Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η εποχή του 1700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων

Με ιδιαίτερη χαρά το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό τον παρόντα τόμο...

Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η εποχή του 1700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων

Με ιδιαίτερη χαρά το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό τον παρόντα τόμο που αφορά μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της βυζαντινής ιστορίας: τον Μεγάλο Κωνσταντίνο. Αν και η  μορφή του ερμηνεύτηκε διαφορετικά από εποχή σε εποχή, ο Κωνσταντίνος ποτέ δεν έπαψε να αποσχολεί και να προκαλεί συζητήσεις, διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί, η απαρίθμηση όλων των βιβλίων και μελετών που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν αποτελεί ματαιοπονία: «μοιάζει σαν να θέλει να μετρήσει κανείς τα’ αστέρια στον ουρανό ή τις κόκκους της άμμου».

Ο παρόν τόμος περιλαμβάνει σε επεξεργασμένη μορφή τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η εποχή του» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 1700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων. Γνωστοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό φωτίζουν τις διάφορες πτυχές της πολιτικής του Κωνσταντίνου, που δρομολογεί τη μετεξέλιξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο Βυζάντιο, αφενός, και τη μεσαιωνική Δύση, αφετέρου. Το διάταγμα της ανεξιθρησκίας, που συνυπογράφει με τον Λικίνιο το 313 στα Μεδιόλανα, αναλύεται διεξοδικά, λόγω της ιστορικής σημασίας του αλλά και του επίκαιρου μηνύματος που μεταφέρει: την αναγκαιότητα σεβασμού των διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων που συνυπάρχουν σήμερα στα πλαίσια της κοινωνίας. Οι μελέτες που περιλαμβάνει ο τόμος κατανέμονται για τη διευκόλυνση του αναγνωστικού κοινού σε έξι  θεματικές ενότητες, που αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους. Μία προς μία αναδεικνύουν τον σύνθετο προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί στην έρευνα σχετικά με τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και δίνουν την ευκαιρία για έναν γόνιμο αναστοχασμό πάνω στην προσωπικότητα, τη δράση του και την κληρονομιά που άφησε στους αιώνες.


Πηγή: Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια