Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αυστρία θα δανείσει δύο μεγάλα θραύσματα στην Ελλάδα;

Θραύσματα της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα ( 438 π.Χ. - 432 π.Χ. ), Μάρμαρο. Από τον Φειδία. Κατασκευάστηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών, Αττικ...

Θραύσματα της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα ( 438 π.Χ. - 432 π.Χ. ) Μάρμαρο . Από τον Φειδία . Κατασκευάστηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών, Αττική, Ελλάδα .Kunsthistorisches Museum, Βιέννη, Αυστρία
Θραύσματα της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα ( 438 π.Χ. - 432 π.Χ. ), Μάρμαρο. Από τον Φειδία. Κατασκευάστηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών, Αττική, Ελλάδα. Kunsthistorisches Museum, Βιέννη, Αυστρία.

Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να δανείσει δύο μαρμάρινα κομμάτια του Παρθενώνα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, μια εξέλιξη που ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι ελπίζει να βοηθήσει στις συνομιλίες με τη Βρετανία για την πολύ μεγαλύτερη συλλογή της.

Το Kunsthistorisches Museum στη Βιέννη διαθέτει μόλις δύο θραύσματα από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα. Αλλά η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Δένδια ελπίζει ότι η κάθε συμφωνία για την επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα θα προσδώσει μια αυξανόμενη ”θετική δυναμική” στις συνομιλίες για την επιστροφή κομματιών που φυλάσσονται αλλού.

Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Αυστριακού ομολόγου, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σχετικά με θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στη Βιέννη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδiας επισήμανε πως πρόκειται για δύο αρκετά μεγάλα θραύσματα που βρίσκονται στη Βιέννη, το ένα 25 εκατοστών και το άλλο 65 εκατοστών.

Υπογράμμισε πως η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά εξαιρετικά συμβολικών χειρονομιών που μπορεί να δημιουργήσει θετική δυναμική, υπενθυμίζοντας ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας το 2022 και ο πάπας Φραγκίσκος τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Έτσι, αυτή θα είναι η τρίτη και αυτό για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία», δήλωσε.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι δημιουργείται δυναμική η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις της Ελλάδας στο Λονδίνο, εκφράζοντας την ελπίδα να διεξαχθούν με επιτυχία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης βρίσκεται σε συνομιλίες με στόχο να δανείσει δύο μαρμάρινα θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, εξέλιξη που ο Έλληνας ομόλογός του λέει πως ελπίζει να βοηθήσει στις συνομιλίες με τη Βρετανία για τον πολύ μεγαλύτερο θησαυρό της».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το Kunsthistorisches Museum διαθέτει μια μικροσκοπική συλλογή μαρμάρων - μόλις δύο θραύσματα από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα. «Αλλά η Ελλάδα ελπίζει ότι με κάθε συμφωνία για την επιστροφή κομματιών στην Αθήνα θα υπάρχει αυξανόμενη "θετική δυναμική" στις συνομιλίες για την επιστροφή κομματιών που φυλάσσονται αλλού», προστίθεται.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ του Kunsthistorische Museum και του Μουσείου της Ακρόπολης για αμοιβαία δάνεια της ζωφόρου του Παρθενώνα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών. «Νιώθω πολύ αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα και τα μάρμαρα να εκτεθούν στην Αθήνα».


Πηγή: LiFO, The Huffington Post



Δεν υπάρχουν σχόλια