Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα δεδομένα και ευρήματα γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι

Η μαγνητική αποτύπωση στα Λαμπαγιαννά  Στον όρμο της Κοιλάδας στην Αργολίδα διεξάγεται, με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιο...


Νέα δεδομένα και ευρήματα γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι
Η μαγνητική αποτύπωση στα Λαμπαγιαννά 
Στον όρμο της Κοιλάδας στην Αργολίδα διεξάγεται, με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης, το ερευνητικό πρόγραμμα «Όρμος της Κοιλάδας» υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εντοπίσει ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας κατά την προϊστορική περίοδο στη νοτιοανατολική περιοχή του Αργολικού Κόλπου, γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι, όπου έχουν βρεθεί σημαντικά προϊστορικά κατάλοιπα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ίδια περιοχή το 2015 βρέθηκε εκτεταμένος οχυρωμένος οικισμός της Εποχής του Χαλκού.

Σκοπός του προγράμματος για το 2016 ήταν να αναζητηθούν τα όρια του ανωτέρω οικισμού στον χώρο και τον χρόνο. Από τις 11 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου 2016 διεξήχθη έρευνα υπό τη διεύθυνση της δόκτορος Αγγελικής Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, και του καθηγητή Karl Reber, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, με υπεύθυνους πεδίου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.

Νέα δεδομένα και ευρήματα γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι
Υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση 
Νέα δεδομένα και ευρήματα γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι
Τοπογραφική αποτύπωση του βόρειου τμήματος του οικισμού 
Νέα δεδομένα και ευρήματα γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι
Δύτες στην δοκιμαστική ανασκαφική τομή
Η έρευνα ξεκίνησε με υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσικές μετρήσεις, όπως μαγνητική διασκόπηση και ηλεκτρική τομογραφία, ώστε να αποτυπωθεί το ορατό τμήμα του οικισμού και να αναζητηθούν κατασκευές που πιθανόν να βρίσκονται κάτω από τον αμμώδη πυθμένα και τον αιγιαλό. Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα γίνεται σαφές ότι ο οικισμός παρουσιάζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μέγεθος από ό,τι είχε υποτεθεί αρχικά και εκτείνεται σε τουλάχιστον 20 στρέμματα. Η υποβρύχια ανασκαφή, σε δοκιμαστική τομή εντός του οικισμού, στην εξωτερική παρειά ενός τοίχου της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου, αποκάλυψε παχύ στρώμα με κεραμική που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική Ι περίοδο (αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.) ή και πρωιμότερα. Η έρευνα θα συνεχιστεί με τοπογραφική αποτύπωση, γεωφυσικές έρευνες και υποβρύχιες τομές σε μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού.

Επιστήμονες της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής και η ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στον κόλπο της Αργολίδας πραγματοποιούν υποθαλάσσιες έρευνες.


Πηγή: ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια