Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λόφος Φιλοπάππου: Το «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη θα γίνει χώρος αναψυχής

Το «Αναπαυτήριο», ένα σπουδαίο αθηναϊκό τοπόσημο, δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον Λόφο του Φιλοπάππου, που δημιουργήθ...

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του «Αναπαυτηρίου» του Πικιώνη στον Λόφο Φιλοπάππου

Το «Αναπαυτήριο», ένα σπουδαίο αθηναϊκό τοπόσημο, δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον Λόφο του Φιλοπάππου, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50 από τον κορυφαίο Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Δημήτρη Πικιώνη, παραχωρείται στον Δήμο Αθηναίων από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με σκοπό την προστασία και αποκατάστασή του.

Το εμβληματικό σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας, που εδώ και περίπου δύο δεκαετίες παραμένει κλειστό, είχε κατασκευαστεί την περίοδο 1954-1958, στο πλαίσιο των έργων ανάδειξης της Ακρόπολης. Ο χώρος, που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως τόπος συνάθροισης των Αθηναίων, είχε μεταβιβαστεί στον ΕΟΤ, ενώ τη διαχείρισή του είχε αναλάβει η ΕΤΑΔ.

Μέσω της σύμβασης που υπογράφηκε, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει από σήμερα την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για τους επισκέπτες του Λόφου Φιλοπάππου, όπως προοριζόταν και από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα Πικιώνη. 


Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του «Αναπαυτηρίου» του Πικιώνη στον Λόφο Φιλοπάππου

Το ξεχωριστό -λόγω της θέσης και αρχιτεκτονικής αξίας του- έργο της Αθήνας μαζί με τα λιθόστρωτα που ενοποιούν τους Λόφους Φιλοπάππου και Ακροπόλεως και τον παρακείμενο ναό, κηρύχθηκε το 1996 μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης». 


Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του «Αναπαυτηρίου» του Πικιώνη στον Λόφο Φιλοπάππου

Η συμφωνία με την ΕΤΑΔ – Τι αναλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων

Μέσω της σύμβασης, η ΕΤΑΔ εκμισθώνει για τα επόμενα 20 χρόνια στον δήμο το «Αναπαυτήριο» (επιφάνειας 1.063 τ.μ. με κτιριακή εγκατάσταση) που βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Φιλοπάππου. Με μέριμνα, δαπάνη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων αναλαμβάνεται η λήψη όλων των απαραίτητων αδειών πριν από την έναρξη των εργασιών με στόχο την αποκατάσταση του χώρου, συνάπτοντας -σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις- τις σχετικές αναθέσεις υλοποίησης των έργων.


Πηγή: ErtNews

Δεν υπάρχουν σχόλια