Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία Ζώμινθος: Επισκέψιμο για το κοινό το μνημείο σε δύο χρόνια

Σε περίπου δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος στην Αρχαία Ζώμινθο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” ...

Αρχαία Ζώμινθος: Επισκέψιμο για το κοινό το μνημείο σε δύο χρόνια

Σε περίπου δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος στην Αρχαία Ζώμινθο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, η αρχαιολόγος, Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη.

Μάλιστα, η γνωστή αρχαιολόγος επισήμανε ότι στις τελευταίες ανασκαφές υπήρξαν νέα ευρήματα που φθάνουν έως και το 2.000 π.Χ., πολύ παλαιότερα δηλαδή από όσα έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα!

Αναφερόμενη στην ιστορία της Αρχαίας Ζωμίνθου, η κ. Σακελλαράκη τόνισε ότι το γεγονός και μόνον ότι επρόκειτο για το μοναδικό ανάκτορο που βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο της Κρήτης, ενώ όλα τα άλλα  ήταν παραθαλάσσια ή βρίσκονταν σε πεδιάδες, λέει πολλά...

“Μέσω της Αρχαίας Ζωμίνθου η Κνωσσός και όλη η ανατολική Μεσόγειος εφοδιάζονταν μαλλί, βότανα, ακόμα και ξύλο για τα καράβια. Εκεί άλλωστε βρέθηκαν και πολλά εργαστήρια όπως εργαστήρια κεραμικής με κλίβανο, εργαστήριο επεξεργασίας κρυστάλλου και εργαστήριο χαλκουργείας αλλά και αρωματοποϊοίας. Αυτό δείχνει μία αυτάρκεια και μια δυναμική. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην Αρχαία Ζώμινθο που εκτός από οικονομικό κι εμπορικό κέντρο ήταν και ένα  κέντρο πολιτιστικό, ένα κέντρο πολιτικό ... ένα ιερό σαν την αρχαία Ολυμπία και τους Δελφούς, βρίσκονταν όσοι δεν μπορούσαν να φτάσουν για προσύνημα στο Ιδαίον Άντρο... Δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ως η Βηθλεέμ της Αρχαιότητας”, τόνισε μεταξύ άλλων η  γνωστή αρχαιολόγος.

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται σε μία έκταση περίπου  2.000 τετραγωνικών μέτρων, ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος έχει καταστραφεί από την άρωση ενώ στο νότιο τμήμα ειδικά, υπήρξε μια μεγάλης έκτασης αρχαιοκαπηλία, το 1960.

Τα πολύτιμα ευρήματα φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Ρεθύμνου και κάποια στο εξαιρετικά μοντέρνο ψηφιακό μουσείο των Ανωγείων.

Η κ. Σακελλαράκη δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επίσκεψης στο μνημείο, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες διαμόρφωσης του χώρου με την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσω  ΕΣΠΑ κι εκτίμησε ότι σε δύο χρόνια ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για το κοινό!

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια ένταξης της Αρχαίας Ζωμίνθου στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco τονίζοντας ότι συντάσσεται ο φάκελος και η πρώτη φάση έχει παραδοθεί ήδη ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την προσπάθεια και για την τύχη του εγχειρήματος.

Όπως είπε, ο φάκελος είναι πλήρης κι επιπρόσθετα η ομάδα της έχει καταφέρει να αφήσει το χώρο αλώβητο, κάτι που για την ένταξή του θα παίξει καταλυτικό ρόλο...


Πηγή: Ελ. Μπουρμά, eKriti



Δεν υπάρχουν σχόλια