Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σημαίες στην Ακρόπολη

O άγνωστος άνδρας έμεινε στις σκαλωσιές του μνημείου επί οκτώ ώρες. [Credit: intimenews] Δεν είναι το θέμα οι σημαίες. Αν ήταν της Κρήτης, τ...

O άγνωστος άνδρας έμεινε στις σκαλωσιές του μνημείου επί οκτώ ώρες. [Credit: intimenews]
O άγνωστος άνδρας έμεινε στις σκαλωσιές του μνημείου επί οκτώ ώρες.
[Credit: intimenews]

Δεν είναι το θέμα οι σημαίες. Αν ήταν της Κρήτης, της Νέας Δημοκρατίας, της Βεργίνας ή του Ισραήλ. Ούτε εάν ο άγνωστος που σκαρφάλωσε την Κυριακή στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα ήθελε να μιλήσει σε κυβερνώντες της δικής μας χώρας ή κάποιας άλλης. Πολλοί από αυτούς που κατά καιρούς έχουν κάνει κατάληψη στο μνημείο είχαν άλλωστε παρόμοιους σκοπούς. Το θέμα δεν είναι το γιατί στην περίπτωσή μας, αλλά το πώς.

Με ποιον τρόπο ένας άγνωστος μπήκε ανενόχλητος στο εσωτερικό του Παρθενώνα χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους φύλακες και ανέβηκε από τις σκάλες που χρησιμοποιούν οι συντηρητές και οι εργάτες στην κορυφή του μνημείου; Από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, φαίνεται ότι ο άνδρας μπήκε στον αρχαιολογικό χώρο ως απλός επισκέπτης σε μια μέρα που δεν υπήρχαν ορδές τουριστών στην Ακρόπολη.

Γύρω στις 10.30 το πρωί ο άνδρας είχε περάσει την περισχοίνιση και άρχισε να σκαρφαλώνει στις κλίμακες της σκαλωσιάς. Οκτώ ώρες μετά και ενώ στο σημείο είχε φθάσει ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας, ο άνδρας κατέβηκε και συνελήφθη. Τώρα το υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών εξετάζουν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του χώρου για να δουν πώς πέρασε ο άγνωστος τους φύλακες του μνημείου.

Ηταν επαρκής η φύλαξη; Υπάρχει κάποιο τυφλό σημείο γύρω από το μνημείο; Λειτουργούν όλες οι κάμερες του αρχαιολογικού χώρου; Είναι τόσο εύκολο να φθάσει κάποιος στο κέντρο του πιο σημαντικού ελληνικού μνημείου;

Παρόμοια περιστατικά δεν συμβαίνουν συχνά –ορισμένοι θυμούνται ένα περιστατικό το 2009–, αλλά δείχνουν τα κενά ασφαλείας που ακόμη έχει ο Ιερός Βράχος. Το 2020 παραδόθηκε στο ΥΠΠΟΑ η μελέτη τρωτότητας και ασφάλειας της Ακρόπολης και των μνημείων της από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, ενώ τον Ιούνιο το ΚΑΣ ενέκρινε την αναβάθμιση του εξοπλισμού ασφαλείας στο μνημείο με νέες κάμερες. Προς το παρόν περιμένουμε να δούμε τι θα δείξουν οι παλιές.


Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια