Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιδού η «πολυαγαπημένη του Άμμωνος»

Έτσι έμοιαζε σύμφωνα με τους ερευνητές η Meritamun Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης μελέτησαν και ανέλυσαν με τα πλέον προηγ...

Ιδού η «πολυαγαπημένη του Άμμων»
Έτσι έμοιαζε σύμφωνα με τους ερευνητές η Meritamun
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης μελέτησαν και ανέλυσαν με τα πλέον προηγμένα τεχνικά ένα καλοδιατηρημένο μουμιοποιημένο κρανίο από την αρχαία Αίγυπτο. 

Διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μια νεαρή γυναίκα και κατάφεραν να ανασυνθέσουν το πρόσωπο της. Ανακάλυψαν επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας της, την διατροφή της και την καταγωγή της.

Ποια ήταν

Το κρανίο ανήκει σε μια κοπέλα ηλικίας 18 ετών η οποία είχε ύψος 1.53μ. Σύμφωνα με τους ερευνητές η κοπέλα ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια ή βρισκόταν σε κάποια υψηλή κοινωνική θέση (ίσως εργαζόταν στο παλάτι ή ήταν ιέρεια). Λόγω έλλειψης στοιχείων για το όνομα της οι ερευνητές την ονόμασαν Meritamun που σημαίνει «πολυαγαπημένη του Άμμωνος». Ο Άμμων αρχικά λατρευόταν ως η θεότητα της γονιμότητας αλλά στην πορεία απέκτησε όλες τις ζωοδότριες δυνάμεις.

Τι είχε

Η κοπέλα έπασχε από αναιμία ενώ αντιμετώπιζε σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα τα οποία οι ερευνητές κρίνουν ότι οφείλονταν στην διατροφή της και θεωρούν πιθανό να κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Από την στιγμή που η ζάχαρη έφθασε στην Αίγυπτο από την Ελλάδα όταν την κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ. η Maritamun προφανώς ζούσε κατά την διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου στην Αίγυπτο. Όμως οι ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί τα προβλήματα στην στοματική της υγεία να είχαν προέλθει από την κατανάλωση μελιού το οποίο υπήρχε στη διατροφή των Αιγυπτίων πολύ νωρίτερα. Εκτιμάται ότι η κατανάλωση μελιού στην αρχαία Αίγυπτο ξεκίνησε περίπου το 1500 π.Χ. Οι ερευνητές συνεχίζουν την μελέτη του κρανίου ευελπιστώντας να εντοπίσουν και άλλα στοιχεία.


Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Το Βήμα

1 σχόλιο

  1. ου Άμμωνος παιδίά !!!!!! Άντε να δεχτούμε και : του Άμμωνα ... : Του Άμμων όμως ?? ΔΕΝ ''ΠΆΙΖΕΙ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή