Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιοφύλακες: «Όχι» στην ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και χώρους

Την αντίθεσή τους στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς να καθιερωθεί η ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολο...


Αρχαιοφύλακες: «Όχι» στην ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και χώρους

Την αντίθεσή τους στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς να καθιερωθεί η ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μία Κυριακή κάθε μήνα, εκφράζουν οι αρχαιοφύλακες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που ίσχυε στο παρελθόν αλλά καταργήθηκε γιατί τα δημόσια ταμεία έχαναν τεράστια έσοδα.

Η επαναφορά του συγκεκριμένου του μέτρου περιλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τους θεσμούς και η οποία διέρρευσε στους Financial Times.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει να καθιερωθεί νέα πολιτική εισιτηρίων που θα βασίζεται στην επισκεψιμότητα και την πολιτιστική σημασία των χώρων και θα λαμβάνει υπόψη τις τιμές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η καθιέρωση δωρεάν εισόδου μια Κυριακή κάθε μήνα κατά τη θερινή περίοδο, δύο ή περισσότερες φορές κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και η εφαρμογή ειδικών όρων για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η δυνατότητα για πληρωμή εισιτηρίου επί τόπου μέσω πιστωτικής κάρτας και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μέσω κεντρικής πλατφόρμας, στους 33 πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, τα συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς θα αποφέρουν το 2015 έσοδα ύψους 5 ώς 10 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται αύξηση εσόδων ύψους 20 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά. 

Την ευθύνη για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, από τον Ιούνιο του 2015, θα έχουν το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

«Δεν καταλαβαίνουμε πώς θα προκύψει αύξηση των εσόδων των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, όταν ανακοινώνεται ότι μία Κυριακή το μήνα, για όλη τη θερινή περίοδο καθώς επίσης και πολλές Κυριακές κατά την χειμερινή περίοδο, θα είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους τους επισκέπτες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, σημειώνοντας: 

«Αυτό ακριβώς είχε ισχύσει επί πολλά χρόνια κατά το παρελθόν και επειδή το Δημόσιο έχανε τεράστια ποσά, είχε καταργηθεί και με δικές μας παρεμβάσεις».

Οι αρχαιοφύλακες ζητούν να αποσυρθεί η πρόταση, κρίνοντας ότι λειτουργεί «σε βάρος των δημοσίων εσόδων».


Πηγή: Α. Ανδίρα, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια