώο πολύ εξωτικό και ίσως και να φοβήθηκαν να το σκοτώσουν για να το φανέ. Έτσι, απλώς πέθανε και θάφτηκε».

Για την ιστορία, η δεύτερη πολιορκία της Βιέννης από τους Οθωμανούς Τούρκους, τον Σεπτέμβριο του 1683, έληξε με νικητή όχι τους –πολυπληθέστερους, στρατιωτικά- Τούρκους, αλλά τον συνασπισμό των πολωνικών, αυστριακών και γερμανικών δυνάμεων.

Ύστερα από τη δίμηνη πολιορκία, οι δυνάμεις του σουλτάνου Μεχμέτ Δ΄υπέστησαν οδυνηρή ήττα και τράπηκαν σε φυγή, γλιτώνοντας έτσι την Ευρώπη από την προέλαση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ευρώπη. Παράλληλα, σήμανε την έναρξη της πολιτικής ηγεμονίας της δυναστείας των Αψβούργων στην Κεντρική Ευρώπη.

Όπως σημειώνουνε οι ιστορικοί, αν η Βιέννη είχε πέσει στα χέρια των Οθωμανών, τότε οι Τούρκοι στη συνέχεια θα είχαν καταλάβει όλη την Ευρώπη μέχρι τις όχθες του Ρήνου και το θαύμα της Αναγέννησης δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ.


Πηγή: Κ. Τσάβαλος, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια