Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικές επισκέψεις στις Κυκλάδες: Αφιέρωμα στην Αμοργό - Mέρος 6ο

Πύργος Αγίας Τριάδος στο Χωριό Αρκεσίνη Αμοργού Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Διαβάστε εδώ τ...

Πύργος Αγίας Τριάδος στο Χωριό Αρκεσίνη Αμοργού
Πύργος Αγίας Τριάδος στο Χωριό Αρκεσίνη Αμοργού


Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 3ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 4ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.


Ο Νάρθηκας / Άρτυκας ή Φέρουλα η κοινή, η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Ferula communis ή αλλιώς ο γιγαντιαίος μάραθος, είναι φυτό της οικογενείας των Απιίδων (Apiaceae). Στην αρχαιότητα ήταν γνωστός ως «νάρθηξ» το φυτό των αρχαίων Ελλήνων . Είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό, με αρκετά χοντρό βλαστό και ύψος μέχρι και 3 μέτρα.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Προμηθέας έκλεψε την φωτιά από τους Θεούς και την μετέφερε στους ανθρώπους μέσα στους κούφιους βλαστούς του νάρθηκα.Το εσωτερικό του βλαστού του νάρθηκα είναι πλούσιο σε εντεριώνη η οποία έχει την ιδιότητα να καίγεται πολύ αργά. Ο νάρθηκας ήταν αφιερωμένος στον Θεό Διόνυσο και χρησιμοποιούνταν στις τελετές επειδή ήταν ελαφριοί για να φτιάξουν τους θυρσούς. 

Οι ξεροί βλαστοί ήταν αρκετά ανθεκτικοί για να χρησιμοποιηθούν ως μπαστούνια αλλά δεν μπορούσαν να βλάψουν κάποιον άνθρωπο, ο Διόνυσος είχε διατάξει όσοι πίνουν κρασί να έχουν μόνο μπαστούνια από νάρθηκα. Το μαλακό εσωτερικό του και η ευλυγισία του ξερού βλαστού ενός νάρθηκα αξιοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες. 

Οι αρχαίοι άνοιγαν το βλαστό κατά μήκος και το τοποθετούσαν για να περιβάλλουν και να ακινητοποιήσουν κάποιο ανθρώπινο μέλος που είχε υποστεί κάταγμα. Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς αναφέρουν και μνημονεύουν συχνά τον νάρθηκα. Όπως ο Θεόφραστος αναφέρει «Ξύλον μεν εξ ινός και υγρού και ένια σαρκός  ξυλούται γαρ σκληρυνομένη, οίον εν τοις φοίνιξι και νάρθηξι και ει τι άλλο εκξυλούται»

Ευχαριστούμε τον Παρασκευά Ρούσσο Αρχαιοφύλακα Αμοργού που μας παραχώρησε την ανάρτηση του!


Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 3ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 4ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.


Πηγή: Π. Ρούσσος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων



Δεν υπάρχουν σχόλια