Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πώς κρατούσαν σκορ οι Μάγια; Στο «φως» σπουδαία ανακάλυψη στο Μεξικό

[Credit : INAH] Έναν λίθινο… πίνακα αποτελεσμάτων, που χρησιμοποιείτο από τους Μάγια για να κρατούν σκορ σε ένα αρχαίο τελετουργικό παιχνίδι...

Πώς κρατούσαν σκορ οι Μάγια; Στο «φως» σπουδαία ανακάλυψη στο Μεξικό
[Credit : INAH]

Έναν λίθινο… πίνακα αποτελεσμάτων, που χρησιμοποιείτο από τους Μάγια για να κρατούν σκορ σε ένα αρχαίο τελετουργικό παιχνίδι, εντοπίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο Τσιτσέν Ιτζά, στη Χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό.

Πρόκειται για έναν στρογγυλό επίπεδο λίθο με διάμετρο 32 εκατοστά και βάρος περίπου 40 κιλά, σκαλισμένο με δύο παίκτες που στέκονται δίπλα σε μια μπάλα και ιερογλυφικά.

Την σπουδαία αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξιμού (INAH), με τον Φρανσίσκο Πέρεζ, έναν εκ των αρχαιολόγων που συμμετείχαν στις ανασκαφές, να αναφέρει: «Σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο των Μάγια, είναι σπάνιο να βρει κάποιος ιερογλυφική γραφή, και ιδιαίτερα ολοκληρωμένο κείμενο».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αρχαίοι Μάγια χρησιμοποιούσαν τον λίθο αυτό για να κρατούν… σκορ και τον χρονολογούν από το 800 μ.Χ. έως το 900 μ.Χ.


Πώς κρατούσαν σκορ οι Μάγια; Στο «φως» σπουδαία ανακάλυψη στο Μεξικό
O λίθος βρέθηκε ανάποδα σε βάθος μισό μέτρο περίπου. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι έπεσε όταν κατέρρευσε η αψίδα. [Credit : INAH]

Μια ομάδα ειδικών στην εικονογραφία, με επικεφαλής τον Santiago Sobrino Fernández, αναγνώρισε τις δύο κεντρικές φιγούρες ως παίκτες του παιχνιδιού pelota.

Περιγράφοντας την εικόνα, ο αρχαιολόγος Santiago Alberto Sobrino Fernández εξήγησε ότι «ο χαρακτήρας στα αριστερά φοράει φτερωτή κόμμωση και ένα φύλλο που έχει ένα στοιχείο σε σχήμα λουλουδιού, πιθανώς ένα νούφαρο. Σε ευθυγράμμιση με το πρόσωπο είναι ένας κύλινδρος, ο οποίος μπορεί να ερμηνευτεί ως η αναπνοή ή η φωνή. Ο αντίπαλος φοράει μια κόμμωση γνωστή ως «τουρμπάνι φιδιού», η αναπαράσταση του οποίου μπορεί να φανεί σε πολλαπλές απεικονίσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Chichén Itzá. Φέρεται επίσης να φοράει τον προστατευτικό εξοπλισμό που είναι χαρακτηριστικός των παικτών pelota».


Και πώς παιζόταν το παιχνίδι αυτό;

Το Pelota είναι ένα ομαδικό παιχνίδι που παίζεται με μια βαριά μπάλα από καουτσούκ σε ένα γήπεδο. Θεωρείται ότι είναι 3.000 ετών και παιζόταν σε όλη τη Μεσοαμερική.

Oι ειδικοί θεωρούν ότι το εν λόγω παιχνίδι ήταν κάποιου τύπου τελετουργικό, το οποίο ωστόσο δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν λεπτομερώς.


Ο λίθος έχει διάμετρο 32,5 εκ. [Credit : INAH]
Ο λίθος έχει διάμετρο 32,5 εκ. [Credit : INAH]

Οι ερευνητές του INAH σχεδιάζουν τώρα να βγάλουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης των ιερογλυφικών, προετοιμάζοντας παράλληλα τον λίθο για συντήρηση.

Ο αρχαιολογικός χώρος Τσιτσέν Ιτζά έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco και θεωρείται εκ των σημαντικότερων κέντρων πολιτισμού των Μάγια στη Χερσόνησο Γιουκατάν.

Αποτελεί παράλληλα πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο, με τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ανθρώπους να τον επισκέπτονται κάθε χρόνο.


Πηγή: CNN, Heritage Daily, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια