Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστροφή αρχαιοτήτων

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε από χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού το σχέδιο νόμου που θα προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στις...


Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστροφή αρχαιοτήτων

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε από χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού το σχέδιο νόμου που θα προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διατάξεις οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία το σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Πολιτισμού. 

α) Διευρύνεται η έννοια του όρου «πολιτιστικό αγαθό» και επεκτείνεται σε καθετί χαρακτηρισμένο ως εθνικός θησαυρός. 
β) Ενθαρρύνεται και ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών μέσω της χρήσης του συστήματος πληροφόρησης ΙΜΙ (για την εσωτερική αγορά) 
γ) Παρατείνονται οι προθεσμίες έτσι ώστε τα κράτη-μέλη να έχουν: (6) έξι μήνες αντί για δύο για τον έλεγχο σχετικά με το αν το αγαθό αποτελεί εθνικό τους θησαυρό, τρία (3) έτη αντί του ενός για να κινήσουν τη διαδικασία επιστροφής.

Σε συνέπεια με την προτεραιότητα που δίνει διαχρονικά ο Έλληνας νομοθέτης σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι επιστροφές ισχύουν και για τα αγαθά που έχουν παράνομα εξαχθεί πριν από το 1993.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 14:00 και ο Αριστείδης Μπαλτάς «καλεί τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς να συμμετάσχουν με την κατάθεση ουσιαστικών απόψεων και προτάσεων που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια