Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κεφαλή ανδρικού αγάλματος και θραύσμα αγάλματος της θεάς Αφροδίτης βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών

Η ανδρική κεφαλή ενός αγάλματος και ένα θραύσμα αγάλματος της θεάς Αφροδίτης βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών. Οι ανασκαφές στην αρχαία...

Κεφαλή ανδρικού αγάλματος και θραύσμα αγάλματος της θεάς Αφροδίτης βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών

Η ανδρική κεφαλή ενός αγάλματος και ένα θραύσμα αγάλματος της θεάς Αφροδίτης βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών.

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη των Αιζανών, όπου βρίσκεται ο καλύτερα διατηρημένος ναός του Διός στην Ανατολία και περιλαμβάνεται στον Δοκιμαστικό Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2012, συνεχίζονται στο ποταμό Πενκάλα, στην Αγορά και στο θέατρο.

Η ανασκαφική ομάδα εντατικοποίησε τις εργασίες της στην κοίτη του ποταμού Πενκάλα. Ο καθηγητής Gökhan Coşkun, διευθυντής των φετινών ανασκαφών, δήλωσε ότι ανακαλύφθηκαν συναρπαστικά ευρήματα στα κατάλοιπα της αρχαίας γέφυρας.

Δηλώνοντας ότι 70 θραύσματα γλυπτών που ανήκουν σε μυθολογικούς θεούς και θεές ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ο καθηγητής Δρ. Coşkun είπε: «Όταν κοιτάμε τι μπορούμε να αναγνωρίσουμε από τα γλυπτά που βρήκαμε, βλέπουμε κομμάτια που μπορεί να σχετίζονται με πολλούς θεούς και θεές που ανήκουν στη μυθολογία. Εκτός από αυτά, συνεχίζουμε να βρίσκουμε θραύσματα γλυπτικής άλλων δευτερευόντων μορφών σε λατρείες θεών και θεών, καθώς και ιερά πλάσματα όπως οι σφίγγες».

«Εντοπίσαμε το 30% των αρχιτεκτονικών λίθων κατά μήκος της γέφυρας. Αυτή την ανασκαφική περίοδο, βρήκαμε περισσότερους λίθους της αρχαίας γέφυρας. Αν και πήγαμε 1,5 μέτρο πιο βαθιά στον πυθμένα της κοίτης όπου βρέθηκαν τα κατάλοιπα, συνεχίζουμε να βρίσκουμε δομικούς λίθους. Η γέφυρα πιθανότατα κατέρρευσε λόγω πλημμύρας. Κατά την ανασκαφή της περιοχής αυτής, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται διάφορα θραύσματα γλυπτικής από την περυσινή ανασκαφική περίοδο. Συνεχίζουμε να βρίσκουμε διάφορα γλυπτά και φέτος».


Κεφαλή ανδρικού αγάλματος και θραύσμα αγάλματος της θεάς Αφροδίτης βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών


Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, η ομάδα αποκάλυψε τελικά την ανδρική κεφαλή ενός αγάλματος αγνώστου ταυτότητας και το κάτω μέρος του αγάλματος της θεάς Αφροδίτης.

Το γεγονός ότι η ανδρική κεφαλή έχει ύψος 46 εκατοστά υποδηλώνει ότι το άγαλμα στο οποίο ανήκε είχε μέγεθος περίπου 3 μέτρα. Δυστυχώς, η μαρμάρινη ανδρική κεφαλή είχε το πίσω μέρος της σπασμένο. Το πρόσωπο είναι πολύ καλά επεξεργασμένο και χαρακτηρίζεται από έχει ποιοτική κατασκευή.

Το θραύσμα του αγάλματος που ανήκει στην θεά Αφροδίτη δεν είναι τόσο μεγάλου μεγέθους. Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι ανήκει σε ένα άγαλμα περίπου 1 μέτρου. Δίπλα στην Αφροδίτη υπάρχει μια μορφή δελφινιού, ενώ σώζεται το κάτω μέρος του δεξιού ποδιού της. Η φιγούρα του δελφινιού συνδέεται επίσης με τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα και τη σύζυγό του Αμφιτρίτη. Ωστόσο, η αρχαιολογική ομάδα είναι αρκετά βέβαιη ότι αυτό το άγαλμα από τους Αιζάνους αντιπροσωπεύει την θεά Αφροδίτη, με βάση παράλληλα έργα της θεάς με φιγούρα δελφινιού δίπλα της.


Κεφαλή ανδρικού αγάλματος και θραύσμα αγάλματος της θεάς Αφροδίτης βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών

Τα μαρμάρινα θραύσματα ανήκουν σε διάφορα μεγέθη αγαλμάτων και έχουν ανακαλυφθεί στην κοίτη του ποταμού τα τελευταία χρόνια. Ένα από αυτά ήταν η κεφαλή αγάλματος της θεάς Αφροδίτης, ύψους περίπου 50 εκατοστών. Το άλλο ήταν η κεφαλή του αγάλματος του Διονύσου ύψους 45 εκατοστών.

Τους προηγούμενους μήνες βρέθηκε για πρώτη φορά ένα μαρμάρινο ηλιακό ρολόι στο ίδιο σημείο της κοίτης αλλά και το ακέφαλο άγαλμα του Ηρακλή.


Οι Αιζανοί

Η αρχαία πόλη των Αιζανών ήταν το κύριο οικιστικό κέντρο της αρχαίας Φρυγίας. Βρίσκεται εκεί που είναι σήμερα το Τσαβνταρχισάρ, κοντά στην Κιουτάχεια, δίπλα στον ποταμό Πενκαλάς, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Κατά τις ανασκαφές που έγιναν γύρω από το Ναό του Διός, αποκαλύφθηκαν ίχνη οικισμού που χρονολογούνται στο 3.000 π.Χ. Κατά την ελληνιστική περίοδο, η περιοχή αυτή υπαγόταν εναλλάξ στην Πέργαμο και τη Βιθυνία, αλλά το 133 π.Χ. πέρασε στη ρωμαϊκή κυριαρχία. Η πόλη ήταν ένα σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο στη ρωμαϊκή εποχή.

Ήταν μια από τις σημαντικές πόλεις της ρωμαϊκής περιόδου με τον ναό του Διός, το συγκρότημα σταδίων-θεάτρου και το Macellum. Ο Ναός του Δία, χτισμένος σε λόφο, θεωρείται το σημαντικότερο θρησκευτικό οικοδόμημα της πόλης, είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς του θεού Δία παγκοσμίως.


Πηγή: Arkeofili

Δεν υπάρχουν σχόλια